1006 Loire

Producent: 1006 Loire

Land: Frankrig

Område: Loire

Pauline Lair arbejdede egentlig for vores andet Loire-hus Domaine du Closel i Savennières, hvor meningen var hun på sigt skulle overtage driften af slottet. Efter nogen tid stod det dog klart, at Pauline ville et andet sted hen med sine vine, og hun forlod stillingen. Hun forvissede os dog om, at der snart ville dukke et nyt projekt op, og at hun ville give lyd fra sig.

Det gjorde hun, og projektet hedder 1006 Vins de Loire. 1006 for antallet af kilometer Loirefloden strækker sig fra kilden til havet, og Vin de Loire da projektet i alt sin enkelthed går ud på, at Pauline har allieret sig med en række vinbønder fra hele Loire, som alle deler samme filosofi omkring biodynamisk praksis (certificeret som ucertificeret) og rene vine. Markearbejde og høst bliver udført i fællesskab, hvorefter druerne fragtes til Paulines vineri i Angers (Le Chai Urbain, som hun kalder det) til forarbejdning i henhold til de traditioner, der gøre sig gældende for de forskellige appellationer langs Loirefloden.

Vinene er som sådan ikke enormt naturvins-prægede, blot rene og ranke og en fornøjelse at drikke!

Domaine Ratte

Producent: Domaine Ratte

Land: Frankrig

Område: Jura

Michel-Henri og Françoise Ratte driver sammen med sønnen Quentin den Demeter certificerede vingård Domaine Ratte i Arbois. Markerne, herunder blandt andre Corvées, Grands Curoulet og Clos Maire, er dels nedarvet fra Francoises forældre og dels opkøbt af parret siden 1989. Arbejdet i marken foregår efter bidynamiske principper, og i kælderen foregår alt med så lidt indblanding som muligt.

Gårdens stil adskiller sig en smule fra den ”gængse” stil i Jura – vinene er bløde og sarte, med et nærmest burgundisk udtryk, i modsætning til det syredrevne og ofte lidt oxidative præg der vel efterhånden kan betegnes som normen i Jura.

Domaine Ratte er Demeter certificeret

Odilio Antoniotti

Producent: Odilio Antoniotti

Land: Italien

Område: Piemonte

Odilio og sønnen Mattia har til huse i Casa del Bosco, omgivet af de to mikroskopiske DOC’er Bramaterra og Coste della Sesia. Her kultiverer de mestendels Nebbiolo, men også Croatina, Vespolina og Uva Rara. Produktionen er mikroskopisk og rivende old-school. Kælderen fra 1700 tallet ligger direkte under familiehuset, hvor de store betonkar til gæring, de gamle egetræstønder (lavet af træ fra egen grund) og etiketeringsrummet (det gøres i hånden, med lim og pensel) har hjemme under de hvælvede lofter. Det er bondske vine med tannin og urter, men også forfinet frugt og høj drikbarhed. Økologisk eller biodynamisk certificering er der ikke noget af, men der tilstræbes så lidt intervention som muligt – naturligvis.

Alberto Oggero

Producent: Alberto Oggero

Land: Italien

Område: Piemonte

Alberto Oggero overtog vingården efter sin bedstefar Sandro i 1999, men det var først i 2009, efter 10 års eksperimenteren, at han var klar med sin første hvidvin, Roero Arneis, og først i 2011 flaskede han den første rødvin. Alberto har lige over 4 hektar i Santo Stefano Roero, og kultiverer primært gamle stokke Nebbiolo og lidt Arneis. Jorden er rig på sand, og indblandingen i kælderen er minimal, hvorfor vinene er ekstremt personlige og ekspressive, med slank frugt og masser af mineralitet.

Maria Ernesta Berucci

Producent: Maria Ernesta Berucci

Land: Italien

Område: Lazio

Underområde: Piglio

Maria Ernesta Berucci kommer fra en vinproducerende familie i Piglio, en time syd-øst fra Rom, ved foden af Apenninerne, og har således altid haft vin flydende i årerne.

Maria besluttede i 2009, med hjælp fra broderen Francesco, at genoplive områdets ældgamle traditioner indenfor vinificering, og etablerede en enkeltvins-produktion af DOCG “l’Onda” fra familiens gamle Cesanese d’Affile stokke.

