Roncus

Marco Perco er kompromisløs i sin filosofi og i sine valg, der har som mål, at skabe de mest terroir-rene vine fra Collio. Høstudbyttet er lavt, og bliver faktisk lavere for hvert år. De 12 hektar vinmarker giver årligt ca. 40.000 flasker vin. Tilgangen til hele dyrkningen er økologisk, og alle druer gæres på de vilde gærtyper. Lagringen sker på en blanding af store slovenske fade (botti) og ståltanke, der anvendes ingen barriques. Til gengæld ligger alle vinene længe på botti og tank. For prestigevinen Roncùs Bianco Vecchie Vignes vedkommende hele 3 år inden aftapning.

Vinene fra Roncùs viser med al tydelighed hvorfor Collio har fået sit historiske ry, som et af Italiens førende hvidvinsområder. De er uhyre koncentrerede, men alt andet end simple. Der er en intens syre og jernholdig mineralitet i alle vinene. Ikke mindst i den fremragende Sauvignon Blanc, der har en ret lukket frugt og udpræget hård mineralitet. Salt og røg er også gennemgående i alle vine. Prestigevinen Roncùs Vecchie Vigne (gamle vinstokke), blandet på Malvasia (70%), Tocai Friulano (20%) & Ribolla (10%), er et brag af en vin, der sagtens kan lagres adskillige år. Det er en kompleks og stor vin med en imponerende struktur. I glasset udvikler den stille og roligt toner af honning, mandler, karamel og meget aromatisk citrus. Det er en vin, der er hævet højt over det simpelt frugtede, som ellers præger alt for mange hvidvine. Det er terroir med stort T.