Brunello

Brunello di Montalcino – Storladen, kødfuld og berømt

Moden Sangiovese-frugt og lang fadlagring er Brunello di Montalcinos svar på Nebbiolo-vinene fra Barolo og Barbaresco i Piemonte

Sammen med Nebbiolo-vinene fra Barolo og Barbaresco i Piemonte, er Brunello di Montalcino nok Italiens mest berømte vin. Klimaet er varmere, og druen er en anden, men vinene har dog enkelte ting tilfælles. Begge vine er enkeltdruevine og lagrer længe på vingården – Brunello laves på 100% Sangiovese og lagrer minimum 24 måneder på fad (og samlet minimum 48 måneder på fad eller flaske). Brunello er en vin med faste tanniner, der kan have visse lighedstræk med Nebbiolo, ikke mindst når vinen har fået alder. Omvendt er Brunello en overdådig og storladen vin, der med sin kødfulde modne frugt adskiller sig fra den mere struktur styrede Nebbiolo.

Brugen af egefade og barriques til lagring har skabt debat i Montalcino – ligesom i Piemonte. Det officielle krav om fadlagring er gradvist blevet sænket fra 48 måneder til 24 måneder, hvilket er en positiv udvikling set i lyset af de mange rustikke og udtørrede Brunello’er, der tidligere blev lavet. En udvikling, der sikkert har været med til at hæve gennemsnitskvaliteten i området. Omvendt er den gruppe af producenter, der sætter den virkelige standard i området, og skaber og viderefører Brunello di Montalcinos identitet, næsten alle eksponenter for den lange fadlagring – typisk et sted mellem 36-48 måneder.

Som i Piemonte handler diskussionen lige så meget om hvilke fade vinen ligger på: Botti vs. Barriques – eller store gamle fade overfor små nye. Producenter, der benytter kortere fadlagring, anvender oftest barriques, for at frem en mere sødmefyldt og frugtet stil. På mange gårde blev dette yderligere forstærket af voldsomt ekstraherede vine, med mørk/sort fed frugt. Vine med en farve og en mundfylde, der var uendeligt langt væk fra Sangioveses naturlige lyse røde farve og bærfornemmelse. Heldigvis har de seneste årgange fra Montalcino vist, en gradvis tilbagevenden til de balancerede florale vine.

Man kan sige, at mere frugt op igennem 1990’erne nok har skabt færre dårlige vine, og flere gode producenter (omkring 250 producenter, og nok det område i Toscana, der har det største antal kvalitetsproducenter), men omvendt har mere frugt også været med til at sløre områdets terroir og adskille dem fra Toscanas øvrige vine.

Underområder i Montalcino

I takt med at Brunello di Montalcino er blevet berømt, er området og antallet af tilplantede hektar vokset. I dag bliver Brunello di Montalcino produceret i et område med meget store forskelle på både markernes højde, og jordbund. I det nordøstlige hjørne er jorden en del af Crête Senesi (nok den mindst interessante del af Montalcino, med få interessant producenter) og i den sydlige del er det gamle kalkholdig havbund.

De tre mest interessante områder er: Området syd for Montalcino by, hvor den høje beliggenhed skaber vine med lethed, friskhed og finesse. Det sydøstlige hjørne ned mod Castelnuovo dell’Abate, hvor vinen typisk er mørkere og kraftigere. Og den sydlige del omkring Sant Angelo in Colle, hvor vinene kan have stor struktur og fin mineralitet.

Pris og kvalitet

Priserne på Brunello er generelt høje, hvilket skyldes en kombination af effektiv markedsføring og lang produktionstid. Vinen skal lagre på fad i minimum 24 måneder og først må frigives efter 4 år, hvis der skal stå Brunello di Montalcino på etiketten. Riserva-vinene må først frigives efter 5 år.

Montalcino-distriktet er udvidet fra omkring 60 hektar vinmarker i 1960 til omkring 2000 hektar i dag, og som i alle andre områder svinger kvaliteten fra det middelmådige til det sublime afhængig af producent og beliggenhed – så det er en god ide at se sig for, når man går på opdagelse i distriktet.

Rosso di Montalcino

Introduktionen af Rosso di Montalcino, der i mange tilfælde fungerer som en 2. vin for mange mindre vinbønder, har været med til at forbedre økonomien blandt områdets producenter. Rosso di Montalcino må frigives allerede efter 1 år og er generelt lavet i en lettere og mere frugtbetonet stil med en både bredere appel og anvendelse.

Sesti og Ragnaie

Niche Vine arbejder med Sesti og le Ragnaie, som begge er gode eksempler på eliteproducenter, der laver lette og elegante Brunello’er. Vine med vægten lagt på traditionel naturlig stil, lang langring, men uden barriques, ekstraktion og bøffet frugt. Når det er sagt, er der selvfølgelig stor forskel vinene de to producenter imellem. Dels på grund af forskellig filosofi og ideer, og dels på grund af deres forskellige beliggenhed. Le Ragnaie med områdets højeste beliggenhed lige syd for Montalcino, og Sesti i smørhullet på skråningerne i den sydligste del af området, lige vest for Sant Angelo in Colle.

Læs mere om Sesti og le Ragnaie.