Pruneto

Det er sjældent man falder over guldkorn, og når man endelig gør, så er det med at slå til! Det gjorde vi – både faldt og slog til – og kan således byde Pruneto velkommen i folden.

Pruneto er en lille, traditionel vingård på 3,5 hektar i hjertet af Chianti Classico, nærmere bestemt det højtliggende Radda in Chianti. Giuseppe Lanza købte ejendommen i slutningen af 60’erne, før vinene fra Chianti havde nogen videre succes på det internationale marked. Markerne er sydvendte, ligger 550 meter over havet og huser udover Sangiovesestokke plantet i 1972 også en masse gamle oliventræer.
I 70’erne bestod Giuseppes søn Riccardo sin eksamen i Agricultural Science fra universitetet i Milano, rykkede ind på gården og lavede sine første vine, og i 1981 så den første Chianti Classico med Pruneto-navnet på etiketten dagens lys. Sidenhen er også en Riserva kommet til, ligesom der er plantet en smule Canaiolo og Merlot på den lille mark.

Stilen er ultraklassisk, old school, men frisk og rødfrugtet. I markerne arbejdes der økologisk og uden kemi, ligesom der i kælderen hersker en hands-off filosofi.
Riccardos søn Massimilliano har for nyligt overtaget tøjlerne, og skubber gården i en stadigt mere naturlig retning, uden at gå på kompromis med traditionerne i Chianti Classico. Det er ganske enkelt sådan her rigtig Chianti skal smage!

Stephan & Simone Kraemer

Stephan Kraemer står sammen med sin kone Simone bag det, der bedst kan betegnes som en blandet landbrugsvirksomhed med omkring 70 hektar afgrøder, herunder markgrøntsager som gulerødder og rødbeder, sukkerroer, solsikker, havre, hvede, spelt og bælgfrugter. Der er desuden 4 hektar stejle vinmarker i Taubertal, som familien erhvervede i 1983.

De stejle terrasser ligger ved Tauberzeller Hasennestle og Röttinger Flint. Her står der Silvaner, Müller Thurgau, Riesling, Bacchus, Johanniter, Schwarzriesling og Regent, og derudover opkøber Kraemer også en smule Scheurebe fra gode venner.

Vinene er skarpe, rene og ærlige – alle med et nærmest salt mineralsk udtryk. Det stadig mere bæredygtige arbejde i vingården gennem de sidste par år har vist, hvad Stephan kan. Hans vine er mere autentiske, mere selvsikre og mere uafhængige end nogensinde før.

Bianka & Daniel Schmitt

Vi har kendt til vinene fra Daniel og Bianka Schmitt i en del år efterhånden, og har altid været enormt glade for deres rene, præcise og ærlige stil.

Skæbnen ville, at vores veje skulle krydses, og vi kan nu stolt meddele at vinene igen er at finde på dansk grund, hos Niche Vine!

Bianka og Daniel har hjemme i Rheinhessen, en region som er kendt for at være helt fremme i skoene, når det gælder unge talenter med biodynamisk tankegang og et kreativt, fremadskuende sind.
De overtog Daniels families vinmarker i 2012, og har siden arbejdet målrettet i først biodynamisk, sidenhen helt naturlig retning.

Vinene besidder koncentration, renhed og enorm drikkeglæde, og det gør sig gældende på alle niveauer – fra deres simple liter-vin “Frei. Körper. Kultur” på blandede druer fra ståltank, til 2021 Voodoo Doll, gårdens intense Riesling med 3-4 dages skindkontakt efterfulgt af lagring med flor på gamle tonneaux.

Vi glæder os vildt til at få langet vinene over disken, så du kan få smag for sagen!

Barta

Der er terroir, og så er der terroir.

Barta Pince har til huse i Mád, en smule vest for Tokaj i det nordlige Ungarn, grænsende op til Slovakiet.

Gården producerer primært vin fra deres parceller på Király-hegy, Kongens Bakke, som er nogle af de stejleste marker i regionen.

Marken blev efter Anden Verdenskrig forladt og stokkene hevet op, da udbyttet simpelthen ikke var højt nok til at tilfredsstille tidens krav på masseproduktion, og den omkringliggende skov af Johannesbrødtræ åd sig langsomt ind på de stejle vulkanske terrasser, formet af hundredvis af års kultivering af vinstokke.

I 2003 opkøbte Barta imidlertid 10 hektar på den absolut stejleste del – Öreg Király-dülö, eller Old King Vineyard, og startede det benhårde arbejde med at genplante mestendels Furmint, men også 0,6 hektar af den aromatiske drue Hárslevelü.
Tanken var fra starten at arbejde økologisk, og fra 2017 opnåede de certificering.