I 2015 mødte hun sin mand Geminiano, der med stor erfaring indenfor bla. geologi, bæredygtighed, permakultur og humanitært arbejde bidrog til en meget bevidst udvidelse af de oprindelige marker.

Flere vine er kommet til, ligesom de oprindelige 1,5 hektar gamle stokke er udvidet med yderligere 0,7 hektar nyplantning af gamle sorter som Passerina del Frusinante, Bellone og Ottonese.

I dag arbejder de på gården ud fra homøopatiske principper, med fous på permakultur og nultolerance overfor svovl og kemikalier.

Vinene er ærlige, rustikke, forfinede og saftige.

Pian di Meta Vecchia

Producent: Pian di Meta Vecchia

Land: Italien

Område: Toscana

Underområde: Val d’Orcia

Da vi i 2019 var til den store Vin Nature smagning lige øst for Verona, stødte vi på dette utroligt venlige ældre par, der skænkede deres lige så venlige, umanipulerede vine.

De har til huse i Toscana, i Val d’Orcia, langt væk fra alting, og driver en lille Agriturismo i de smukkeste omgivelser, du nogensinde kunne forestille dig. Og midt i dette lille stykke af himlen har de et stykke jord med vinstokke plantet i 2009. Her står Sangiovese Grosso og Trebbiano, og også en lille mængde Malvasia samt lidt andre lokale sorter. Dette giver dem omkring 6000 flasker vin årligt – fordelt mellem en rød og en hvid.

Vi var så heldige at overbevise Elena og Andrea om at sælge os en palle med deres hvide – så vi kan nu med stolthed introducere den hyggeligste vin i vores portefølje.

Walter de Battè

Cred.: Yvonne Riccobaldi

Producent: Walter de Batté

Land: Italien

Område: Ligurien

Underområde: Cinque Terre

Walter de Battè har rødder i Provence, og kommer fra en familie af vinbønder – rækkende længere tilbage end han kan spore. Han er ikke uddannet ønolog, men vinen løber i hans årer, og han startede i 90’erne med at lave vin til det lokale kooperativ i det pittoreske Cinque Terre, Liguria. Han følte dog inden længe, at DOC-begrænsningerne og de følgende bureaukratiske processer satte en stopper for hans egen ide om, hvad regionen kunne byde på, og begyndte at lave egen vin udenfor DOC, på såvel indfødte som internationale druesorter og uden for mange regler.

Walter laver hovedsageligt vin under navnet [prima]Terra, men frigiver også et par enkelte vine under eget. Hans marker udgør et areal på 3,5 hektar, hvor han dyrker Bosco, Vermentino, Albarola, Vermentino Nero, Ciliegiolo m.fl.

Der arbejdes naturligt i marken såvel som i kælderen, for at bevare den markante terroirfølelse i vinene; markerne i Cinque Terre ligger på stejle terrasser helt ud til Middelhavet, og giver vinene en maritim, salt note.

Castel del Piano

Producent: Castel del Piano

Land: Italien

Område: Toscana

Underområde: Massa-Carrara

Andrea og Sabina forlod begge to i starten af 00’erne lovende karrierer indenfor medicinalindustrien i Milano, for at forfølge drømmen om at lave vin og genfinde forbindelsen til naturen. De fandt efter længere tids søgen Castel del Piano, en gammel borg-ruin, som de satte i stand med formålet at lave agriturismo, samt etablere vineri i de gamle kældre.

Efter længere tids eksperimenteren med forskellige lokaler sorter har de nu etableret et landbrug med blomstrende polykultur, og en årlig produktion på ca. 12.000 flasker fordelt på 9 cuvéer.

Målsætningen er at være Co2-neutrale i al produktion, ligesom vinene er umanipulerede, ufiltrerede og usvovlede.

 

Thibault Ducroux

Producent: Thibault Ducroux

Land: Frankrig

Område: Beaujolais

Underområde: Morgon

Thibault Ducroux er en purung, ambitiøs og svine dygtig vinbonde bosat i Villié-Morgon, i den centrale del af Beaujolais. Hans første årgang var 2019 og allerede nu viser han et tårnhøjt niveau!

Hidtil har han kun produceret en enkelt Beaujolais Villages, men fra årgang 2020 er der føjet både en Fleurie og en Morgon til porteføljen.