il Roccolo di Monticelli

Producent: Il Roccolo di Monticelli

Land: Italien

Område: Veneto

Underområde: Verona/Soave

Unge Silvia begyndte i 2015, med hjælp og støtte fra sin onkel Maurizio, at fremstille sin egen vin fra familiens vinmarker. Umiddelbart inden havde hun afsluttet sin bachelorgrad i landbrug, og arbejder med sin viden herfra med stor respekt for terroir og miljø! Hendes familie har lavet vin til venner og eget forbrug i årevis, men Silvia øjnede tidligt potentialet i jorden og de sunde vinstokke, og ønskede at tage det videre og producere sund og naturlig vin til salg og eksport.

Tilgangen til både mark- og kælderarbejde er ekstremt naturlig, og stilen i vinene er derefter – usminkede, upolerede og levende. Der bruges ingen kemikalier i marken, og der hverken svovles eller filtreres i kælderen.

 

Hameau Toucheboeuf

Producent: Hameau Toucheboeuf – Simon Gastrein

Land: Frankrig

Område: Rhône

Underområde: Bessey

Simon Gastrein er søn af to restauratører fra Lyon, og er egentlig selv uddannet kok, men startede i 2016 eget domaine efter at have arbejdet for nogle af forældrenes vinproducerende venner i en årrække.

Første årgang kastede beskedne 1000 flasker af sig, men siden er produktionen heldigvis vokset en smule.

Markerne ligger udenfor det gængse nordrhône og aftappes som Vin de France. Den ene af deres vine er orange, hvilket selvfølgelig bidrager til indtrykket af noget skørt, men der er en tråd af klassisk præcision i vinene, fra den intense, men introverte rødvin l’Enclume, til den ekspressive Viognier-dominerede hvidvin l’Effrontée.

Domaine de la Sarbèche

Producent: Domaine de la Sarbèche

Land: Frankrig

Område: Rhône

Underområde: Saint-Péray

31-årige Cyril Milochevitch lavede sin første årgang i 2014 fra to hektar i Saint-Péray – og fra 2016 er der tilføjet yderligere to parceller med Syrah i blandt andet Saint-Joseph.

Domaine de la Sarbèche læner sig helt op ad en klassisk profil, med mørk røget dybde i sin røde Saint-Joseph, og både ekspressiv nashi pære og masser af mineralsk petroleumskerne i den hvide Saint-Péray; men Cyril arbejder ud fra biodynamiske principper i både mark og kælder, ligesom at vinene ikke filtreres, og alt efter årgang enten kun svovles marginalt ved aftapning, eller slet ikke.

Det er intuitivt og umiddelbar vin, men også stort. Som i rigtig stort.

Domaine du Bouchot

Producent: Domaine du Bouchot

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Pouilly Fumé

Domaine du Bouchot ligger på højre bred af Loire floden, og har siden 2004 lavet biodynamiske vine i klassisk Pouilly-Fumé stil. Fra og med årgang 2019 har vinene fået en opstramning, både visuelt og stilmæssigt, med en renere og mere umiddelbar stil, og der har sågar sneget sig en orangevin ind i porteføljen.

Lavt høstudbytte og terroir af overvejende Kimmeridge-ler sikrer masser af mineralitet og dybde, med umiskendelig urtet Sauvignon præg i frugten.

Débit d’Ivresse

Producent: Le Débit d’Ivresse

Land: Frankrig

Område: Languedoc-Rousillon Midi-Pyrenées

Underområde: Côtes Catalanes

Luc Devot lavede første årgang i 2017, efter en længere og mildest talt farverig karriere som blandt andet ballonskipper, festivalarrangør, kogemand og fisker.

Hans marker ligger i oplandet til Pyrenæerne, eksponeret stik syd, og med “jordbund” af store skiffer-blokke – terroir, masser af sol samt den konstante kølige Tramontanske vind giver netop hans vine deres kendetegn; krydrede og modne, men med rank syre og kølig frugt. Vinene er udpræget naturlige i stilen, men med en imponerende præcision,

Luc arbejder biodynamisk men er ikke certificeret – og svovler som udgangspunkt ikke.

 

Viteadovest

Producent: Viteadovest

Land: Italien

Område: Sicilia

Underområde: Marsala

Viteadovest er en Siciliansk vingård, der stammer fra foreningen af vinmarkerne fra to familier – Portelli-Puleo og Angileri. Markerne er fordelt på kommunerne Marsala og Mazara del Vallo, og består af fem hektar opdelt i seks forskellige områder, der har været under vin i mere end et århundrede.

Næsten alle vinstokke er opdrættet som frøplanter med lave høstudbytter, og dyrket i henhold til områdets oldgamle traditioner. Historisk har begge familier altid drevet landbrug, og solgt deres vin til små butikker eller til Marsalas store vinfabrikker. Men siden 2013, og under Vincenzo Angileris kyndige ledelse, har Viteadovest satset alt på seriøs, naturlig vinproduktion til eksport.

Creta Paglia

Producent: Creta Paglia

Land: Italien

Område: Calabria

Underområde: San Marco Argentano

Creta Paglia er opkaldt efter huse lavet af røde mursten og halm – arkitektur, der førhen var meget almindelig i San Marco Argentano, hvor Creta Paglia har til huse. Vingården drives af den sindssygt lidenskabelige Antonello Canonico, der startede  i 2017 efter at have forladt sit partnerskab med en af ​​Calabrias mest kendte naturlige vinproducenter, L’Acino.

