La Vrille et le Papillon


Når turen går sydpå ad motorvejen gennem Bourgogne, rundt om Lyon og mod Provence eller Languedoc, passerer man nogle af de mest kendte vinområder i nord- og sydrhône. De fleste ved, at appellationerne i nord er centrum for druesorterne Syrah og Viognier, og at en god del også anvendes i det sydlige Rhône. Hvad de færreste ved er, at nogle få kilometer vest for det centrale Rhône, oppe i bakkerne i Ardèche, ligger et af de mest dynamisk og spændende vinområder, hvor et stigende antal af små unge vinbønder eksperimenterer med de samme druesorter – og flere andre.

En af nyeste er Meryl Croizier, som sammen med sin kone Géraldine har etableret vingården la Vrille et le Papillon. Gården ligger i Valvigneres, som nærmest er epicenteret for Ardèches naturvinsscene med en stribe af de nye unge vinbønder. De har 4,5 hektar plantet med Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon og Viognier. De første år leverede de druerne til det lokale kooperativ, men i 2012 lavede de deres første årgang. Rent faktisk er det først fra årgang 2014, at deres nye kælder bliver taget i brug, så de første to årgange har de lånt kælder plads hos nogle af kollegerne i landsbyen. Meryl Crozier har læst på landbrugsskolen i Dijon og siden til ønolog på universitetet i Montpellier, hvor han tidligt blev interesseret i at bio-vin. Vi mødte Meryl & Géraldine på den økologiske vinmesse i Montpellier, hvor vi var hurtigt ude, og sikrede os de sidste flasker af deres årgang 2012.

Vingårdens navn – la Vrille et le Papillon – ligger selvfølgelig i forlængelse af vingårdens naturlige tilgang til vinproduktion, og refererer til de mange sommerfugle i det naturskønne Ardeche, og til de fine slyngtråde man finder på en vinplante. Vinene gærer udelukkende med naturligt forekommende gærkultur og er lavet helt uden eller med et minimum af svovl. Vinene er hverken klarede eller filtrerede for at bevare så naturligt et udtryk som muligt. Produktionen er ganske lille – i de første årgange omkring 18.000 flasker pr. år. De to af vinene, Z Rouge og Tous Cousins, er økologisk certificerede, mens de øvrige stadig er under konversion.