Domaine Roland Schmitt

Roland SchmittI det nordligste Alsace i Bergbieten vest for Strassbourg, ligger den lille vingård Domaine Roland Schmitt. Landskabet er helt forskelligt fra det kendte Alsace-billede sydpå i Haut-Rhine. Her er det bakker i stedet for bjergskråninger, og Vogeserne ligger ikke længere som et beskyttende læhegn mod vest. De fleste ældre vinbøger hævder, at denne del af Alsace ligger for langt nordpå, og er alt for ubeskyttet til at kunne skabe fuldt modne druer og vine. Men det er forældet snak – faktisk kommer en række af de nye, unge og mest interessante producenter fra dette hjørne. I Roland Schmitts tilfælde er der tale om en af de lokalt mest efterspurgte producenter, der sælger næsten hele sin produktion til de bedste restauranter i Alsace.

Gården drives af de to unge brødre Bruno & Julien Schmitt, og er et godt eksempel på den nye generation af Alsace producenter: Unge, små og ekstremt terroir-bevidste. Stilen er ren, tør (selv deres Pinot Gris er ikke voldsomt sød) og meget mineralsk. Samtlige vine spiller på en forfinet balance mellem frugt og syre, og kan ved første slurk virke en smule lukkede. Men det snyder. Jo længere tid vinene får i glasset, jo flere komplekse og forfinede lag dukker frem. Fællestrækket for Roland Schmitts vine er, uanset druesort, en meget intens kerne, og mineralsk drevet friskhed og lethed.

Vingårdens 7,2 hektar vinmarker kommer fra to marker: Grand Cru Altenberg og Glintzberg (der ligger som forlængelsen af Altenberg, men uden Grand Cru-status). Der er flere Altenberg-marker i Alsace, og Altenberg de Bergbieten er den nordligste beliggende og mindst kendte. Alle vinene er spontangærede, og ligger ca. 9 måneder sur lie på traditionelle store fade. Roland Schmitts samlede årlige produktion er 40.000 flasker. Vingården startede omlægning til økologi i midten af 90’erne, og er certificerede fra og med 2009 årgangen.

Læs mere om Alsace vin.