Domaine Antoine Jobard

Antoine Jobard

Meursault fra Domaine Antoine Jobard

Antoine Jobard har i mange år været min personlige favorit blandt Meursaults absolutte elite. En inderkreds, der efter min mening består af godt fem producenter, hvor de øvrige som regel har fået betydeligt større opmærksomhed end Antoine Jobard (eller Francois Jobard, som gården hed indtil for ganske nyligt, da Antoine tog over efter sin far).

På den stilistiske skala er der til gengæld få, der er mere i øjenfaldne og mere karakteristiske end Antoine Jobard. Og den konsekvens og vilje, der ligger til grund for deres meget traditionelle Meursault, er i dag nærmest en befrielse. Det løfter ganske enkelt det hele fra at være endnu en producent af store vine, til noget ekstraordinært, noget berigende og til en større fortælling om tradition, historie, terroir og personlighed.

Antoine Jobards vinkælderAntoine har arbejdet sammen med sin far Francois siden 1998, har haft ansvaret siden 2005 og har med de seneste årgange overtaget endeligt. Vinene laves efter samme traditionelle metode som altid. Der anvendes hverken kunstgødning eller pesticider. På dette niveau er det alt afgørende, at vinene er så naturlige og ikke-manipulerede som muligt. Derfor er minimal indgriben en simpel forudsætning. Maksimalt arbejde i marken, gæring på fade og efterfølgende lagring på fade (pièce, 228 liter) hvor af 15% er nye. Herefter passer vinen sig selv. Der omstikkes ikke og udføres praktisk talt aldrig batonage (der findes enkelte undtagelser). Til gengæld aftapper Antoine relativt sent, typisk efter 20 måneder – det er den tid vinen kræver, når den på intet tidspunkt presses unødigt. Vinene aftappes uden filtrering. Den årlige produktion ligger på ca. 30.000 flasker, og der laves kun hvidvin.

Stilen hos Antoine Jobard er nærmest så langt fra den almindelige Meursault-karikatur, som det er muligt. Vinene har været kendt for deres notoriske lukkede og hårde stil som unge, for til gengæld at udvikle en kompleksitet i særklasse og for at besidde en fantastisk holdbarhed. De er indbegrebet af mineralitet, men det er ikke den slanke grønne mineralitet, som er flere af kollegaernes stil. Det er en massivt jernholdig stil, med sten, jord, røg og salt. Frugten er tæt pakket, som en kolossal energiladning. De er på en gang uhyggeligt præcise og rene, og samtidigt så overraskende sammensatte. Næsen starter typisk med en vegetal tone (ærter, kamille, fennikel, stikkelsbær), der så går over mod det animalsk kødfulde. Med lidt luft udvikles brød, malt, smør, nødder, lys chokolade og røde bær, for til sidst at gå mod en fin skovsyre, græs, asparges, æbleskræl og -frugt. Fra den helt mørke frugt til den lyse, og med en konstant fornemmelse af jordbund. Den mest åbenlyse association når man står med vinen er Champagne i den helt store ende (men uden bobler).

Læs mere om Bourgogne vin.