Catherine Bernard

????????????????????????????????????

Catherine Bernard har et nærmest mikroskopisk domaine lige uden for Montpellier. Hun er tidligere journalist, men valgte for 10 år siden at lægge sit liv fuldstændigt om. Hun købte en vinmark, iførte sig kedeldragt og udgav en bog om sit nye liv alene i vinmarkerne.
I dag har hun 3,6 hektar vinmarker med Grenache, Mourvedre, Marselan, Carignan og Cinsault. Det gav i starten to meget forskellige og meget personlige rødvine, som blot hed Vin de Table og Vin d Pays de l’Herault. Siden er der kommet yderligere fire vine til samlingen, samtidig med, at de oprindelige to vine har skiftet navn til le Carignan og la Carbonelle. Stilen er tør, struktureret og ekstremt ren. Nærmest enkel og rustik. Masser af mørk og moden frugt, men i ultra slanke udgaver. Vinene er enten slet ikke svovlet, eller marginalt svovlet ved aftapning.

Der krones sjældent dronninger i naturvinsverdenen, men hvis der gjorde, så ville Catherine være det oplagte bud på Sydfrankrigs kandidat. Alle tre vine er økologisk certificerede.

Camin Larredya


camin-larredyaJurancon appellationen ligger for foden af Pyrenæerne, i Bearnaise-bakkerne syd for Pau. De ca. 1000 hektar, som området dækker, gemmer på nogle af Frankrigs mest oversete, men voldsomt interessante vine. Vine lavet på unikke lokale druer. Historisk er vinene fra Jurancon søde (moelleux), og først fra 1975 har man lavet en appellation for tørre vin, AOC Jurancon Sec.

Jean-Marc Grussaute dyrker familiegården Camin Larredya, som har 9 hektar plantet med Petit Manseng (60%), Gros Manseng (37%) og Petit Courbu (3%). Gården har aftappet sine egne vine siden 1988, og med Jean-Marc Grussaute i spidsen, er Camin Larredya de sidste 10 år blevet indbegrebet af både øko-Jurancon og de små appellationers renæssance i Frankrig.
En producent med et lille udvalg af vine med stor personlighed, høj nørd-faktor og en plads på de sjove restauranters vinkort i hele hjemlandet.

Gården har været økologisk certificeret siden 2007.

Dominique Andiran

dominique-andiranEnmandshæren fra Armagnac!
Verden er fuld af små vinbønder, men få arbejder som Dominique Andiran helt alene. Dominique er autodidakt vinbonde i Armagnac (Côtes de Gascogne) med 18 hektar. Han har et utal af druesorter (85 % hvide), og laver vine med en ekstremt naturlig og personlig stil. En blanding af saftig og imødekommende rød, syreholdig hvid Colombard og vilde oxidative og søde vine på Gros Manseng. Dominiques vine er økologisk certificerede og minimalt svovlede. Armagnac og Gascogne er normalt storproduktion, og Dominique Andirans vinmarker ligger midt i blandt nogle af områdets, og Frankrigs, største vingårde. Kun yderst sjældent bliver områdets marker dyrket økologisk, og at Dominique desuden laver naturvin, er ret enestående.
Når vinbøgerne fortæller om, hvordan voile- eller flor-gæren i henholdsvis Jura og Sherry, laver unikke oxidative vine, så glemmer de at fortælle, at gærkulturen også findes og anvendes i andre vinområder – i hvert fald et sted: i landsbyen Montréal-du-Gers hos Dominique Andiran.

La Vrille et le Papillon


Når turen går sydpå ad motorvejen gennem Bourgogne, rundt om Lyon og mod Provence eller Languedoc, passerer man nogle af de mest kendte vinområder i nord- og sydrhône. De fleste ved, at appellationerne i nord er centrum for druesorterne Syrah og Viognier, og at en god del også anvendes i det sydlige Rhône. Hvad de færreste ved er, at nogle få kilometer vest for det centrale Rhône, oppe i bakkerne i Ardèche, ligger et af de mest dynamisk og spændende vinområder, hvor et stigende antal af små unge vinbønder eksperimenterer med de samme druesorter – og flere andre.

