Loire

Chenin Blanc og Cabernet Franc fra hjertet af Loire

Loire er måske Frankrigs mest mangfoldige vindistrikt. Den centrale del af Loire er kendt for sine vine på primært Chenin Blanc og Cabernet Franc, der lægger druer til nogle af de mest fascinerende vine i Frankrig.

Fra sit udspring i hjertet af Frankrig, vest for Lyon, til sit udløb i Atlanterhavet, løber Loire floden gennem nogle af de mest mangfoldige vinområder i Frankrig. Forskellen på druer, klima og geologi gør Loire til en guldåre for dem, der søger spændende og unikke vine. Det Frankrigs største vinregion målt på areal, men trods sin kultagtige status blandt vinnørder, er det stadig mindre kendt uden for Frankrig end mange andre vindistrikter, og det er en af forklaringerne på, hvorfor det stadig er muligt at gøre rigtig gode køb i Loire.

Der kommer hele tiden nye kvalitetsproducenter i Loire, hvor flere og flere vinbønder arbejder økologisk eller biodynamisk, selvom naturlig og bæredygtig vinproduktion er en langt større udfordring i det tempererede klima end i sydligere og mere solrige vindistrikter nær Middelhavet. Faktisk er Loire rugekasse for en betragtelig del af den nye generation af naturvinsproducenter.

Den centrale del af Loiredalen er kendt for hvidvin på Chenin Blanc og rødvin på Cabernet Franc, men der er mange andre druer, og en lokal rødvinsdrue som Grolleau kan være et interessant og forfriskende indslag – især når den kommer fra nogle af de nye naturlige producenter, som la Grange aux Belles i Anjou.

Anjou

Vinmarkerne i Anjou er spredt i tre forskellige klynger i et vidtstrakt område nord og syd for floden Loire på hver sin side af Coteaux du Layon. Hvidvinene fra Anjou er hovedsaglig lavet på Chenin Blanc. De røde vine er alle lette, modne og saftige, når de kommer fra de bedste producenter i distriktet.

Niche Vine samarbejder med La Grange aux Belles, der laver rene, friske og præcise fortolkninger af Cabernet Franc, Grolleau og Chenin Blanc. La Grange aux Belles laver naturlige vine med ingen eller en mikroskopisk smule tilsat svovl. Det er vin med saftig frugt og moden syre, som gør dem utroligt indsmigrende.

Læs mere om La Grange aux Belles.

Savennières

Savennières ligger i hjertet af Anjou, på nordsiden af Loire, lidt udenfor Angers. De største tørre hvidvine i denne del af Loire kommer uden tvivl fra den lille appellation Savennières, som fortjener et langt større publikum for sine stålsatte, syrefaste og utroligt intense hvidvine på Chenin Blanc. Vine hvor den skifferholdige jord giver vinene en umiskendelig dyb mørk frugt. Det er hvidvine der kan lagre 2-3 årtier i de bedste årgange. Domaine du Closel tilhører i den grad eliten i Savennières, og Evelyn de Pointbriand driver i dag gården efter biodynamiske principper.

Læs mere om Domaine du Closel.

Chinon

Chinon ligger umiddelbart syd for Loire-floden i den centrale del af Loire. Her er det kalkholdig jord, som i det østlige Loire, og vinene har en helt anden tone end de skifferprægede vine fra Anjou. Der er optimale betingelser for Cabernet Franc, og druen er alt dominerende, selvom der også dyrkes blandt andet Cabernet Sauvignon og Chenin Blanc.

Nicolas Grosbois har hjemme i Chinon, hvor han laver rødvin på Cabernet Franc med et meget lavt udbytte fra 13 forskellige vinmarker. De lave udbytter og den rene fadfrie stil med minimalt brug af svovl giver saftig, dyb og solmoden Cabernet Franc i den kølige, faste og raffinerede stil, som distriktet er kendt for.

Læs mere om Nicolas Grosbois.