Vina Čotar

Branko Čotar og hans søn Vasja dyrker 7,5 hektar i Kras (Carso) 5 kilometer fra midddelhavet, og få minutterskørsel fra grænsen til Italien. De første druer blev høstet i 1974, for at lave vin til familiens restaurant. I dag er der ikke længere nogen restaurant, men en højt respekteret vingårdvinene, som har aftappet og solgt sine vine siden 1990.

Čotar er ikke bare en fremragende slovenske producent, men en af de helt tunge vingårde på den naturlige scene. Der er ingen manipulation i hverken mark eller kælder. Både rød og hvidvine macereres (dvs. får skindkontakt), der gæres kun med vildgær, bruges ingen hokuspokus og tilsættes ingen sulfit under hverken gæring eller lagring.

Markerne er ligeligt tilplantet med hvide og røde druer, og uanset farve er det stor balanceret vin, som kommer ud af deres kælder. Alle med en betydelig lagring og derfor ikke med særligt mange primæraromaer, men derimod stor kompleksitet. Macerationen varer fra 4-10 dage for hvidvinene og fra 10-20 dage for rødvinene. Hvad de hvide angår kan de nærmest beskrives som sofistikeret orange. Det er orangevine uden at teknikken har taget over, hvor balancen og friskheden stadig er i front. Alle vinene har lagret på en blanding af 225-2000 liters fade i henholdsvis 2-3 år for hvidvinene og 4-5 år for rødvinene, og de er selvfølgelig aftappet ufiltreret. Vinene er økologisk certificeret.