Nicolas Grosbois

Kølig Cabernet Franc fra Chinon

Chinon ligger midt i Loire-dalen omkring 250 km fra Paris. Distriktet er kendt for at lave elegant og raffineret rødvin på Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, som vokser i de bløde kalkstensbakker syd for floden Loire.

Familien Grosbois ejer et lille domaine på 9 hektar i “le Pressoir” i Chinon, hvor Nichcolas Grosbois dyrker Cabernet Franc på 13 forskellige parceller med varierende indhold af kalk og ler. Tidligere solgte familien det meste af høsten, men i dag aftapper domainet al vinen selv.

Nicolas Grosbois producerede sin første årgang i 2006 efter at have arbejdet 10 års som vinmager i New Zealand, Chile og Oregon. Nicolas Grosbois arbejder efter økologiske og biodynamiske principper, høster manuelt og altid med lave udbytter omkring 35 hektoliter per hektar, så kvaliteten af de plukkede druer er i top. Det er i øvrigt væsentligt mindre end de 55 hektoliter per hektar, som er den officielle maksimumsgrænse i Chinon.

100 % Cabernet Franc

Grosbois’ vine er lavet på 100 % Cabernet Franc i en ren, fadfri og frugtig stil. Vinen lagrer i betonkar og tilsættes kun en lille smule svovl i forbindelse med aftapningen på flaske.

La Cuisine de ma Mère er en slank og kølig Chinon, som har en dyb og saftig frugtkerne med fine toner af brombær og violer. Gabare kommer fra 35 år gamle vinstokke på en selvstændig parcel mad masser af kalksten. Den har en lidt mørkere og dybere frugttone end la Cuisine de ma Mère. Endelig er Clos du Noyer en storladen, intens og koncentreret vin, med en smule sødme, der som den eneste får en smule fad.

Begge vine er syrefriske, super saftige og passer godt til forårs- og sommerretter med kød og grøntsager – hvad enten det er mor eller far, som svinger gryderne i køkkenet.