Barbaresco

Barbaresco – Nebbiolo med finesse og elegance

Barbaresco ligger få kilometer nordøst for nabodistriktet Barolo, på den modsatte side af Alba – omkring en times kørsel fra Torino. Distriktet er under halvt så stort som Barolo, men ser man bort fra distriktets store kooperativ, er det også kendetegnet ved have mange små vinbønder.

Barolos brand står stærkere i brede kredse, men Barbaresco kan sagtens følge med, når det er kvaliteten af vinen, der tæller – og tager man de mange halvbillige Baroloer i betragtning, er der næppe tvivl om, at den gennemsnitlige kvalitet er højere i Barbaresco!

Aroma, finesse og elegance

Hoveddruen i distriktet er som bekendt Nebbiolo. Der er mange, som foretrækker Barbaresco, fordi vinen modner hurtigere og har et udtryk, som i højere grad spiller på aroma, finesse og elegance end rå muskelkraft – uden at miste Nebbiolo-druens forfriskende tanniner. Ligesom i Barolo er det selvfølgelig producenten og den enkelte mark, som har den største betydning for, hvilken stil og karakter den enkelte vin har.

Barbaresco, Neive og Treiso

Der er tre kommuner af betydning i distriktet: Barbaresco, Neive og Treiso med hver sine enkeltmarker og unikke mesoklimaer, hvoraf de fleste og mest betydningsfulde ligger i de to førstnævnte kommuner. Vinene fra Neive går for at være de mest magtfulde og tanninrige, mens Barbaresco og Treiso generelt er lettere, mere elegante og aromatiske.

Vinmarkerne ligger generelt lidt lavere end i Barolo og har et forholdsvist højt indhold af kalk og mergel, hvilket passer godt til Nebbiolo. Mesoklimaet er lidt varmere, og druerne høstes derfor lidt tidligere – typisk i slutningen af oktober. Jordbundsforhold og klima er generelt mere konsistente end i Barolo, som i kraft af sin størrelse har en bredere variation i jordbundsforhold og mesoklimaer.

Barbaresco har gennemgået nogenlunde den samme udvikling med hensyn til høstudbytter, gæringstider og brug af fade som i Barolo.

Fakta om Barbaresco

• En Barbaresco skal lagre minimum to år – kravet er fire års lagring for en Riserva, mod henholdsvis 3 og 5 år i Barolo.

• Barbaresco blev tildelt DOC status i 1966 og DOCG status i 1980 – samtidig med Barolo.

• Nebbiolo er hoveddruen i Barbaresco, men Barbera og Dolcetto er også udbredte – især på nordvendte marker.

Cascina delle Rose

Niche Vine samarbejder med Cascina delle Rose, som er en af Barbarescos mindste og mest traditionelle vinproducenter. Hvad enten det drejer sig om Barbera, Dolcetto eller hoveddruen Nebbiolo, så laver Cascina delle Rose fuldstændigt umaskerede og autentiske vine med finesse, lethed og fin mineralitet. Desværre er produktionen skræmmende lille.

Læs mere om naturlig og økologisk Barbera d’Alba og Barbaresco fra Cascina delle Rose.