les Tètes

Producent: Les Tètes

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Touraine

Les Tètes er Nicolas Grosbois’ nye sideprojekt. Sammen med tre venner har han fået mulighed for at lave vine fra andre appellationer, og på andre druesorter end dem han kender (Chinon/Cabernet Franc).

Resulatet er en rød, hvid, rosé og en PetNat i den saftige, simple og drikkeglade ende til en fornuftig pris.

Vincent Caillé

Producent: Domaine le Fay d’Homme – Vincent Caillé 

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Muscadet Sèvre et Maine

Gården hedder egentlig Domaine le Fay d’Homme, men de fleste taler om manden bag – Vincent Caillé.

Han er 5 generation på gården, og manden som gik den økologiske vej, og har gjort familiegården til en ekstremt præcis Muscadetproducent, med fokus på områdets mange forskellige terroir. Vinene er selvfølgelig spontangærede, og får en lang sur lie lagring.

Nicolas Grosbois

Producent: Nicolas Grosbois

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Chinon

Chinon ligger midt i Loire-dalen omkring 250 km fra Paris. Distriktet er kendt for at lave elegant og raffineret rødvin på Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, som vokser i de bløde kalkstensbakker syd for floden Loire.

Familien Grosbois ejer et lille domaine på 9 hektar i “le Pressoir” i Chinon, hvor Nichcolas Grosbois dyrker Cabernet Franc på 13 forskellige parceller med varierende indhold af kalk og ler. Tidligere solgte familien det meste af høsten, men i dag aftapper domainet al vinen selv.

Nicolas Grosbois producerede sin første årgang i 2006 efter at have arbejdet 10 år som vinmager i New Zealand, Chile og Oregon. Nicolas Grosbois arbejder efter økologiske og biodynamiske principper, høster manuelt og altid med lave udbytter omkring 35 hektoliter per hektar, så kvaliteten af de plukkede druer er i top. Det er i øvrigt væsentligt mindre end de 55 hektoliter per hektar, som er den officielle maksimumsgrænse i Chinon.

100 % Cabernet Franc

Grosbois’ vine er lavet på 100 % Cabernet Franc i en ren, fadfri og frugtig stil. Vinen lagrer i betonkar og tilsættes kun en lille smule svovl i forbindelse med aftapningen på flaske.

La Cuisine de ma Mère er en slank og kølig Chinon, som har en dyb og saftig frugtkerne med fine toner af brombær og violer. Garbare kommer fra 35 år gamle vinstokke på en selvstændig parcel mad masser af kalksten. Den har en lidt mørkere og dybere frugttone end la Cuisine de ma Mère. Endelig er Clos du Noyer en storladen, intens og koncentreret vin, med en smule sødme, der som den eneste får en smule fad.

Begge vine er syrefriske, super saftige og passer godt til forårs- og sommerretter med kød og grøntsager – hvad enten det er mor eller far, som svinger gryderne i køkkenet.

Marie Thibault

Producent: Marie Thibault

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Azay le Rideau

Marie Thibault har arbejdet med vin siden 2002, og lavede sine første egne vine i 2004. I 2010 fik hun fat i sit nuværende parcel i Touraine: 3,5 hektar perfekt beliggende på en skråning i Azay le Rideau. Skråningen er sydvendt, og er en blanding af kalk og flint. De 3,5 hektar er plantet med ca. 50 år gamle vinstokke Chenin Blanc, Côt, Gamay, Sauvignon Blanc og Grolleau. I alt giver de kun ca. 12.000 flasker årligt. Markerne har været dyrket økologisk siden hun overtog dem i 2010, og de første certificerede vine er fra årgang 2014.

Alle Marie Thibaults vine er udpræget naturvine, men i en både balanceret og nærmest nobel iklædning.

La Grange aux Belles

Producent: La Grange aux Belles

Land: Frankrig 

Område: Loire 

Underområde: Anjou

La Grange aux Belles laver vild, alternativ og økologisk vin i Anjou. Vinduoen Marc Houtin og Gérald Peau leder domainet, som er på godt 14 hektar med lokale druesorter som Cabernet Franc, Grolleau, Pineau d’Aunis og Chenin Blanc.

Vinene er velduftende og friske med en renhed og præcision, som gør dem velsmagende og indbydende med en meget ekspressiv frugt og udsøgt balance. De er dyrket uden brug af pesticider og er lavet på gær, som findes naturligt på druerne i marken. De er lavet uden filtrering og minimal tilsætning af svovl inden aftapning for at bevare så naturligt et udtryk som muligt.

Domaine du Closel

Producent: Domaine du Closel

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Savennières

Den lille appellation Savennières ligger sydvest for Anjou og anses af mange for at være et af Frankrigs vigtigste hvidvinsområder. Distriktets berømte skifferholdige marker og skråninger langs Loire floden er grobund for kompleks, koncentreret og længelevende hvidvin i en kvalitet, som kan måle sig med et hvilket som helst andet område i Frankrig og i resten af verden.

Domaine du Closel er en lille biodynamisk vingård, der ligger midt i landsbyen Savennières. Domainet råder over 19,6 hektar vinmarker, hvoraf en stor del ligger på den berømte mark Clos du Papillon. Evelyne de Pontbriand overtog ledelsen i 2001 og har siden løftet Domaine du Closel op blandt de allerbedste hvidvinsproducenter ikke bare i Savennières eller Loire men i hele Frankrig.

Økologi og vildgær

Det er som regel en kliche at sige, at hver en sten er blevet vendt, men ikke her. Domainet har lavet geologiske undersøgelser af jordbunden på alle parceller. Dyrkningen blev i 2008 økologisk certificeret, og er i dag ydermere certificeret biodynamisk.

