Ezio Cerruti

Ezio Cerruti har syv hektar marker med næsten udelukkende Moscato i Castiglione Tinella, midtvejs mellem Asti og Langhe. Hans stokke er op til 60 år gamle og står mellem knæhøjt græs og vilde blomster på stejle bakker 400 meter over havets overflade.

Alt arbejdet, både i mark og kælder, foregår økologisk, og kemi er bandlyst. Ezio er en introvert vinnørd (i kælderen i hvert fald – til smagninger får han farve i kinderne!) og det kan mærkes i hans vine – det er vine med uhørt balance mellem frugt, blomst, salt og mineralitet, livlige og karismatiske, men rene og ekstremt vellavede.

Stefan Meyer

Weingut Meyer fra Pfalz er en nyhed i Niche Vines sortiment, der landede på lagret den sidste uge af februar 2022.

Stefan Meyer kommer ud af en vindyrkende og -handlende familie, og hans farfar var en af de første i området, der i 1950’erne både dyrkede, flaskede og solgte sin vin selv.

Gården er under konversion til økologi, og første certificerede årgang bliver således 2021. Arbejdet har dog fra starten været med biodynamiske tiltag.

Fil.Loxera

Producent: Fil.Loxera

Land: Spanien

Område: Valencia

Fil-Loxera blev grundlagt af tre vinvenner i 2011. De har alle baggrund i vinproduktion i Valencia, men savnede frihed og ønskede at udforske gamle glemte sorter fra området. De har hver især deres egne vinmarker, og lejer også lidt jord rundt omkring. Alt i alt kultiverer de ca. 17 hektar, hvilket giver dem i omegnen af 40.000 flasker om året.

Den nyeste, og mest interessante, del af projektet hedder “Bienvenidos al extraordinario mundo de la mujer caballo” – ”Velkommen til Hestekvindens fantastiske verden” – og blev søsat med 2016 årgangen. Her fokuserer man udelukkende på nye og uddøde druesorter, såsom Valencí, Moscatel Romano, Ullet de Perdiu og Arco.

Produktionen er meget begrænset, og stilen vild og karismatisk.

Weingut Steinmühle

Producent: Weingut Steinmühle

Land: Tyskland

Område: Rheinhessen

Axel May er 11 generation på Weingut Steinmühle i Osthofen, Wonnegau i det sydligste Rheinhessen. Han har siden 2009 båret familiens 20 hektar vinmarker op på et flot niveau, med senest en økologisk certificering i 2019 som bevis på en klar kurs: sund jord, sunde druer og sunde vine.

Osthofen ligger i en af Tysklands mest solrige og regnfattige regioner, hvilket giver optimale vækstforhold for druer, og uanset om vi taler Lagenwein, Ortswein eller Gutswein har Steinmühle fingrene i mulden og producerer vine på højt niveau, med stor drikkeglæde til følge.

 

1006 Loire

Producent: 1006 Loire

Land: Frankrig

Område: Loire

Pauline Lair arbejdede egentlig for vores andet Loire-hus Domaine du Closel i Savennières, hvor meningen var hun på sigt skulle overtage driften af slottet. Efter nogen tid stod det dog klart, at Pauline ville et andet sted hen med sine vine, og hun forlod stillingen. Hun forvissede os dog om, at der snart ville dukke et nyt projekt op, og at hun ville give lyd fra sig.

Det gjorde hun, og projektet hedder 1006 Vins de Loire. 1006 for antallet af kilometer Loirefloden strækker sig fra kilden til havet, og Vin de Loire da projektet i alt sin enkelthed går ud på, at Pauline har allieret sig med en række vinbønder fra hele Loire, som alle deler samme filosofi omkring biodynamisk praksis (certificeret som ucertificeret) og rene vine. Markearbejde og høst bliver udført i fællesskab, hvorefter druerne fragtes til Paulines vineri i Angers (Le Chai Urbain, som hun kalder det) til forarbejdning i henhold til de traditioner, der gøre sig gældende for de forskellige appellationer langs Loirefloden.

