Italiensk vin

Italiensk vin på lokale druesorter

International opmærksomhed, lokale druesorter og stor klimatisk variation har gjort Italien til et alsidigt og populært vinland. Næsten hver fjerde flaske, der kommer på bordet i danske hjem stammer fra Italien.

Italiensk vin har vundet et stort publikum i Danmark. Omkring hver fjerde flaske vin, der bliver trukket op kommer fra Italien, og italiensk vin ligger på en solid første plads, når det gælder vinforbrug i Danmark.

Efter en periode, primært i 1990’erne, med fokus på franske druesorter og nye egefade er det mere og mere tydeligt, at de sidste 10 år har haft et meget større fokus på det væld af forskellige lokale druesorter, kulturelle forskelle og klimatiske variationer, der findes i landets 19 vindistrikter. Og det er her kilden til italiensk vins fremtid skal findes.

De mange forskellige vintyper, druesorter og smagsoplevelser betyder nemlig, at Italien har noget unikt at byde på – hvad enten vinen kommer fra etablerede stjerner i Barolo og Brunello eller nye kultproducenter fra Lombardiet, Marche eller Montepulciano.

Piemonte og Lombardiet

Piemonte er primært kendt for strukturdrevne og tanninrige rødvine på Nebbiolo, men der laves også fremragende rødvin og hvidvin på mange andre druesorter – først og fremmest Barbera, Dolcetto og Arneis, som er de mest udbredte røde og hvide druesorter i distriktet. Barolo-producenten Vietti fra Castiglione Falletto excellerer med en stribe fremragende vine på alle fire druesorter, mens Cascina delle Rose laver stilsikker og klassisk rødvin på Nebbiolo, Barbera og Dolcetto i Barbaresco.

I Lombardiet driver Aurelio del Bono vingården Casa Caterina, som primært laver stram og ren non-dosage Franciacorta fra 7 hektar vinmarker med meget lave udbytter nordvest for Brescia. Vine lavet i nærmest absurd små mængder mellem 1000-7000 flasker årligt.

Alto Adige, Veneto og Friuli

Det tysktalende Alto Adige (Südtirol) er bedst kendt for sine elegante og velduftende hvidvine og kølige rødvine. Vinhuset Köfererhof betragtes af mange som en af Italiens bedste hvidevinsproducenter, og dyrker sine druer fra højtbeliggende marker, med store temperaturudsving og lave udbytter, tæt på Brenner. Ansitz Waldgries laver friske rødvine med dyb og kølig frugt på hovedsageligt Lagrein og Schiava, på bjergskråningerne lige nord for Bolzano.

I Veneto laver Viviani let og saftig Valpolicella Classico, samt selvfølgelig Ripasso og Amarone della Valpolicella med varme toner af mørke kirsebær på Corvina, Rondinella og en lille smule Molinara. Vinhuset høster tidligere end de fleste Amarone-producenter for at opnå et rent og saftigt udtryk.

I Friuli laver Roncus koncentreret, mineralsk og længelevende hvidvin i Collio på de autentiske druer Malvasia og Friulano, med lang sur lie lagring på botti. I naboområdet Colli Orientale del Friuli arbejder I Clivi også med lokale druesorter efter naturlige økologiske principper. Vinene lagrer meget længe på ståltanke og er utroligt præcise og rene.

Toscana & Marche

I det sydlige Chianti Classico-smørhul omkring Radda in Chianti, ligger Monteraponi i 350 til 550 meters højde, hvilket giver de bedste forudsætninger for at lave let, elegant og floral Chianti Classico med knasende sprød Sangiovese-frugt.

Sesti laver kødfuld, velstruktureret Brunello di Montalcino og saftig Rosso på den mest traditionelle måde. Kvalitet er nøgleordet, hvad enten det gælder Riserva’en Phenomena, der kun laves i de bedste årgange, husets Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino eller standardvinen Grangiovese, der er lavet på unge vinstokke.

Le Ragnaie har også hjemme i Montalcino og råder over nogle af de højest beliggende marker i distriktet, der dyrkes økolgisk. Husets standard Brunello byder på røde frugter, hvid peber, tobak og finkornede tanniner. Resten af husets vine bærer også præg af den saftige, lette og florale tone, der er karakteristisk for Sangiovese, når den er bedst.

Med vinmarker, der er dyrket økologisk og eget CO2 neutralt vineri er Salcheto blevet lidt af en frontløber i Montepulciano. Med Salco Evoluzione har gården sat en ny standard for Prugnolo Gentile (Sangioevse) i Montepulciano. Men ikke mindst deres almindelige Vino Nobile di Montepulciano udmærker sig, som noget af det reneste og mest raffinerede for området. De laver selvfølgelig også en mere saftig Rosso, og en mørk krydret Chianti Colli Senesi.

La Distesa i Marche er på få år blevet en af de førende producenter af Verdicchio Castelli di Jesi. Produktionen er ekstremt lille, og Corrado Dottori’s lavt svovlede økologiske vine er blevet afsindigt efterspurgte. Gården laver også en rig og imponerende rødvin på en blanding af Montepulciano, Sangiovese og Cabernet Sauvignon fra marker med ekstremt lavt udbytte i 350 meters højde.

Sicilien