Rhone vin fra nord til syd

Vinene fra det nordlige og sydlige Rhone bærer præg af to forskellige klimatiske zoner og en vidt forskellig brug af druer. I nord er klimaet tempereret og vinmarkerne domineret af Syrah, mens det sydlige Rhone nyder godt af det varme middelhavsklima og bruger et væld af druer, hvoraf Grenache er den primære druesort.

Rhone distriktet, og dets 75.000 hektar vinmarker, har fået en langt mere fremtrædende og betydningsfuld position i de seneste årtier, med en massiv opmærksomhed fra verdens toneangivende vinanmeldere. Det skyldes ikke mindst områdets store alsidighed, hvad angår jordbundsforhold, klimatiske betingelser og druesorter.

Rhone er primært rødvinsland. Syrah, Grenache og Mouvedre er de bedst kendte og mest udbredte røde druer i distriktet, hvor man kan finde mere end 20 tilladte druesorter. 90 % af alle Rhonevine er røde med de sidste 10 % fordelt på hvid-, rosé- og dessertvin, samt alkoholforstærkede og mousserede vine i beskedent omfang.

Klima og druesorter

Rhone-dalen ligger som bekendt i det sydøstlige Frankrig og følger omkring 180 km af floden af samme navn fra Vienne i nord til Avignon i syd. Der er oplagte forskelle, hvad angår klima og druesorter, når det gælder rødvine fra det nordlige og sydlige Rhone.

Det tempererede og forholdsvis kølige klima i den nordlige del af Rhone giver faste, strukturdrevne og finesserige rødvine på Syrah, der er den eneste tilladte røde druesort.

Den sydlige del af Rhone-distriktet ligger forholdsvist tæt på Middelhavet og er et af de mest solrige områder i Frankrig med omkring 300 solskins dage om året. Det varme Middelhavsklima giver solmodne og kødfulde vine, ofte med en høj andel af Grenache og i mindre grad Mouvedre, Carignan og Cinsault.

Rødvinene fra det sydlige Rhone er som oftest blandet af flere forskellige druesorter, da det varme klima giver mulighed for at modne en række forskellige druesorter. Det store udvalg af druesorter giver selv sagt gode muligheder for at lave komplekse og sammensatte vine, men gør det også vanskeligt at tale om specifik stil.

Chateau de Montfaucon og le Domaine de Lucie er meget typiske eksponenter for den vintradition, man finder i det sydlige og det nordlige Rhone.

Chateau de Montfaucon

Rodolphe de Pin fra Chateau de Montfaucon har vinmarker i Montfaucon, Roquemaure og St. Genies de Comolas. Han bruger mere end 15 forskellige druer i sine vine, som er blandt nogle af de mest elegante eksempler på det sydlige Rhones traditionen for sammensatte og komplekse vine.

Læs mere om Cotes du Rhone fra Chateau de Montfaucon.

Le Domaine de Lucie

Lucie Forel leder le Domaine de Lucie og råder over 6 hektar vinmarker i Crozes-Hermitage. Hun dyrker markerne med udgangspunkt i en biodynamisk filosofi, for at opnå en præcis fortolkning af hendes terroir. Hendes vine er slanke, friske og elegante, med at tydeligt naturligt fodaftryk..

Læs mere om Crozes-Hermitage fra le Domaine de Lucie.