Maria Ernesta Berucci

Producent: Maria Ernesta Berucci

Land: Italien

Område: Lazio

Underområde: Piglio

Maria Ernesta Berucci kommer fra en vinproducerende familie i Piglio, en time syd-øst fra Rom, ved foden af Apenninerne, og har således altid haft vin flydende i årerne.

Maria besluttede i 2009, med hjælp fra broderen Francesco, at genoplive områdets ældgamle traditioner indenfor vinificering, og etablerede en enkeltvins-produktion af DOCG “l’Onda” fra familiens gamle Cesanese d’Affile stokke.

I 2015 mødte hun sin mand Geminiano, der med stor erfaring indenfor bla. geologi, bæredygtighed, permakultur og humanitært arbejde bidrog til en meget bevidst udvidelse af de oprindelige marker.

Flere vine er kommet til, ligesom de oprindelige 1,5 hektar gamle stokke er udvidet med yderligere 0,7 hektar nyplantning af gamle sorter som Passerina del Frusinante, Bellone og Ottonese.

I dag arbejder de på gården ud fra homøopatiske principper, med fous på permakultur og nultolerance overfor svovl og kemikalier.

Vinene er ærlige, rustikke, forfinede og saftige.

Pian di Meta Vecchia

Producent: Pian di Meta Vecchia

Land: Italien

Område: Toscana

Underområde: Val d’Orcia

Da vi i 2019 var til den store Vin Nature smagning lige øst for Verona, stødte vi på dette utroligt venlige ældre par, der skænkede deres lige så venlige, umanipulerede vine.

De har til huse i Toscana, i Val d’Orcia, langt væk fra alting, og driver en lille Agriturismo i de smukkeste omgivelser, du nogensinde kunne forestille dig. Og midt i dette lille stykke af himlen har de et stykke jord med vinstokke plantet i 2009. Her står Sangiovese Grosso og Trebbiano, og også en lille mængde Malvasia samt lidt andre lokale sorter. Dette giver dem omkring 6000 flasker vin årligt – fordelt mellem en rød og en hvid.

Vi var så heldige at overbevise Elena og Andrea om at sælge os en palle med deres hvide – så vi kan nu med stolthed introducere den hyggeligste vin i vores portefølje.

Walter de Battè

Cred.: Yvonne Riccobaldi

Producent: Walter de Batté

Land: Italien

Område: Ligurien

Underområde: Cinque Terre

Walter de Battè har rødder i Provence, og kommer fra en familie af vinbønder – rækkende længere tilbage end han kan spore. Han er ikke uddannet ønolog, men vinen løber i hans årer, og han startede i 90’erne med at lave vin til det lokale kooperativ i det pittoreske Cinque Terre, Liguria. Han følte dog inden længe, at DOC-begrænsningerne og de følgende bureaukratiske processer satte en stopper for hans egen ide om, hvad regionen kunne byde på, og begyndte at lave egen vin udenfor DOC, på såvel indfødte som internationale druesorter og uden for mange regler.

Walter laver hovedsageligt vin under navnet [prima]Terra, men frigiver også et par enkelte vine under eget. Hans marker udgør et areal på 3,5 hektar, hvor han dyrker Bosco, Vermentino, Albarola, Vermentino Nero, Ciliegiolo m.fl.

Der arbejdes naturligt i marken såvel som i kælderen, for at bevare den markante terroirfølelse i vinene; markerne i Cinque Terre ligger på stejle terrasser helt ud til Middelhavet, og giver vinene en maritim, salt note.

Castel del Piano

Producent: Castel del Piano

Land: Italien

Område: Toscana

Underområde: Massa-Carrara

Andrea og Sabina forlod begge to i starten af 00’erne lovende karrierer indenfor medicinalindustrien i Milano, for at forfølge drømmen om at lave vin og genfinde forbindelsen til naturen. De fandt efter længere tids søgen Castel del Piano, en gammel borg-ruin, som de satte i stand med formålet at lave agriturismo, samt etablere vineri i de gamle kældre.

Efter længere tids eksperimenteren med forskellige lokaler sorter har de nu etableret et landbrug med blomstrende polykultur, og en årlig produktion på ca. 12.000 flasker fordelt på 9 cuvéer.

Målsætningen er at være Co2-neutrale i al produktion, ligesom vinene er umanipulerede, ufiltrerede og usvovlede.

