Köfererhof


Köfererhof har eksisteret i Sydtyrol i mere end 850 år, og har siden 1940 været ejet af familien Kerschbaumer. De har i ubemærkethed lavet vin og solgt det til en af naboejendommene, uden på nogen måde at gøre væsen af sig. Det er slut nu. Med Günther Kerschbaumers overtagelse af ansvaret begyndte de fra 1995 at aftappe deres egne vine, og i dag omtales Weingut Kôfererhof som en af Alto Adige’s fremmeste vingårde, og som et af Italiens mest lysende hvidvinstalenter. Efter manges mening har Günther Kerschbaumer ganske enkelt lagt et niveau ekstra til Alto Adiges i forvejen høje niveau.

Gården er på ca. 5 hektar fordelt på Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner, Kerner, Müller-Thurgau, Pinot Grigio & Veltliner. Det er med andre ord meget små mængder der laves af de respektive druer. Köfererhof er formentlig Italiens nordligste vingård – næste stop er Brenner, og sammen med markernes høje beliggenhed (700-800 meters højde) skaber det perfekte betingelser for kølig, frisk og mineralsk hvidvin. Plantetætheden er høj, og høstudbyttet tilsvarende lavt.

En stor del af hemmeligheden ved Köfererhofs vine er den store temperaturforskel mellem nat og dag, der skaber den syre og vibrerende kompleksitet, der kendetegner vinene. Glem eventuelle fordomme og præfabrikerede meninger om druesorter. Köfererhofs vine er alle store – virkelig store – uanset druesort. De besidder alle en kolossal intensitet. Det er koncentrerede vine, men den nerve som skabes af syre og mineralitet skaber en forfinet balance, der signalerer stor klasse. Det er vine med en kolossal længde og en stor aromatisk præcision. Men også vine med en indadvendt frugt, og en markant struktur, der gør dem lidt lukkede som unge. Med Günthers egne ord, så stræber han efter at få vinstokkenes undergrund direkte ned i flasken, og det er ret præcist den fornemmelse man sidder med. Men hvilken fornemmelse.

Günthers tilgang til vin er meget naturlig, med minimal indgriben. Gården har i flere år tilstræbte økologiske metoder, og er ved at omlægge til fuldstændig økologi. Druerne høstes selvfølgelig manuelt. Der benyttes kun den naturligt forekommende vildgær, for at fremme størst mulig kompleksitet og autentisk aromaprofil. Alt gærer og lagrer på stål, på nær hans Sylvaner R (gamle vinstokke) og Pinot Grigio, der lagrer på gamle akaciefade.

Læs mere om Alto Adige vin.