Antonello har tre hektar vinstokke i sin hjemby, et sted han selv beskriver som en ø afskåret fra resten af ​​Calabrien. Mod syd rejser bjergene sig godt 2000 meter i vejret, og mod nord ligger en mindre, men ligeså smuk bjergkæde. På blot 15-20 minutter kan man finde vej til havet, og noget af det mest blå vand, Italien kan tilbyde. Her er smukt!

Ud over det smukke terræn har Calabria fungeret som vugge for nogle af det antikke Grækenlands ældste druesorter, såsom Mantonico, Guardavalle og Magliocco. Det er Antonellos overbevisning, at disse druer måske er ankommet fra steder som Georgien, hvor verdens første vine blev produceret.

 

Fanny Sabre

Producent: Fanny Sabre

Land: Frankrig

Område: Bourgogne

Underområde: Côte de Beaune

Vi har i mange år smagt Fanny Sabre’s vine på restauranter, til smagninger i Bourgogne og forskellige naturvinsmagninger rundt omkring i Frankrig, og hendes vine har altid haft en kæmpe stjerne i smagebogen. Vi er derfor super glade for, at det nu er lykkedes at føje Fanny’s vine til vores sortiment.

Fanny Sabre indtrådte på den store Bourgogne-scene i 00’erne, som en del af den nye generation af vinbønder, der bevægede sig i grænseområdet mellem klassisk Bourgogne og den mere naturlige scene. I en meget und alder overtog hun ansvaret for familiegården, efter faderens død. I første omgang med hjælp fra berømte Philippe Pacalet, og efterfølgende med eneansvaret. Hun blev hurtigt en ny stjerne, ikke mindst i det spirende naturvinsmiljø, på grund af vinenes ægthed og transparens. Det giver sig selv, at både mark- og kælderarbejde er gennem naturligt, men dybest set skal vinene ikke sættes i bås. Dels er de ganske vist behersket svovlede, men de er ikke usvovlede, og dels betragter Fanny først og fremmest sig selv som Bourgogne-vinbonde. Det handler om vinenes renhed og elegance – ikke om hvilken etiket de kan påsættes.
Kælderen ligger i Pommard, med 5 hektar marker fordelt over Côte de Beaune i kommuner som Aloxe-Corton, Savigny-les-Beaune, Beaune, Pommard, Volnay og Meursault. Siden 2015 har arealet inkluderet Beaune Clos des Renardes, der som både rød og hvid, er blevet en af hendes vigtigste vine.

Stilen hos Fanny Sabre er fremfor alt balance og finesse. Ord er taknemmelige, og jeg mangler stadig at møde en vinbonde, som ikke beskriver sin egen stil, som balanceret og elegant. Men hos Fanny Sabre gør det sig i den grad gældende. De røde spiller på lette, florale og næsten svævende toner. Ofte med ret stor modenhed, men lette og duftende, og med mere tyngde i næsen end i munden. De hvide er en snært mere rige i frugten, men med en meget distinkt syre og mineralsk kerne, så de fastholder elegance og stor kompleksitet. En vinificering mere mod næsen end mod munden, og med respekt for frugten. Derfor er brugen af fad også meget behersket, og veksler mellem forskellige størrelser, fra de traditionelle 228 liters (pièce) til 500 liters.

Giorgia Grande

Producent: Giorgia Grande

Land: Italien

Område: Liguria

Underområde: Cinque Terre

I starten af det nye årtusinde besluttede Giorgia Grande sig spontant for at genoplive bedstemoderens lille vinmark ved byen Cornice, i bakkerne ikke langt fra La Spezia. Hun ville egentlig gerne arbejde med Merlot, men endte med Syrah – sådan kan skæbnen jo have sit eget liv.

Herfra har hun præsteret en mikroskopisk, naturlig produktion lige siden.

I 2016 besluttede hun sig imidlertid for, at tiden var inde til at give sig i kast med hvidvin, og jagten gik ind på at finde en vinmark med grønne druer i det sagnomspundne område Cinque Terre – de fem små byer på de stejle klipper ud til det Tyrreniske Hav.

Det lykkedes at finde en mark plantet med Vermentino udenfor byen Monterosso, og ikke længe efter kunne hun føje Bosco og Albarola til porteføljen.

Både klima og jordbund er kraftigt påvirket af havet, og vinene herfra er drevet af salt og stenet mineralitet. Giorgia benytter hverken kemikalier i mark eller kælder, og tror på at vinen aldrig skal påvirkes direkte – vægten er med andre ord lagt på et sundt udgangspunkt, hvorfor indblanding i vinificeringen ikke er nødvendig.

 

La Felce

Producent: La Felce

Land: Italien

Område: Liguria

Underområde: La Spezia

Gården blev grundlagt i efterkrigstiden af Renato Marcesini, i Ortonovo i provinsen La Spezia – Ligurien. Det er en familiedrevet gård, der fra begyndelsen har været dedikeret til permakultur: havebrug, frugtavl og vinavl. I 1998 skete et generationsskifte: bedstefar Renato gav tøjlerne videre til sit barnebarn Andrea, som efter at have studeret landbrug førte gården ind i en ny æra og grundlagde virksomheden som den kendes i dag, under navnet La Felce.

Andreas idé om vindyrkning er knyttet til traditionelle landbrugsteknikker, både i dyrkning og i ønologiske fremgangsmåder, idet han i sine vine forsøger at genoplive den smag og følelse, han oplevede i sin barndom, med mest mulig respekt for naturen og jorden.  I årenes løb er arealet af vinmarker steget til 6 hektar, og der er føjet yderligere olivenlunde og grøntsagshaver til,  hvor der også produceres safran. Jordbunden, som de gennemsnitligt 50 år gamle vinstokke lever i, er hovedsageligt sand.

I dag arbejdes der helt uden kemi i både mark og kælder.