Vinene er koncentrerede, storladne, præcise, personlige – om det er de søde vine på Furmint eller de tørre på Hárslevelü: det er ganske simpelt vin på et tårnhøjt niveau!

Bariou-Bodet

Vi mødte første gang Jennifer Bariou og Thibaut Bodet i 2019, på den store naturvinssmagning La Dive Bouteille i Loire.

Da vi smagte deres Cheninpan var vi solgt – hvilken power, hvilken finesse, hvilket håndværk, hvilken kærlighed!
Skæbnen ville, at vores samarbejde først blev en realitet flere år senere, men vi kan nu stolt præsentere de smukke vine i vores sortiment.

Bariou et Bodet har til huse i Touraine, i den lille underapellation Azay le Rideau. Her startede de domaine i 2018 og råder i dag over 9 hektar.
Arbejdet i både mark og kælder er biodynamisk, dog kun med økologisk certificering.

Stokkene er gamle, terroiret magert, og vinene ekstremt personlige og charmerende.

Ca’ dei Zago

Producent: Ca’ dei Zago

Land: Italien

Område: Veneto

Underområde: Valdobbiadene

Christian og søster Marika Zago er femte generation på familiegården Ca’ dei Zago i Valdobbiadene – et område, hvor reglen er storproduktion af billig Prosecco, og hvor man skal spejde langt efter hæderlige vingårde.

Ca’ dei Zagos marker ligger i den mere bakkede del af Veneto, hvor adgang med traktor ikke er en mulighed, hvorfor al arbejde foregår i hånden.

Gården blev grundlagt i 1924 som blandet landbrug (altså ikke udelukkende druer), og der har aldrig været benyttet kemi i markerne. En tradition Christian tager skridtet videre med biodynamisk praksis i både mark og kælder.

De 6,5 hektar giver i omegnen af 45.000 flasker årligt, og størstedelen af vinene laves som Col Fondo – nok bedre kendt som Petillant Naturel.

Marcel Couturier

Marcel Couturier laver klassisk Chardonnay fra sine 11 hektar i Mâconnais, i det sydlige Bourgogne. Domainet dækker Mâcon, Mâcon-Loché, Pouilly-Loché, Saint Véran og Pouilly-Vinzelles.

Første årgang var 2005, og der er fra starten blevet arbejdet målrettet mod sunde og rene vine – fuldt ud økologisk fra 2018, certificeret økologisk fra 2021 og biodynamisk certificeret fra 2022.

Det er klassisk bourgogne med et tilstedeværende, men integreret fadpræg. Rigt og voluminøst,  med god syre og en fin grønkrydret note.

Da Lozzo

Da Lozzo brødrene hører til den nye generation af Prosecco producenter i Veneto – de har overtaget bedsteforældrenes gård, og arbejder intenst på at gøre produktionen sundere, renere og mere bæredygtig: alt sammen for at højne kvaliteten af deres vine.

De arbejder på 13 hektar vinmarker plantet med hovedsageligt Glera, men også Pinot Grigio og Merlot. Det giver dem ca. 15.000 flasker om året, og de hører således til de mindre producenter i regionen, som ellers er kendt for voldsom storproduktion.

Gården er økologisk certificeret siden 2018 og arbejder desuden med enkelte biodynamiske tiltag i både mark og kælder.

Pietracupa

Sabino Loffredo havde en lovende karriere som sportsudøver, men en ulykke satte en stopper for drømmen og den unge, talentfulde vinsmager vendte hjem til familiens vingård i Montefredane, Campania, og overtog driften ved årtusindeskiftet.

Indtil da havde Sabinos far Peppino drevet gården med stor succes, men med sønnens indtræden blev kvaliteten på ganske kort tid katapulteret helt op i øverste lag. Stålsatheden, som ofte kendetegner store sportsmænd, kommer Sabino til gode når det gælder vinproduktion.

Pietracupa arbejder primært med druerne Fiano og Greco, uden maceration og med lagring sur lie på ståltank. Det er ekspressive, mineralske og ultrapræcise vine med intensitet, nerve og enormt lagringspotentiale.

Hertil kommer en formidabel Taurasi på ren Aglianico og den mere “simple” Quirico med kortere lagring.

Arbejdet er konventionelt, men med respekt for miljø og natur. Biodynamiske certificeringer og nul-svovl politik er slet ikke pointen her – det er stor vin, godt håndværk. Ganske simpelt.