Alsace

Det nordligste Alsace ser en opblomstring af nye økologiske vinproducenter. En kombination af talentmasse, stil og klimaforandringerne har gjort det nordligste Alsace til et af de mest dynamiske vinområder.

Alsace er et af de mest alsidige vindistrikter, hvad angår klimatiske og geologiske betingelser for vinavl i Frankrig, og der dukker løbende nye producenter op i hele distriktet. Tendensen er imidlertid, at det nordligste Alsace ser en opblomstring af nye vinbønder, som følger direkte i det økologiske og biodynamiske fodspor, som distriktets etablerede verdensstjerner har udstukket.

For bare ti til femten år siden var der en udbredt konsensus blandt vinskribenter og -anmeldere om, at man kun kunne lave letbenet hvidvin med spinkel frugt i det nordligste Alsace. Vogesernes beskyttelse mod storme fra Atlanterhavet var ganske enkelt en forudsætning for modne druer i Frankrigs nordligste vindistrikt.

Klimaforandringer og nye vækstzoner

Den store mængde af hobby importører, der har kendetegnet det danske marked i årtier, har skabt en dansk forkærlighed for Alsace. Næsten alle garageimportører havde et Alsacehus i sortimentet. Parret med et stort dørsalg til turister, var verden både nem og behagelig for de fleste små og store producenter i Alsace. Til gengæld var det ikke den mest dynamiske verden, og resultatet var ofte lidt for frugtige og lidt for folkelige vine.

Det var til gengæld sjældent hos de nordligste bønder der blev gjort stop, når turen alligevel gik mod Bourgogne, Provence eller længere sydpå. Det var snarere vinproducenterne fra den centrale del af Haut Rhin omkring Colmar, som kunne glæde sig over danskernes forkærlighed for vin fra Alsace.

I dag betyder klimaforandringerne, at de klimatiske vækstzoner er rykket mod nord og, at producenterne i den centrale del af Alsace høster tidligere end nogensinde. Udfordringen er ikke længere at modne druerne, men at undgå høje alkohol-procenter og for lavt syreindhold i vinen. Det har gjort vinhåndværket endnu vigtigere, og samtidigt gjort det nordlige Alsace til et attraktivt område på linje med de klassiske kommuner rundt om, og nord for Colmar.

Hipt at være vinbonde

Betydningen af distriktets etablerede superstjerner skal ikke underkendes, når man betragter de mange nye, små og banebrydende vinproducenter, som i dag viser vejen i området. Superstjernerne har kort sagt gjort det hipt at opsige aftalen med det lokale kooperativ og søge nye veje som økologisk vinbonde.

De har øget kvaliteten ved at sænke høstudbytterne, sat nye standarder for økologi og bæredygtighed, og deres stjernevine har været med til at nuancere og flytte den international smag fra opulente frugtbomber til slankere og mere gastronomi-venlige vine med mere syre, flere mineraler og større præcision.

Resultatet er en region, der siden årtusindeskiftet er rykket fra en lidt søvnig titstand, hvor 10-15 store producenter løb med al opmærksomheden, til en billede, der på mange måder minder om Bourgogne: De 10-15 gamle stjerner er der stadig, men resten af billedet er sprængt til en større mængde små stilsættere, med hver deres ide og vinfilosofi. Små vinbønder med typisk kun marker omkring en enkelt eller to af områdets landsbyer, og dermed med en meget mere præcis terroir forståelse, og større plads til forskellighed. At være en lille vinbonde garantere måske ikke i sig selv bedre vine, men mangfoldigheden af mange små vinbønder giver med sikkerhed bedre vine.

Økologi og naturlighed

Alsace har længe været et af de distrikter, som har flest økologiske og biodynamiske vinmarker i Frankrig. Derfor er det ikke overraskende, at de nye producenter også har fokus på økologi og naturlighed.

Ambitionen for mange små vinbønder er, at lave solmodne, syrefriske og mineralske vine med terroir. Derfor har de bedste en bæredygtig tilgang til markarbejdet uden brug af kunstgødning og pesticider. Det er nemlig en forudsætning for at lave naturlig og terroir-tro vin. Det sundest mulige markarbejde er en forudsætning for vin uden sminke.

Niche Vines vinbønder fra Alsace er alle små og økologiske.

Laurent Barth

Laurent Barth er en lille økologisk vinbonde, som har opbygget sit domaine fra scratch. I 1999 overtog han 3,5 hektar vinmarker fordelt på 27 parceller, opsagde aftalen med det lokale kooperativ og kunne lave sin første årgang i 2004. Barth arbejder med meget lave høstudbytter og hans vine er koncentrerede power-vine med stor intensitet. Vinene er tørre, men med et tydeligt element af restsødme.

Læs mere om Laurent Barth.

Maurice Schoech

Domaine Schoech har været på banen i mange år, men det er først med Jean-Léon & Sébastien Schoech’s overtagelse af ledelsen i 1990’erne, at kvalitetsudviklingen tager fart. De har dyrket Grand Cru markerne Kaefferkopf, Mambourg og Rangen efter bæredygtige principper i mange år, men er i øjeblikket under konversion, så den første certificerede økologiske årgang bliver 2014.

Brødrene Schoech laver komplekse og aromatiske vine med en utrolig lethed. Stilen er meget solmoden med en eksotiske duft og smag i samspil med frisk og velafbalanceret syre.

Læs mere om Maurice Schoech.

Roland Schmitt

Domaine Roland Schmitt ledes af brødrene Bruno & Julien Schmitt, som råder over 7,2 hektar vinmarker fordelt på Glintzberg-marken og Grand Cru Altenberg i det nordligste Alscace. Alle domainets vine er naturlige, spontangærede og økologisk certificerede. Stilen er ren, tør og mineralsk med fokus på friskhed og lethed i en forfinet balance mellem frugt og syre.

Læs mere om Roland Schmitt.