Montepulciano

Ædel vin fra Montepulciano

Vino Nobile di Montepulciano (DOCG) ligger knap 70 km sydøst for Siena. Det er et forholdsvis lille distrikt med knap 100 vinbønder, som tilsammen dyrker 1200 hektar vinmarker. Hovedparten af vinmarkerne til Vino Nobile ligger i den vestlige og højeste del af distriktet i op til 600 meter. De bedste marker ligger omkring 300 meter over havets overflade på sydøstvendte skråninger med en jordbund, som overvejende består af sand, grus og ler. Klimaet varierer med vinmarkernes beliggenhed og er køligere jo længere, man kommer over havets overflade.

Trods sit historiske ry, som en af Toscanas store vine, har både område og vine siden 70’erne stået i skyggen af naboen – Montalcino. Dels er antallet af producenter i Montalcino meget højere, og dels har gruppen af eliteproducenter været konstant stigende i Montalcino. I Montepulciano er eliten en mindre gruppe bestående af nogle få kendte producenter + en lille håndfuld nye stilsættende gårde, der er kommet frem siden midten af 90’erne. Men i takt med, at de bedste producenter forsøger at rendyrke og forfine et Montepulciano-udtryk, dvs. finde ind til kernen af sine egne kvaliteter, fremfor at sammenligne sig med Montalcino, er både vinene og fremtiden blevet meget mere interessant.

Lokale druesorter

Vino Nobile di Montepulciano har gennemgået nogenlunde den samme udvikling som Chianti med et stigende fokus på brug af den lokale variant af Sangiovese (Prugnolo Gentile) og stadig lavere indhold af grønne druer i distriktets vine. Ifølge de officielle DOCG-regler skal Vino Nobile di Montepulciano minimum indeholde 70 % Sangiovese, max 20 % Canaiolo og højest 10 % grønne druer. Vinen laves typisk på 80 % Sangiovese, 15 % Canaiolo og 5 % Mammolo, men blandt de bedste producenter går udviklingen mod en højere andel Sangiovese.

Canaiolo er en frugtig druesort, som afrunder Sangioveses til tider barske tanniner, mens Mammolo bidrager med en duft af viol. Meningerne er delte om de sidste to druers betydning, og som i så mange andre områder, har de mere moderne producenter valgt at erstatte dem med internationale druesorter som Merlot og Cabernet Sauvignon. En udvikling der nok er toppet, og heldigvis for det – det er ikke vejen til at få redefineret sit udtryk og karakter.

Vino Nobile di Montepulciano har en rig duft og smag af røde bær og frugter. Det er en fyldig vin med livlig syre og faste tanniner, som for de bedste vine kan flaskelagre 10 år eller længere. Den har en lidt hårdere og køligere frugt end de øvrige toscanske vine. Rosso di Montepulciano (DOC) fungerer som andenvin for langt de fleste producenters vedkommende. Druerne til Rosso di Montepulciano skal komme fra samme område som Vino Nobile, men der er ingen krav om fadlagring af vinen, inden den frigives. En Rosso er frugtig, imødekommende og lettere end en Vino Nobile.

Salcheto

Niche Vine samarbejder med Salcheto – en af Montepulcianos mindre vinproducenter, der startede i begyndelsen af 1990’erne. Fra starten har Salcheto, som en af de eneste, valgt at lave deres Vino Nobile på 100% Sangiovese (Prugnolo Gentile). Det tog kun få årgange før Salcheto var en af de mest omtalte og anerkendte producenter i Montepulciano. Tilgangen er bæredygtig i både mark og kælder. Dyrkningen er økologisk, og produktionen i det nye vineri er CO2 neutral.

Læs mere om Sangiovese fra Salcheto.