Pietracupa

Sabino Loffredo havde en lovende karriere som sportsudøver, men en ulykke satte en stopper for drømmen og den unge, talentfulde vinsmager vendte hjem til familiens vingård i Montefredane, Campania, og overtog driften ved årtusindeskiftet.

Indtil da havde Sabinos far Peppino drevet gården med stor succes, men med sønnens indtræden blev kvaliteten på ganske kort tid katapulteret helt op i øverste lag. Stålsatheden, som ofte kendetegner store sportsmænd, kommer Sabino til gode når det gælder vinproduktion.

Pietracupa arbejder primært med druerne Fiano og Greco, uden maceration og med lagring sur lie på ståltank. Det er ekspressive, mineralske og ultrapræcise vine med intensitet, nerve og enormt lagringspotentiale.

Hertil kommer en formidabel Taurasi på ren Aglianico og den mere “simple” Quirico med kortere lagring.

Arbejdet er konventionelt, men med respekt for miljø og natur. Biodynamiske certificeringer og nul-svovl politik er slet ikke pointen her – det er stor vin, godt håndværk. Ganske simpelt.

Cascina Gasparda

Roberto Salvaneschi er 3. generation på familiegården i Monferrato, nord for Asti i Piemonte. Her er fokus ikke kun på de almindeligt kendte druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, men i lige så høj grad på de mere oversete druesorter Freisa, Grignolino og Cortese. Gården dyrker 6 hektar vinmarker, der er under konversion til økologisk certificering, men først og fremmest er ægte, rene og præcise Piemontevine, med en præcis druekarakter.

Mas du Dragon de Pierres

Stokke plantet i skiffer- og kalkholdig jord i 1950. Økologisk certificeret, biodynamisk praksis, ingen pesticider i marken, som udgangspunkt intet svovl tilsat i kælderen. Ydelsen ligger som oftest på mellem 10-20hl/ha. Vi er i Rousillon, nærmere betegnet Côtes Catalanes, ca. 300 meter over havets overflade.

Her laver Yoko vin fra hendes lille domaine Mas du Dragon de Pierres. Hun råder over 19 hektar, men kun 7 er beplantet med stokke. Resten er støtteafgrøder og engarelaer til hendes pløjehest og geder. Vi mødte Yoko til en smagning udenfor Montpellier i slutningen af februar. Vores tidsplan var skredet, og vi havde kun omkring 20 minutter til at smage os igennem en håndfuld vinbønders arbejde. Da vi nåede til Yoko, var det en Heureka oplevelse! Det er vine med præcision, nerve, terroirfornemmelse, ophav, charme, liv og kvalitet som vi meget sjældent støder på. Vi fik stablet et samarbejde på benene, og nu er vinene endelig landet på dansk jord!

 

Ezio Cerruti

Ezio Cerruti har syv hektar marker med næsten udelukkende Moscato i Castiglione Tinella, midtvejs mellem Asti og Langhe. Hans stokke er op til 60 år gamle og står mellem knæhøjt græs og vilde blomster på stejle bakker 400 meter over havets overflade.

Alt arbejdet, både i mark og kælder, foregår økologisk, og kemi er bandlyst. Ezio er en introvert vinnørd (i kælderen i hvert fald – til smagninger får han farve i kinderne!) og det kan mærkes i hans vine – det er vine med uhørt balance mellem frugt, blomst, salt og mineralitet, livlige og karismatiske, men rene og ekstremt vellavede.

Stefan Meyer

Weingut Meyer fra Pfalz er en nyhed i Niche Vines sortiment, der landede på lagret den sidste uge af februar 2022.

Stefan Meyer kommer ud af en vindyrkende og -handlende familie, og hans farfar var en af de første i området, der i 1950’erne både dyrkede, flaskede og solgte sin vin selv.

Gården er under konversion til økologi, og første certificerede årgang bliver således 2021. Arbejdet har dog fra starten været med biodynamiske tiltag.

Fil.Loxera

Producent: Fil.Loxera

Land: Spanien

Område: Valencia

Fil-Loxera blev grundlagt af tre vinvenner i 2011. De har alle baggrund i vinproduktion i Valencia, men savnede frihed og ønskede at udforske gamle glemte sorter fra området. De har hver især deres egne vinmarker, og lejer også lidt jord rundt omkring. Alt i alt kultiverer de ca. 17 hektar, hvilket giver dem i omegnen af 40.000 flasker om året.

Den nyeste, og mest interessante, del af projektet hedder “Bienvenidos al extraordinario mundo de la mujer caballo” – ”Velkommen til Hestekvindens fantastiske verden” – og blev søsat med 2016 årgangen. Her fokuserer man udelukkende på nye og uddøde druesorter, såsom Valencí, Moscatel Romano, Ullet de Perdiu og Arco.

Produktionen er meget begrænset, og stilen vild og karismatisk.

Weingut Steinmühle

Producent: Weingut Steinmühle

Land: Tyskland

Område: Rheinhessen

Axel May er 11 generation på Weingut Steinmühle i Osthofen, Wonnegau i det sydligste Rheinhessen. Han har siden 2009 båret familiens 20 hektar vinmarker op på et flot niveau, med senest en økologisk certificering i 2019 som bevis på en klar kurs: sund jord, sunde druer og sunde vine.

Osthofen ligger i en af Tysklands mest solrige og regnfattige regioner, hvilket giver optimale vækstforhold for druer, og uanset om vi taler Lagenwein, Ortswein eller Gutswein har Steinmühle fingrene i mulden og producerer vine på højt niveau, med stor drikkeglæde til følge.

 

1006 Loire

Producent: 1006 Loire

Land: Frankrig

Område: Loire

Vi lærte Pauline Lair at kende, da hun arbejdede for vores andet Loire-hus Domaine du Closel i Savennières. Pauline havde dog ideer til sit eget projekt, og forvissede os om, at hun ville give lyd fra sig, så snart det blev en realitet.

Det gjorde hun, og projektet hedder 1006 Vins de Loire. 1006 for antallet af kilometer Loirefloden strækker sig fra kilden til havet, og Vin de Loire da projektet i alt sin enkelthed går ud på, at Pauline har allieret sig med en række vinbønder fra hele Loire, som alle deler samme filosofi omkring biodynamisk praksis (certificeret som ucertificeret) og rene vine. Markearbejde og høst bliver udført i fællesskab, hvorefter druerne fragtes til Paulines vineri i Angers (Le Chai Urbain, som hun kalder det) til forarbejdning i henhold til de traditioner, der gøre sig gældende for de forskellige appellationer langs Loirefloden.

Vinene er som sådan ikke enormt naturvins-prægede, blot rene og ranke og en fornøjelse at drikke!