Italien

Traditioner og lokale druesorter

Næsten hver fjerde flaske vin, der bliver trukket op kommer fra Italien, og italiensk vin ligger på en solid første plads, når det gælder vinforbrug i Danmark. Efter en periode, primært i 1990’erne, med fokus på franske druesorter og nye egefade er det mere og mere tydeligt, at de sidste 10 år har haft et meget større fokus på det væld af forskellige lokale druesorter, kulturelle forskelle og klimatiske variationer, der findes i landets 19 vindistrikter. Og det er her kilden til italiensk vins fremtid skal findes. De mange forskellige vintyper, druesorter og smagsoplevelser betyder nemlig, at Italien har noget unikt at byde på – hvad enten vinen kommer fra etablerede stjerner i Barolo og Brunello eller nye kultproducenter fra Ligurien, Marche eller Sicilien.

Piemonte og Lombardiet

Piemonte er primært kendt for strukturdrevne og tanninrige rødvine på Nebbiolo, men der laves også fremragende rødvin og hvidvin på mange andre druesorter – først og fremmest Barbera, Dolcetto og Arneis, men også mindre berømte druersorter som Freisa, Grignolino, Cortese og Timorasso. De fleste forbinder Piemonte med Langhe (området omkring Barolo og Barbaresco), men Piemonte heldigvis meget mere end de berømte kommuner omkring Alba. For eksempel Monferrato nord og øst for Asti, eller de historiske vinområder Bramaterra og Gattinara i Alto Piemonte.

I Piemonte handler Niche Vine med: Cascina delle Rose (Barbaresco), Alberto Oggero (Roero), Ezio Cerruti (Asti), Case Corini (Asti), Cascina Gasparda (Monferrato), Oltretorrente (Colli Tortonesi) og Odilio Antoniotti.

I Lombardiet driver søskende parret Silvia og Federico Stefini en af de mest roste Franciacorta vingårde: Azienda Agricola 1701. De købte gården i 2012, blev biodynamisk certificerede i 2016 og laver i dag nogle af de mest præcise og efterspurgte italienske bobler. 

Alto Adige, Veneto & Friuli

Det tysktalende Alto Adige (Südtirol) er bedst kendt for sine elegante og velduftende hvidvine og kølige rødvine. Vinhuset Köfererhof betragtes af mange som en af Italiens bedste hvidvinsproducenter, med sine friske, næsten koldklima-agtige hvidvine. Lidt længere sydpå i Trentino, har den biodynamiske verdensstjerne Foradori, nærmest egenhændigt fået sat fokus på druesorterne Teroldego og Nosiola.

Veneto er andet mørke alkoholtunge rødvine fra Valpolicella. Nord for Soave, i dalen op mod bjergene, laver Daniele Piccinin stor autentisk hvidvin på den überlokale drue Durella. Mellem Verona og Soave ligger den lille il Roccolo di Monticelli, hvor Silvia laver hardcore naturvin på Garganega og Trebbiano. I Valdobbiadene i hjertet af Prosecco-land laver Ca’ dei Zago den ægte vare. Prosecco som det var en gang, med spontan andengæring. Lidt længere sydøst på laver Da Lozzo den mere klassiske udgave af Prosecco.

I naboområdet Colli Orientale del Friuli arbejder I Clivi med økologiske lokale druesorter som Friulano, Ribolla Gialla, Malvasia, Verduzzo og Schioppettino. Vinene lagrer meget længe på ståltanke og er utroligt præcise og rene.

Toscana & Marche

I det sydlige Chianti Classico-smørhul omkring Radda in Chianti, ligger Monteraponi i 350 til 550 meters højde, hvilket giver de bedste forudsætninger for at lave let, elegant og floral Chianti Classico med knasende sprød Sangiovese-frugt.

Sesti laver kødfuld, velstruktureret Brunello di Montalcino og saftig Rosso på den mest traditionelle måde. Kvalitet er nøgleordet, hvad enten det gælder Riserva’en Phenomena, der kun laves i de bedste årgange, husets Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino eller standardvinen Grangiovese, der er lavet på unge vinstokke.

Le Ragnaie har også hjemme i Montalcino og råder over nogle af de højest beliggende marker i distriktet, der dyrkes økolgisk. Husets standard Brunello byder på røde frugter, hvid peber, tobak og finkornede tanniner. Resten af husets vine bærer også præg af den saftige, lette og florale tone, der er karakteristisk for Sangiovese, når den er bedst.

Med vinmarker, der er dyrket økologisk og eget CO2 neutralt vineri er Salcheto blevet lidt af en frontløber i Montepulciano. Med Salco Evoluzione har gården sat en ny standard for Prugnolo Gentile (Sangioevse) i Montepulciano. Men ikke mindst deres almindelige Vino Nobile di Montepulciano udmærker sig, som noget af det reneste og mest raffinerede for området. De laver selvfølgelig også en mere saftig Rosso, og en mørk krydret Chianti Colli Senesi.

La Distesa i Marche er på få år blevet en af de førende producenter af Verdicchio Castelli di Jesi. Produktionen er ekstremt lille, og Corrado Dottori’s lavt svovlede økologiske vine er blevet afsindigt efterspurgte. Gården laver også en rig og imponerende rødvin på en blanding af Montepulciano, Sangiovese og Cabernet Sauvignon fra marker med ekstremt lavt udbytte i 350 meters højde.

Sicilien