 

Elkjær-Amiel

Producent: Elkjær-Amiel (Rune Elkjær)

Land: Frankrig

Område: Rhône

Underområde: Vaison la Romaine

Rune Elkjær blev uddannet som sommelier i 1997 og blev herefter ansat på Kommandanten, den første restaurant i Danmark der fik 2 Michelin-stjerner. Her arbejdede han i nogle år, før den stigende interesse og fokus på vin ledte ham over i importørfaget. Med et udvalg af vine fra Rhône, Bourgogne og Champagne etablerede han således Norma Vin. Det blev til ti gode år, men efterhånden blev der tilbragt mere tid hos producenterne i Frankrig end på kontoret i København, så da muligheden bød sig flyttede Rune til Avignon for at starte et nyt liv som vinbonde.

I Rhône gik jagten straks ind på at finde druer til hans vinprojekt, og han faldt efter nogen tid over Le Domaine Barbanot i Vaison la Romaine, et lille familiedomæne på 25 hektar med et lidt køligt terroir i 400 meters højde. De er ikke certificeret, men har altid arbejdet økologisk, og fra 2018 også med biodynamiske tiltage.

2009 var den første “prøveårgang”, og i 2010 blev den første kommercielle årgang frigivet. Elkjær-Amiel var født.

Stilen er usminket, rustik og naturlig, med en umiddelbarhed og nerve som man ikke ofte finder i den del af frankrig. En del af Runes vine er, lidt utraditionelt for området, monocépage vine, altså vine på en enkelt druesort. Det giver et renere og mere terroirpræget udtryk, hvor de enkelte sorter virkelig får lov at skinne igennem og vise deres potentiale.

il Roccolo di Monticelli

Producent: Il Roccolo di Monticelli

Land: Italien

Område: Veneto

Underområde: Verona/Soave

Unge Silvia begyndte i 2015, med hjælp og støtte fra sin onkel Maurizio, at fremstille sin egen vin fra familiens vinmarker. Umiddelbart inden havde hun afsluttet sin bachelorgrad i landbrug, og arbejder med sin viden herfra med stor respekt for terroir og miljø! Hendes familie har lavet vin til venner og eget forbrug i årevis, men Silvia øjnede tidligt potentialet i jorden og de sunde vinstokke, og ønskede at tage det videre og producere sund og naturlig vin til salg og eksport.

Tilgangen til både mark- og kælderarbejde er ekstremt naturlig, og stilen i vinene er derefter – usminkede, upolerede og levende. Der bruges ingen kemikalier i marken, og der hverken svovles eller filtreres i kælderen.

 

Hameau Toucheboeuf

Producent: Hameau Toucheboeuf – Simon Gastrein

Land: Frankrig

Område: Rhône

Underområde: Bessey

Simon Gastrein er søn af to restauratører fra Lyon, og er egentlig selv uddannet kok, men startede i 2016 eget domaine efter at have arbejdet for nogle af forældrenes vinproducerende venner i en årrække.

Første årgang kastede beskedne 1000 flasker af sig, men siden er produktionen heldigvis vokset en smule.

Markerne ligger udenfor det gængse nordrhône og aftappes som Vin de France. Den ene af deres vine er orange, hvilket selvfølgelig bidrager til indtrykket af noget skørt, men der er en tråd af klassisk præcision i vinene, fra den intense, men introverte rødvin l’Enclume, til den ekspressive Viognier-dominerede hvidvin l’Effrontée.

Domaine de la Sarbèche

Producent: Domaine de la Sarbèche

Land: Frankrig

Område: Rhône

Underområde: Saint-Péray

28-årige Cyril Milochevitch lavede sin første årgang i 2014 fra to hektar i Saint-Péray – og fra 2016 er der tilføjet yderligere to parceller med Syrah i blandt andet Saint-Joseph.

Domaine de la Sarbèche læner sig helt op ad en klassisk profil, med mørk røget dybde i sin røde Saint-Joseph, og både ekspressiv nashi pære og masser af mineralsk petroleumskerne i den hvide Saint-Péray; men Cyril arbejder ud fra biodynamiske principper i både mark og kælder, ligesom at vinene ikke filtreres, og alt efter årgang enten kun svovles marginalt ved aftapning, eller slet ikke.