Viviani

Viviani laver Valpolicella, Ripasso og Amarone i bakkerne nord for Negrar

Vinhuset Viviani ligger i den nordligste del af Amarone della Valpolicella og råder over 10 hektar vinmarker i 350 til 450 meters højde nord for byen Negrar. Vingården er ledet af Claudio Viviani, som har haft ansvaret for produktionen i godt 30 år.

Viviani høster ofte tidligere end mange af sine kollegaer for at sikre et højere syreindhold i druerne. Vinhuset går med andre ord efter en vinøs stil med frisk, ren og saftig frugt og tilstrækkeligt syreindhold til, at druerne stadig har liv og nerve efter den tre til fire måneder lange tørring. Faktisk er det som regel druerne til Amarone, der høstes først og lægges til tørring, hvorefter høsten fortsætter med druer til Ripasso og Valpolicella.

Tørrede druer

Tørringen af druerne til Amarone-vinene forgår til dels af naturlig vej ved hjælp af vinden, som der er en del af i højderne, men også ved hjælp af et automatisk ventilationssystem for at sikre ren og botrytisfri frugt, hvis luftfugtigheden er for høj. Druerne plukkes typisk i midten af september til starten af oktober og bliver derefter lagt til tørre inden gæring og lagring på franske Allier fade.

Vivianis Amarone er primært lavet på Corvina og Rondinella samt en beskeden andel af Molinara, som gradvist udfases af produktionen. Hoveddruen Corvina indeholder en del tanniner og giver vinen mere rygrad end Rondinella, der bidrager med krop, fylde og intensitet.

Amarone

Viviani laver to Amaroner. En “standard” Amarone, som lagrer på en blanding af barriques og botti i 24 måneder og en enkeltmarks Amarone, der hedder Casa dei Bepi, der lagrer i 32 måneder på barriques. Druerne til Casa dei Bepi tørrer lidt længere. Vinen har mere tannin fra fadene end standardudgaven og lagrer bemærkelsesværdigt godt.

Begge vine udtrykker husets stil med fokus på ren, vinøs og botrytisfri frugt med varme toner af kirsebær. Casa dei Bepi er en tand dybere og mere kompleks med toner af lakrids og strejf af kardemomme, ingefær, hvid peber og nelliker.

Ripasso og Valpolicella

Husets Ripasso er tæt og solmoden med ekstra fylde og kraft fra gæringen på drueskallerne fra Amaronen, som bidrager med flot farve, stor intensitet og dybde uden, at vinen mister Valpolicellaens elegance.

Viviani laver også en Valpolicella Classico og en Valpolicella Superiore, som hedder Campo Morar. Den “almindelige” Valpolicella er et godt eksempel på Vivianis lette, forfriskende og saftige stil med rene og klare toner af kirsebær, mens enkeltmarken Campo Morar er dybere og mere intens med mørke kirsebær og et let fadpræg efter 18 måneders ophold i franske fade. Et brag af en vin, og noget af det flotteste, der laves i området uden brug af tørrede druer.

Læs mere om Amarone della Valpolicella.