Kælderarbejdet er ændret. Al gæring foregår på vildgær, og vinene passer sig selv. Der tilsættes svovl, men kun det nødvendige og i stadig mindre mængder. Domainets parceller vinificeres separat og forskelligt, og “Clos du Papillon” gærer og lagrer nu på træfade. Målet er at udtrykke det klassiske Savennières terroir, at bevare vinenes renhed og sikre at de bedste årgange fortsat kan lagre 20-25 år uden problemer.

Hvad enten vi taler om den friske”la Jalousie” eller den dybe og intense “Clos du Papillon”, så viser domainets vine en klar linje og uhyggelig præcision. Syreniveauet er højt, og vinene har en kerne og dybde, der er fantastisk med masser af grønne og rene toner af honning, bivoks, selleri, fennikel og frisk kål.

Domaine la Tour Vieille

Producent: Domaine la Tour Vieille

Land: Frankrig

Område: Languedoc

Underområde: Banyuls/Collioure

Vincent Cantié og Christine Campadieu sammenlagde to små gårde i Collioure og Banyuls i 1982, og sammen blev det til Domaine la Tour Vieille.

På de stejle skiffer skråninger har Domaine la Tour Vieille 12 hektar vinmarker. Produktionen er delt nogenlunde lige mellem hvid- og rødvin (aoc Collioure) og hedvine (aoc Banyuls). Målet er mest mulig naturlig og bæredygtig produktion, men gården er ikke certificeret.

Olivier Pithon

Producent: Olivier Pithon

Land: Frankrig

Område: Languedoc-Rousillon Midi-Pyrenées

Underområde: Côtes Catalanes

Olivier Pithon har haft fødderne i vinmarker siden han som barn hjalp først sin bedstefar, og siden sin berømte storebror Jo Pithon, i fødeområdet Anjou i det vestlige Loire. Broderen var allerede i gang med at skabe sig et navn i Anjou, og det var naturligt, at også Olivier vil gå den vej. Det stod derimod ikke skrevet noget sted, at Oliver ville slå sig ned som vinbonde i Roussillon, på grænsen til Pyrenæerne og Spanien, i et område, der både hvad angår druesorter og klima, ikke kan blive meget mere forskelligt fra Anjou.

Efter at have arbejdet en årrække på vingårde i Bordeaux, Jurancon og Beaujolais, fandt Olivier sin første mark i Calce i 2001. En mark med mere end 60 år gamle Carignan stokke på en jordbund af skiffer – den samme jordbund Olivier var vant til hjemme i Anjou. Det er måske en af de vigtigste årsager til, at han er i stand til at lave vine med en syre og præcision, der er unik for området. Det er ekstremt balancerede og meget personlige vine – udpræget naturlige, men uden at give afkald på frugt, koncentration og renhed.

Det er stegende hedt om sommeren i Roussillon, hvor det ikke er usædvanligt, at temperaturen sniger sig op omkring de 35 grader midt på dagen. Derfor er det tankevækkende, hvor friske og elegante Olivier Pithons vine er, når man tænker på den koncentration, energi og solmængde, som vinene rummer. En del af forklaringen er den kolde og til tider voldsomme Tramontane-vind, der blæser ind over bakkerne fra nordvest, og beskytter druerne mod den værste sommerhede. Men vinden er ens for alle, og den vigtigste forklaring ligger i Oliviers tilgang til mark og kælder arbejde, og en unik fingerspidsfornemmelse for ædel vin, finesse og struktur. Det skaber vine med områdets naturlige saft og rige modne frugt, uden på noget tidspunkt at tendere overekstraktion.

Fra starten har Olivier Pithons marker været dyrket økologisk, men fra 2010 er driften af gården omlagt til biodynamik.

Mamaruta

Producent: Domaine Mamaruta – Marc Castan

Land: Frankrig

Område: Languedoc

Underområde: Fitou

Indtil 2009 var Marc Castan stadig med i det lokale kooperativ. I dag er alt lagt om, og Domaine Mamaruta er blevet en hardcore fremadstormende naturvinsproducent.

Marc har 13 hektar, der efter konversionen har været certificeret økologisk fra årgang 2012. De enkelte cuvéer repræsenterer forskellige terroir i Fitou – enten indlands eller kystnært. Alle vinene er enten minimalt eller slet ikke svovlede. Flere af vinene er lavet med maceration carbonic, i saftig soif-stil. Andre traditionelt med større struktur og mørkere frugt.

Catherine Bernard

Producent: Catherine Bernard

Land: Frankrig

Område: Languedoc

Underområde: Hérault

 

Catherine Bernard har et nærmest mikroskopisk domaine lige uden for Montpellier.

Hun er tidligere journalist, men valgte for 10 år siden at lægge sit liv fuldstændigt om. Hun købte en vinmark, iførte sig kedeldragt og udgav en bog om sit nye liv alene i vinmarkerne.
I dag har hun 3,6 hektar vinmarker med Grenache, Mourvedre, Marselan, Carignan og Cinsault. Det gav i starten to meget forskellige og meget personlige rødvine, som blot hed Vin de Table og Vin de Pays de l’Herault. Siden er der kommet yderligere fire vine til samlingen, samtidig med, at de oprindelige to vine har skiftet navn til le Carignan og la Carbonelle. Stilen er tør, struktureret og ekstremt ren. Nærmest enkel og rustik. Masser af mørk og moden frugt, men i ultra slanke udgaver. Vinene er enten slet ikke svovlet, eller marginalt svovlet ved aftapning.

Der krones sjældent dronninger i naturvinsverdenen, men hvis der gjorde, så ville Catherine være det oplagte bud på Sydfrankrigs kandidat.

Alle vine er økologisk certificerede.