Marcel Couturier

Marcel Couturier laver klassisk Chardonnay fra sine 11 hektar i Mâconnais, i det sydlige Bourgogne. Domainet dækker Mâcon, Mâcon-Loché, Pouilly-Loché, Saint Véran og Pouilly-Vinzelles.

Første årgang var 2005, og der er fra starten blevet arbejdet målrettet mod sunde og rene vine – fuldt ud økologisk fra 2018, certificeret økologisk fra 2021 og biodynamisk certificeret fra 2022.

Det er klassisk bourgogne med et tilstedeværende, men integreret fadpræg. Rigt og voluminøst,  med god syre og en fin grønkrydret note.

Pietracupa

Sabino Loffredo havde en lovende karriere som sportsudøver, men en ulykke satte en stopper for drømmen og den unge, talentfulde vinsmager vendte hjem til familiens vingård i Montefredane, Campania, og overtog driften ved årtusindeskiftet.

Indtil da havde Sabinos far Peppino drevet gården med stor succes, men med sønnens indtræden blev kvaliteten på ganske kort tid katapulteret helt op i øverste lag. Stålsatheden, som ofte kendetegner store sportsmænd, kommer Sabino til gode når det gælder vinproduktion.

Pietracupa arbejder primært med druerne Fiano og Greco, uden maceration og med lagring sur lie på ståltank. Det er ekspressive, mineralske og ultrapræcise vine med intensitet, nerve og enormt lagringspotentiale.

Hertil kommer en formidabel Taurasi på ren Aglianico og den mere “simple” Quirico med kortere lagring.

Arbejdet er konventionelt, men med respekt for miljø og natur. Biodynamiske certificeringer og nul-svovl politik er slet ikke pointen her – det er stor vin, godt håndværk. Ganske simpelt.

Cascina Gasparda

Roberto Salvaneschi er 3. generation på familiegården i Monferrato, nord for Asti i Piemonte. Her er fokus ikke kun på de almindeligt kendte druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, men i lige så høj grad på de mere oversete druesorter Freisa, Grignolino og Cortese. Gården dyrker 6 hektar vinmarker, der er under konversion til økologisk certificering, men først og fremmest er ægte, rene og præcise Piemontevine, med en præcis druekarakter.

Mas du Dragon de Pierres

Stokke plantet i skiffer- og kalkholdig jord i 1950. Økologisk certificeret, biodynamisk praksis, ingen pesticider i marken, som udgangspunkt intet svovl tilsat i kælderen. Ydelsen ligger som oftest på mellem 10-20hl/ha. Vi er i Rousillon, nærmere betegnet Côtes Catalanes, ca. 300 meter over havets overflade.

Her laver Yoko vin fra hendes lille domaine Mas du Dragon de Pierres. Hun råder over 19 hektar, men kun 7 er beplantet med stokke. Resten er støtteafgrøder og engarelaer til hendes pløjehest og geder. Vi mødte Yoko til en smagning udenfor Montpellier i slutningen af februar. Vores tidsplan var skredet, og vi havde kun omkring 20 minutter til at smage os igennem en håndfuld vinbønders arbejde. Da vi nåede til Yoko, var det en Heureka oplevelse! Det er vine med præcision, nerve, terroirfornemmelse, ophav, charme, liv og kvalitet som vi meget sjældent støder på. Vi fik stablet et samarbejde på benene, og nu er vinene endelig landet på dansk jord!

 

Ezio Cerruti

Ezio Cerruti har syv hektar marker med næsten udelukkende Moscato i Castiglione Tinella, midtvejs mellem Asti og Langhe. Hans stokke er op til 60 år gamle og står mellem knæhøjt græs og vilde blomster på stejle bakker 400 meter over havets overflade.

Alt arbejdet, både i mark og kælder, foregår økologisk, og kemi er bandlyst. Ezio er en introvert vinnørd (i kælderen i hvert fald – til smagninger får han farve i kinderne!) og det kan mærkes i hans vine – det er vine med uhørt balance mellem frugt, blomst, salt og mineralitet, livlige og karismatiske, men rene og ekstremt vellavede.

Stefan Meyer

Weingut Meyer fra Pfalz er en nyhed i Niche Vines sortiment, der landede på lagret den sidste uge af februar 2022.

Stefan Meyer kommer ud af en vindyrkende og -handlende familie, og hans farfar var en af de første i området, der i 1950’erne både dyrkede, flaskede og solgte sin vin selv.

Gården er under konversion til økologi, og første certificerede årgang bliver således 2021. Arbejdet har dog fra starten været med biodynamiske tiltag.