Domaine Roland Schmitt

Roland SchmittI det nordligste Alsace i Bergbieten vest for Strassbourg, ligger den lille vingård Domaine Roland Schmitt. Landskabet er helt forskelligt fra det kendte Alsace-billede sydpå i Haut-Rhine. Her er det bakker i stedet for bjergskråninger, og Vogeserne ligger ikke længere som et beskyttende læhegn mod vest. De fleste ældre vinbøger hævder, at denne del af Alsace ligger for langt nordpå, og er alt for ubeskyttet til at kunne skabe fuldt modne druer og vine. Men det er forældet snak – faktisk kommer en række af de nye, unge og mest interessante producenter fra dette hjørne. I Roland Schmitts tilfælde er der tale om en af de lokalt mest efterspurgte producenter, der sælger næsten hele sin produktion til de bedste restauranter i Alsace.

Gården drives af de to unge brødre Bruno & Julien Schmitt, og er et godt eksempel på den nye generation af Alsace producenter: Unge, små og ekstremt terroir-bevidste. Stilen er ren, tør (selv deres Pinot Gris er ikke voldsomt sød) og meget mineralsk. Samtlige vine spiller på en forfinet balance mellem frugt og syre, og kan ved første slurk virke en smule lukkede. Men det snyder. Jo længere tid vinene får i glasset, jo flere komplekse og forfinede lag dukker frem. Fællestrækket for Roland Schmitts vine er, uanset druesort, en meget intens kerne, og mineralsk drevet friskhed og lethed.

Vingårdens 7,2 hektar vinmarker kommer fra to marker: Grand Cru Altenberg og Glintzberg (der ligger som forlængelsen af Altenberg, men uden Grand Cru-status). Der er flere Altenberg-marker i Alsace, og Altenberg de Bergbieten er den nordligste beliggende og mindst kendte. Alle vinene er spontangærede, og ligger ca. 9 måneder sur lie på traditionelle store fade. Roland Schmitts samlede årlige produktion er 40.000 flasker. Vingården startede omlægning til økologi i midten af 90’erne, og er certificerede fra og med 2009 årgangen.

Læs mere om Alsace vin.

Domaine Maurice Schoech & Fils

De 9 hektar vinmarker ligger hovedsageligt i Ammerschwihr og Sigolsheim, og giver små 60.000 flasker årligt. De har parceller på berømte marker som Kaefferkopf, Mambourg og Rangen. Gården drives i dag af de to brødre Jean-Léon & Sébastien Schoech. Markerne dyrkes bæredygtigt. Der anvendes biodynamisk præperation, men gården er ikke certificeret økologisk eller biodynamisk, selvom produktionen har været bæredygtig i en årrække. Jean-Léon og Sébastien har dog påbegyndt den officielle registrering, og er nu under kontrolleret omlægning, med første certificerede økologiske årgang i 2014. Samtlige vine er ekstremt aromatiske, men uden undtagelse har vinene en forbløffende lethed, der er usædvanlig for denne del af Alsace. Frugten er både moden og koncentreret, men de er alle så syre-præcise at slutindtrykket er friskhed.

Læs mere om Alsace vin.

 

Domaine Laurent Barth

Laurent BarthLaurent Barth er den mindste af vores 3 nye Alsacehuse. Laurent overtog i 1999 markerne efter sin far, men var dog bundet af en kontrakt med det lokale kooperativ i Bennwihr, så første årgang i eget navn var 2004. Han har i dag 3,5 hektar fordelt på 27 forskellige parceller, der giver blot 18.000 flasker årligt. Markerne dyrkes økologisk og høstudbyttet er mindre end halvdelen af det tilladte i Alsace. Vinene er spontangærede. Der tilstræbes ingen malolaktisk gæring, men omvendt gør han ikke noget for at forhindre den. Det er ægte naturlig vin, og eventuelle fejl er en del af vinene karakter og sjæl. Vinene er intense, tørre og koncentrerede. Der er en stålsat renhed i samtlige vine, men også et element af rå kraft. Vine med en stor personlighed. Laurent Barth er på ingen tid blevet ekstremt efterspurgt, og mængderne er desværre små – rigtig små. Det er mikroproduktion når det er bedst, og Laurent Barth er ganske enkelt lidt af et geni.

Læs mere om Alsace vin.

Jean-Luc & Eric Burguet

Erik Burguet fra Alain BurguetJean-Luc og Eric Burguet har nu overtaget efter faderen Alain Burguet, som etablerede det anerkendte domaine helt fra bunden i midten af 70’erne. Arealet er i dag på ca. 8 hektar vinmarker, der alle ligger i Gevrey-Chambertin. Dertil kommer en fast kontrakt på druer fra yderligere 0,8 hektar Chambertin Clos de Bèze og Vosne Romanée 1. Cru. Tilsammen giver det en årlige produktion på ca. 35.000 flasker. Sammenholdt med, at Domaine Burguet er efterspurgt af vinentusiaster i hele verden, er det næppe den store overraskelse at vinene ikke er billige. Omvendt er intet billigt på det niveau, og sammenlignet med de større og mere berømte producenter i Gevrey-Chambertin er vinene fra Jean-Luc & Eric Burguet absolut rimelige i pris.

Gården drives i dag af sønnerne Jean-Luc og Eric (billedet). Dyrkningen er økologisk med retning mod biodynamik. Gården er ikke certificeret, men har altid været dyrket uden nogen former for kemisk manipulation. Alain høster sent – betydeligt senere end de fleste andre vinbønder i Gevrey-Chambertin, for at opnå maksimal modenhed. Druerne sorteres af to omgange, gæringen med vildgær tager ca. 14 dage, og vinen ligger 18-20 måneder på fad (fra 5-100% nye fade afhængig af appellation).

Intens og rig Pinot Noir

Stilen på gården er intens og rig, men samtlige vine er nærmest uhyggeligt balancerede og med mere finesse end ekstraktion. Det er vine med modne røde bær, lidt vilde toner og fløjlsblød finale. Der er ingen klodset sort frugt, kun elegante delikate toner. Det er på en gang koncentreret Pinot Noir til kælderen men også vine, der fungerer fantastisk godt som unge, grundet druernes store modenhed. Alain laver en enkelt Gevrey-Chambertin 1. Cru, men det er først og fremmest hans forskellige Gevrey-Chambertin villages, der har gjort ham berømt. En tur i hans kælder er en lærerig tur gennem kommunens komplekse terroir, og viser med tydelighed, at der ikke behøver at stå 1. Cru på etiketten, når bare vinen er fra de bedste vinbønder.

Læs mere om Bourgogne vin.