la Tour Saint-Hilaire

Domaine La Tour Saint-Hilaires rødder strækker sig helt tilbage til det 9 århundrede, hvor den lokale munkeorden opførte et kloster på bakketoppen lige udenfor Fontaines, midt mellem Rully og Mercurey. Lieu-dit’en Saint-Hilaire udgør 80 hektar, hvoraf ca. 75 hektar er skov, 4 hektar er enge og 1 hektar er vinmark. Efter den Franske Revolution solgte kirken ejendommen til Colombet familien, som opførte den jagthytte, som også i dag gør det ud for vineri. Gården blev i 1982 atter solgt videre til Valadon familien, og i 2000 blev den nuværende 1,02 hektar Chardonnay plantet ud af yngste generation William Valadon.

I 2014 købte ønologen Luc Cadel sammen med familien vingården, med planer om at lave sin egen vin. Han gik desværre ret pludseligt bort i 2017, hvorefter hans søn Valentin har overtaget. Det stod ikke skrevet i kortene at Valentin skulle lave vin, og han har egentlig en Master i Entrepeneurship & Innovation – men med et brændende ønske om at realisere faderens drøm, videreuddannede han sig i 2021 til vinmager ved landbrugsskolen i Beaune, sideløbende med at han lavede sin første årgang på La Tour Saint-Hilaire.

En af de unikke kendetegn ved Monopole-marken er undergrunden. Den består af et ganske tyndt lag sand og silt, og næsten ingen ler, før man når ned til den massive Kimmeridge klippe i ca. 50 centimeters dybde. Det er jord og undergrund, som har mere til fælles med Chablis end de omkringliggende appellationer. Det kan mærkes i vinen der produceres herfra, som har en voldsom intensitet og nærmest saltet syre, bundet op i et helt stramt skelet. Alt arbejde foregår i hånden, certificeret økologisk men efter biodynamiske forskrifter, og i kælderen tilstræbes så lidt indblanding som muligt, ligesom nyt fad holdes på et absolut minimum.

Valentin laver udover Monopol-vinen fra Tour Saint-Hilaire også et par negociantvine på druer købt af hans nabo. Det er simplere og lidt mere rustikke vine, men akkurat lige så charmerende som “den ægte vare”!

 

 

Noëlla Morantin

Noëlla Morantin laver vin i Touraine i Loiredalen. Siden 2008 fra 8,5 hektar lejede marker, men i dag ejer hun hele sit domaine, i alt omkring 6 hektar. Hertil kommer en smule opkøbte druer, som bruges i gårdens basisvine.
Efter et tilfældigt og inspirerende møde med en professor i vitikultur opsagde Noëlla sit job og begyndte i 2001 at studere ønologi, hvorefter hun påbegyndte praktik hos René og Agnes Mosse i Anjou.
Herfra fik hun den passion og forståelse for biodynamik, som skinner igennem hendes rene og ekspressive vine i dag.

Nöella dyrker Savignon Blanc, Chenin Blanc, Gamay, Côt og Cabernet Franc, samt en smule nyligt udplantet Romorantin. Næsten alle hendes vine får 1-1/2 års lagring sur lie på gamle fade – noget der bestemt ikke er sædvanen i Touraine, hvor vinen typisk frigives i det tidlige forår.
Det er vine med kæmpe charme og personlighed, høj drikkeglæde men også enorm seriøsitet!

les Vignes du Fresches

Les Vignes du Fresche blev grundlagt i 2022 af Marc Houtin fra La Grange aux Belles og hans gode ven Daniel Craker, som tidligere har været både importør og kældermester i Bordeaux.
De arbejder med hele 32 hektar økologiske vinmarker i Coteaux de la Loire i Anjou, hvorfra Marc før har købt supplerende druer til Grange aux Belles i de år, hvor frosten har gjort kritiske indhug i høsten.

Tanken med Vignes du Fresche er meget lig La Grange aux Belles – sund og ren naturvin på tårnhøjt niveau, og til menneskepriser.
Derudover har de plantet i hundredevis af træer ud i vinmarkerne for at øge biodiversiteten og yde beskyttelse til stokkene, samt rykket trætte vinstokke op for at give plads til græsarealer, så heste til markarbejde og får til gødning og naturlig beskæring får plads at boltre sig på. Ydermere opsamles der regnvand, der er planer om solcelleanlæg for at dække energiforbruget i vineriet i sommerhalvåret, flaskerne består af letvægtsglas for at mindske transportomkostninger osv osv.
Med andre ord – der er tænkt over sagerne!

