Champagne er bedst fra små producenter med egne marker

Besøg hos Charpentier november 2011Et stigende antal mindre producenter i Champagne har vist, at de kan lave bedre og mere interessant champagne end mange af de store champagnehuse og -kooperativer i distriktet. De tager udgangspunkt i de præcise klimatiske og geologiske betingelser på lige netop deres marker, og de har en forståelse ned til den enkelte vinstok, som kun en ægte vigneron har mulighed for det.

De små producenter laver hver især champagne med deres unikke forståelse af den perfekte champagne, og har på den måde mangedoblet det stilistiske udtryk i området. Champagne har med andre ord aldrig haft så præcise bønder, så mange facetter og så stor personlighed, som det er tilfældet netop nu.

Niche Vine har i en årrække samarbejdet med champagnehuset J. Charpentier, som på 3. generation dyrker druer og fremstiller champagner fra egne 12 hektar marker fordelt på hele 38 små parceller.

Her er det i bogstaveligste forstand Jean-Marc Charpentier og familie, der står med hænderne i druerne og fødderne i vinmarkerne. Det er ganske enkelt nødvendigt at have hånd i hanke med alle led i produktionen, når man ikke vil gå på kompromis med kvaliteten.

Fra jord til bord

Champagneproducenter, der selv ejer deres vinstokke, betegnes Récoltant Manipulant. Det er disse, oftest helt små vignerons, der har bedst mulighed for at dyrke sunde og modne druer. Druer, som smager, af stedet de har vokser, fordi vinbonden har direkte indflydelse på alle aspekter i fremstillingen fra jord til bord.

Sådan er det ikke altid med det store champagnehus eller -kooperativ, hvor masseproduktion i stor skala resulterer i fravær af individualitet og terroir. Det er ganske enkelt ikke muligt at tale om terroir og personlighed, når man har 200 – 300 hektar eller mere.

Heldigvis forholder det sig anderledes med de små champagneproducenter med egne marker.

Klima, terroir og champagne

Klimaet er også vigtigt i et vindistrikt som Champagne, der ligger tæt på nordgrænsen for, hvor det er muligt at dyrke ædle vinsorter. Champagne-distriktet er for koldt til at modne druer til noget nær den modenhed, der kræves for at lave vin i andre franske vindistrikter.

Klimaet er en stor udfordring for enhver vinbonde i Champagne, hvor de høstede druer ofte er umodne, når man sammenligner med den grad af modenhed, man tilstræber i andre vindistrikter. Af samme årsag skinner terroir og årgang også tydeligere igennem i en champagne, og netop derfor er det nødvendigt, at vinbonden følger med i og tager hånd om selv de mindste detaljer i dyrkningen. Det ganske enkelt alt afgørende at have de sundest mulige marker, ellers er ægte karakter ikke en mulighed.

Kalk, kridt og køligt vejr

Vinstokkene i champagnedistriktet vokser på kalkholdige bakker og i dale, som nogle steder rummer flere hundrede meter dybe aflejringer af kalk og kridt. Kalken dræner godt og holder på varmen, så druerne ikke får for meget vand og modner fint på trods af, at klimaet er både koldt og regnfuldt.

De store mængder af kalk og kridt i undergrunden giver de bedste champagner den unikke syre og særegne mineralitet, der kendetegner de største vine fra Champagne, og som ikke kan efterlignes noget andet sted i verden.

Pinot Meunier sparker røv

Champagne bliver lavet på druesorterne Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier. De første to druesorter bliver som bekendt brugt til at lave storslåede og klassiske rød- og hvidvine i nabodistriktet Bourgogne. Måske er det derfor, at der står en særlig aura omkring champagne lavet udelukkende på Pinot Noir og Chardonnay, hvad enten det er blandet eller som for eksempel Blanc de Blancs, der er lavet på 100% Chardonnay.

Selvom Pinot Meunier er den mest udbredte druesort i Champagne og indgår i langt de fleste blends, har den fået et ufortjent ry som kedelig arbejdshest i ligegyldige standard-vine. Men tag ikke fejl: Pinot Meunier sparker røv, når den vokser under de rette betingelser og vinstokkene er gamle nok eller ikke tvinges til at yde det maksimale udbytte.

Jean Marc Charpentier har perfektioneret arbejdet med Pinot Meunier. Hans special-cuvee Pierre Henri er lavet på 100 % Pinot Meunier fra gamle vinstokke og vidner om, at druen i de rette hænder kan have karakter som en væddeløbshest, og ikke står tilbage for de bedste Blanc de Noirs champagner!

Læs mere om Champagne J. Charpentier