J. Charpentier

J. CharpentierDet lille Champagne-hus J. Charpentier ligger i Villers Sous Chatillon, i Marne-dalen godt 15 kilometer fra Epernay. Som producent er Charpentier récoltant-manipulant, dvs. domaine aftapper, hvor druerne kommer fra egne vinmarker. Familieforetagendet blev etableret i 1920, og produktionen styres i dag af yngste generation Jean Marc Charpentier. Den samlede produktion er i dag godt 150.000 flasker årligt.

Charpentier arbejder målrettet for bedst muligt at udtrykke og respektere områdets unikke terroir. Huset har en ekstremt klassisk tilgang til produktionen af Champagne, og arbejdet i vinmarken sker med fokus på balanceret og mest mulig skånsom dyrkning. Druerne høstes manuelt og der bruges ingen kunstgødning.

Den meget kalkholdige jord er tilplantet med 65% Pinot Meunier, 20% Pinot Noir og 15% Chardonnay. Vinstokkenes gennemsnitsalder er på 25 år, og plantetætheden er på 10.000 vinstokke pr. hektar. Den meget høje andel Pinot Meunier er ingen tilfældighed. Charpentier har således vundet stor anerkendelse for deres meget bevidste arbejde med denne drue.

Vinifikationen og lagringen finder sted på en blanding af ståltanke, foudres og barrriques, med en stadig større andel på foudres. Champagnen er blandet af typisk 2-3 årgange. Stilen hos Charpentier er meget frugtede og rige vine, med en stor kompleksitet. I næsen er det mandler, brød og tørret frugtet, men også mineraler og røgede toner præger vinen. I munden er der en fyldig cremet frugt, og igen toner af tørret frugt.

Læs mere om Champagne.