
Christian og søster Marika Zago er femte generation på familiegården Ca’ dei Zago i Valdobbiadene – centrum for den klassiske Prosecco, en vin og en type, som intet har at gøre med Ca’ dei Zago’s vine. Valdobbiadene er den bakkede del af Veneto, for foden af bjergene, hvor adgang med traktor ikke er en mulighed, hvorfor al arbejde foregår i hånden. De ca. 6 hektar giver i omegnen af 45.000 flasker årligt, og størstedelen af vinene laves som Col Fondo – nok bedre kendt som Petillant Naturel. En lille del laves som Metodo Classico, dvs. som klassisk Spumante, Franciacorta, Cremant osv, med lang flaske lagring. Intet laves som den frugtede og halvsøde Prosecco, som de fleste kender. Det her er mineralitet på et niveau, som sjældent forbindes med Glera-druen.
Gården blev grundlagt i 1924 som blandet landbrug (altså ikke udelukkende druer), og der har aldrig været benyttet kemi i markerne. En tradition Christian tager skridtet videre med biodynamisk praksis i både mark og kælder. Ca’ dei Zago består dels af hovedmarken som snor sig i terrasser rundt om gården i en halvcirkel, med eksponering primært mod syd. Marken ligger i 250 meters højde, dækker 4,5 hektar og har jordbund rig på flint, sand, ler og granit. Her står overvejende gamle stokke Glera, men også Perera, Verdiso og Bianchetta Trevigiani. Hertil kommer en nærmest mikroskopisk mark på 0,5 hektar, Mariarosa, med enormt kalkholdigt terroir, samt det højestliggende lille plot på 0,8 hektar med sandet jord og ældgamle stokke, som giver druer til gårdens topvin på ren Glera.
Det kræver hårdt arbejde, og en god portion stædighed, at insistere på at lave ikke bare kvalitetsvin, vanvittigt karakterfulde og personlige vine, i et område som Valdobbiadene, men Christian og Marikas indsats giver i den grad pote: det er højpotente, knivskarpe og enormt ekspressive mousserende vine fra absolut øverste hylde!
Køb vinene her.