Vinene er som sådan ikke enormt naturvins-prægede, blot rene og ranke og en fornøjelse at drikke!

Domaine Ratte

Producent: Domaine Ratte

Land: Frankrig

Område: Jura

Michel-Henri og Françoise Ratte driver sammen med sønnen Quentin den Demeter certificerede vingård Domaine Ratte i Arbois. Markerne, herunder blandt andre Corvées, Grands Curoulet og Clos Maire, er dels nedarvet fra Francoises forældre og dels opkøbt af parret siden 1989. Arbejdet i marken foregår efter bidynamiske principper, og i kælderen foregår alt med så lidt indblanding som muligt.

Gårdens stil adskiller sig en smule fra den ”gængse” stil i Jura – vinene er bløde og sarte, med et nærmest burgundisk udtryk, i modsætning til det syredrevne og ofte lidt oxidative præg der vel efterhånden kan betegnes som normen i Jura.

Domaine Ratte er Demeter certificeret

Odilio Antoniotti

Producent: Odilio Antoniotti

Land: Italien

Område: Piemonte

Odilio og sønnen Mattia har til huse i Casa del Bosco, omgivet af de to mikroskopiske DOC’er Bramaterra og Coste della Sesia. Her kultiverer de mestendels Nebbiolo, men også Croatina, Vespolina og Uva Rara. Produktionen er mikroskopisk og rivende old-school. Kælderen fra 1700 tallet ligger direkte under familiehuset, hvor de store betonkar til gæring, de gamle egetræstønder (lavet af træ fra egen grund) og etiketeringsrummet (det gøres i hånden, med lim og pensel) har hjemme under de hvælvede lofter. Det er bondske vine med tannin og urter, men også forfinet frugt og høj drikbarhed. Økologisk eller biodynamisk certificering er der ikke noget af, men der tilstræbes så lidt intervention som muligt – naturligvis.

Alberto Oggero

Producent: Alberto Oggero

Land: Italien

Område: Piemonte

Alberto Oggero overtog vingården efter sin bedstefar Sandro i 1999, men det var først i 2009, efter 10 års eksperimenteren, at han var klar med sin første hvidvin, Roero Arneis, og først i 2011 flaskede han den første rødvin. Alberto har lige over 4 hektar i Santo Stefano Roero, og kultiverer primært gamle stokke Nebbiolo og lidt Arneis. Jorden er rig på sand, og indblandingen i kælderen er minimal, hvorfor vinene er ekstremt personlige og ekspressive, med slank frugt og masser af mineralitet.

Maria Ernesta Berucci

Producent: Maria Ernesta Berucci

Land: Italien

Område: Lazio

Underområde: Piglio

Maria Ernesta Berucci kommer fra en vinproducerende familie i Piglio, en time syd-øst fra Rom, ved foden af Apenninerne, og har således altid haft vin flydende i årerne.

Maria besluttede i 2009, med hjælp fra broderen Francesco, at genoplive områdets ældgamle traditioner indenfor vinificering, og etablerede en enkeltvins-produktion af DOCG “l’Onda” fra familiens gamle Cesanese d’Affile stokke.

I 2015 mødte hun sin mand Geminiano, der med stor erfaring indenfor bla. geologi, bæredygtighed, permakultur og humanitært arbejde bidrog til en meget bevidst udvidelse af de oprindelige marker.

Flere vine er kommet til, ligesom de oprindelige 1,5 hektar gamle stokke er udvidet med yderligere 0,7 hektar nyplantning af gamle sorter som Passerina del Frusinante, Bellone og Ottonese.

I dag arbejder de på gården ud fra homøopatiske principper, med fous på permakultur og nultolerance overfor svovl og kemikalier.

Vinene er ærlige, rustikke, forfinede og saftige.