Radicalement Blanc og Rosé på hhv. Chenin Blanc og Pinot Noir/Gamay/Grolleau og Plumy PetNat på Chardonnay og Chenin Blanc står alle knivskarpt i glasset, syredrevne og modne, levende men tøjlet til perfektion.

Filep

Filep Wines er en lille familiegård på kun 2 hektar, grundlagt i 2013 af far og søn Miklós og Gergely. Miklós er oprindelig professor i biologi, geografi og geologi, og Gergö er uddannet i ønologi og vitikultur fra Corvinus Universitetet i Budapest. De dyrker mestendel de lokale grønne druesorter Furmint og Hárslevelü, men også en smule af den blå Kékfrankos.

Markerne ligger omkring de to landsbyer Tállya og Rátka, og hører til en række marker i området, som allerede i starten af det 19 århundrede blev klassificeret som værende blandt de bedste i hele den Ungarske vinregion Tokaj. Jordbunden er vulkansk, som man kender fra eksempelvis Etna på Sicilien og Puy de Dôme i Auvergne. Det er en type terroir, som bidrager med en nærmest røget mineralitet til vinene herfra, uanset hvilken druesort der er tale om.

Alle Fileps vine både gærer og lagrer på gamle egefade, men målet er til hver en tid at understøtte den rene frugt, aldrig overskygge. Gården er ikke økologisk certificeret, men arbejdet foregår biodynamisk i marken, ligesom der hersker en noninterventionistisk tilgang til kælderarbejdet.

Ungarn har i de seneste år set en opblomstring af unge vingårde, som både bygger videre på en lang og rig vinhistorie, men samtidig bryder med traditionerne, med stærkt personlige og ekspressive vine til følge.

Pruneto

Det er sjældent man falder over guldkorn, og når man endelig gør, så er det med at slå til! Det gjorde vi – både faldt og slog til – og kan således byde Pruneto velkommen i folden.

Pruneto er en lille, traditionel vingård på 3,5 hektar i hjertet af Chianti Classico, nærmere bestemt det højtliggende Radda in Chianti. Giuseppe Lanza købte ejendommen i slutningen af 60’erne, før vinene fra Chianti havde nogen videre succes på det internationale marked. Markerne er sydvendte, ligger 550 meter over havet og huser udover Sangiovesestokke plantet i 1972 også en masse gamle oliventræer.
I 70’erne bestod Giuseppes søn Riccardo sin eksamen i Agricultural Science fra universitetet i Milano, rykkede ind på gården og lavede sine første vine, og i 1981 så den første Chianti Classico med Pruneto-navnet på etiketten dagens lys. Sidenhen er også en Riserva kommet til, ligesom der er plantet en smule Canaiolo og Merlot på den lille mark.

Stilen er ultraklassisk, old school, men frisk og rødfrugtet. I markerne arbejdes der økologisk og uden kemi, ligesom der i kælderen hersker en hands-off filosofi.
Riccardos søn Massimilliano har for nyligt overtaget tøjlerne, og skubber gården i en stadigt mere naturlig retning, uden at gå på kompromis med traditionerne i Chianti Classico. Det er ganske enkelt sådan her rigtig Chianti skal smage!

Stephan & Simone Kraemer

Stephan Kraemer står sammen med sin kone Simone bag det, der bedst kan betegnes som en blandet landbrugsvirksomhed med omkring 70 hektar afgrøder, herunder markgrøntsager som gulerødder og rødbeder, sukkerroer, solsikker, havre, hvede, spelt og bælgfrugter. Der er desuden 4 hektar stejle vinmarker i Taubertal, som familien erhvervede i 1983.

De stejle terrasser ligger ved Tauberzeller Hasennestle og Röttinger Flint. Her står der Silvaner, Müller Thurgau, Riesling, Bacchus, Johanniter, Schwarzriesling og Regent, og derudover opkøber Kraemer også en smule Scheurebe fra gode venner.

