Abruzzo
Abruzzo er en grøn og frodig vinregion i det centrale Italien, beliggende mellem Adriaterhavet og Appenninerne. Regionen er især kendt for sine rødvine på den lokale drue Montepulciano, som er mørke, intense og lagringsvenlige, men også – i de bedste tilfælde i hvert fald – saftige!
På den hvide side laver områdets bedste producenter nogle af Italiens største hvidvine på Trebbiano. Karakterfulde, salte og mineralske som unge, og ofte med et fremragende lagrinspotentiale.
Abruzzo har en lang vintradition, der går tilbage til antikken, hvor både etruskere og romere dyrkede vin i området. I mange århundreder var Abruzzo mest kendt for store mængder billig bordvin, men siden slutningen af det 20. århundrede har regionen gennemgået en gevaldig kvalitetsmæssig forvandling.
Kernen i Abruzzos vinproduktion er Montepulciano, en blå drue som bruges til den berømte Montepulciano d’Abruzzo – en kraftig, mørk rødvin med stor personlighed.
Hvidvinen Trebbiano d’Abruzzo er også udbredt, og giver i de bedste udgaver sine fætre fra eksempelvis Toscana kamp til stregen.
Abruzzo nyder fortsat stigende international anerkendelse for sine autentiske vine, og regionens vinproduktion er i dag et vigtigt symbol på Italiens vinøse mangfoldighed.
Biodynamisk vin i Abruzzo
I takt med den øgede fokus på bæredygtighed og kvalitet, har flere vinproducenter i Abruzzo taget biodynamiske principper til sig. Biodynamisk vinproduktion går et skridt videre end økologi, og bygger på filosofien om at betragte vinmarken som et selvregulerende, levende økosystem. Det indebærer brug af naturlige præparater, såning og høst efter månefaser, samt at undgå syntetiske kemikalier.
Nogle af de mest nytænkende producenter i Abruzzo – især blandt de yngre generationer – har for længst set lyset og implementeret disse metoder for at skabe vine, der ikke blot er mere miljøvenlige, men som også udtrykker regionens terroir med større præcision og dybde. Resultatet er ofte levende, karakterfulde vine med en stærk forankring i natur og tradition, hvilket har tilføjet en ny dimension til Abruzzos vinprofil.
Biodynamisk vin er stadig en niche i regionen (i hvert fald hvis man kigger på kvantitet), men den vokser i takt med den globale interesse for naturlige og håndværksmæssigt fremstillede vine.
I Abruzzo arbejder vi med følgende producenter:
Colle Florido
Poggio Anima