La Distesa

Producent: La Distesa

Land: Italien

Område: Marche

Underområde: Castelli di Jesi
la DistesaPå trods af at Corrado Dottori, manden bag vingården la Distesa, kun laver ganske få flasker årligt (de 3,5 hektar giver i de bedste år ca. 16.000 flasker), har han på få år opnået et seriøst ry i Italienske naturvinskredse, og sågar i den mere traditionelle del af den italienske vinverden. Han er ganske enkelt en ekstremt talentfuld vinbonde.

Det er naturlig vin fra Castelli di Jesi, i landsbyen Cupramontana, hvor Verdicchio-druen ellers sjældent laver specielt naturlige vine. Som resultat blev den ene af Corrado’s vine for et par år siden deklassificeret fra DOCG Verdicchio dei Castelli di Jesi, til simpel Marche IGT. Fordi vinen ikke stemte overens med konsortiets ide om typisk Verdicchio. Som konsekvens har Corrado nu selv valgt at aftappe alle hvidvinene uden DOCG.

En på mange måder absurd situation: Castelli di Jesi er ganske vist et af Italiens historiske hvidvinsområder, men kvaliteten og karakteren har været udvandet i en årrække, og gjort, at Verdicchio er blevet en drue, som de fleste forbinder med parfumerede vine fra supermarkedet, med et oversvovlet næsten grønligt skær. Men fordi de mest kommercielle producenter også er dem med størst indflydelse, har man nu indirekte presset en af Italiens mest talentfulde og hypede hvidvinsbønder ud. En producent, som ellers kunne have været med til at genskabe interessen for både område og drue.

Corrado Dottori’s vine er i en klasse og stilart for sig, med en tyngde og nerve, som hæver dem over det simpelt frugtede. Metoden er simpel: Håndarbejde, spontangæring og minimal brug af svovl. Desværre er mængderne mikroskopiske. Vinene er økologisk certificerede.