Vinene er skarpe, rene og ærlige – alle med et nærmest salt mineralsk udtryk. Det stadig mere bæredygtige arbejde i vingården gennem de sidste par år har vist, hvad Stephan kan. Hans vine er mere autentiske, mere selvsikre og mere uafhængige end nogensinde før.

Bianka & Daniel Schmitt

Vi har kendt til vinene fra Daniel og Bianka Schmitt i en del år efterhånden, og har altid været enormt glade for deres rene, præcise og ærlige stil.

Skæbnen ville, at vores veje skulle krydses, og vi kan nu stolt meddele at vinene igen er at finde på dansk grund, hos Niche Vine!

Bianka og Daniel har hjemme i Rheinhessen, en region som er kendt for at være helt fremme i skoene, når det gælder unge talenter med biodynamisk tankegang og et kreativt, fremadskuende sind.
De overtog Daniels families vinmarker i 2012, og har siden arbejdet målrettet i først biodynamisk, sidenhen helt naturlig retning.

Vinene besidder koncentration, renhed og enorm drikkeglæde, og det gør sig gældende på alle niveauer – fra deres simple liter-vin “Frei. Körper. Kultur” på blandede druer fra ståltank, til 2021 Voodoo Doll, gårdens intense Riesling med 3-4 dages skindkontakt efterfulgt af lagring med flor på gamle tonneaux.

Vi glæder os vildt til at få langet vinene over disken, så du kan få smag for sagen!

Barta

Der er terroir, og så er der terroir.

Barta Pince har til huse i Mád, en smule vest for Tokaj i det nordlige Ungarn, grænsende op til Slovakiet.

Gården producerer primært vin fra deres parceller på Király-hegy, Kongens Bakke, som er nogle af de stejleste marker i regionen.

Marken blev efter Anden Verdenskrig forladt og stokkene hevet op, da udbyttet simpelthen ikke var højt nok til at tilfredsstille tidens krav på masseproduktion, og den omkringliggende skov af Johannesbrødtræ åd sig langsomt ind på de stejle vulkanske terrasser, formet af hundredvis af års kultivering af vinstokke.

I 2003 opkøbte Barta imidlertid 10 hektar på den absolut stejleste del – Öreg Király-dülö, eller Old King Vineyard, og startede det benhårde arbejde med at genplante mestendels Furmint, men også 0,6 hektar af den aromatiske drue Hárslevelü.
Tanken var fra starten at arbejde økologisk, og fra 2017 opnåede de certificering.

Vinene er koncentrerede, storladne, præcise, personlige – om det er de søde vine på Furmint eller de tørre på Hárslevelü: det er ganske simpelt vin på et tårnhøjt niveau!

Bariou-Bodet

Vi mødte første gang Jennifer Bariou og Thibaut Bodet i 2019, på den store naturvinssmagning La Dive Bouteille i Loire.

Da vi smagte deres Cheninpan var vi solgt – hvilken power, hvilken finesse, hvilket håndværk, hvilken kærlighed!
Skæbnen ville, at vores samarbejde først blev en realitet flere år senere, men vi kan nu stolt præsentere de smukke vine i vores sortiment.

Bariou et Bodet har til huse i Touraine, i den lille underapellation Azay le Rideau. Her startede de domaine i 2018 og råder i dag over 9 hektar.
Arbejdet i både mark og kælder er biodynamisk, dog kun med økologisk certificering.

Stokkene er gamle, terroiret magert, og vinene ekstremt personlige og charmerende.

Ca’ dei Zago

Producent: Ca’ dei Zago

Land: Italien

Område: Veneto

Underområde: Valdobbiadene

Christian og søster Marika Zago er femte generation på familiegården Ca’ dei Zago i Valdobbiadene – et område, hvor reglen er storproduktion af billig Prosecco, og hvor man skal spejde langt efter hæderlige vingårde.

Ca’ dei Zagos marker ligger i den mere bakkede del af Veneto, hvor adgang med traktor ikke er en mulighed, hvorfor al arbejde foregår i hånden.

Gården blev grundlagt i 1924 som blandet landbrug (altså ikke udelukkende druer), og der har aldrig været benyttet kemi i markerne. En tradition Christian tager skridtet videre med biodynamisk praksis i både mark og kælder.

De 6,5 hektar giver i omegnen af 45.000 flasker årligt, og størstedelen af vinene laves som Col Fondo – nok bedre kendt som Petillant Naturel.