En af nyeste er Meryl Croizier, som sammen med sin kone Géraldine har etableret vingården la Vrille et le Papillon. Gården ligger i Valvigneres, som nærmest er epicenteret for Ardèches naturvinsscene med en stribe af de nye unge vinbønder. De har 4,5 hektar plantet med Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon og Viognier. De første år leverede de druerne til det lokale kooperativ, men i 2012 lavede de deres første årgang. Rent faktisk er det først fra årgang 2014, at deres nye kælder bliver taget i brug, så de første to årgange har de lånt kælder plads hos nogle af kollegerne i landsbyen. Meryl Crozier har læst på landbrugsskolen i Dijon og siden til ønolog på universitetet i Montpellier, hvor han tidligt blev interesseret i at bio-vin. Vi mødte Meryl & Géraldine på den økologiske vinmesse i Montpellier, hvor vi var hurtigt ude, og sikrede os de sidste flasker af deres årgang 2012.

Vingårdens navn – la Vrille et le Papillon – ligger selvfølgelig i forlængelse af vingårdens naturlige tilgang til vinproduktion, og refererer til de mange sommerfugle i det naturskønne Ardeche, og til de fine slyngtråde man finder på en vinplante. Vinene gærer udelukkende med naturligt forekommende gærkultur og er lavet helt uden eller med et minimum af svovl. Vinene er hverken klarede eller filtrerede for at bevare så naturligt et udtryk som muligt. Produktionen er ganske lille – i de første årgange omkring 18.000 flasker pr. år. De to af vinene, Z Rouge og Tous Cousins, er økologisk certificerede, mens de øvrige stadig er under konversion.

Weingut Meierer


Matthias MeiererTalentfulde Matthias Meierer passede familiegården, ved siden af sit job i vinkælderen hos Mosel stjernen Fritz Haag, da han pludselig blev årets unge vinbonde i Tyskland. Det er efterhånden nogle år siden, og i dag arbejder Matthias 100% på familiens egen gård. I mellemtiden er Weingut Meierer blevet en efterspurgt kilde til rene og præcise moselvine. Markerne ligger i Kesten, hovedsageligt på Paulinsberg, der ligger i forlængelse af nabobyens berømte Brauneberger Juffer.

Det er ganske enkelt ekstremt rene vine, der dyrker et tørt og meget mineralsk udtryk. De er stringente, og følger et enkelt præcist udtryk hele vejen.

Prismæssigt må Weingut Meierer’s vine betragtes som meget beherskede. De repræsenterer ganske enkelt priserne på en ung vinbonde, der har et overordentligt jordnært forhold til sit arbejde. Flere af vinene spontangæres, dog ikke alle. Hans fornemmeste vin, Riesling Alte Reben (gamle vinstokke), gæres i 4-5 måneder på et enkelt fad – og laves i meget begrænset mængde. Det er en stålsat Riesling. Lukket og seriøs.

Domaine Roland Schmitt

Roland SchmittI det nordligste Alsace i Bergbieten vest for Strassbourg, ligger den lille vingård Domaine Roland Schmitt. Landskabet er helt forskelligt fra det kendte Alsace-billede sydpå i Haut-Rhine. Her er det bakker i stedet for bjergskråninger, og Vogeserne ligger ikke længere som et beskyttende læhegn mod vest. De fleste ældre vinbøger hævder, at denne del af Alsace ligger for langt nordpå, og er alt for ubeskyttet til at kunne skabe fuldt modne druer og vine. Men det er forældet snak – faktisk kommer en række af de nye, unge og mest interessante producenter fra dette hjørne. I Roland Schmitts tilfælde er der tale om en af de lokalt mest efterspurgte producenter, der sælger næsten hele sin produktion til de bedste restauranter i Alsace.

Gården drives af de to unge brødre Bruno & Julien Schmitt, og er et godt eksempel på den nye generation af Alsace producenter: Unge, små og ekstremt terroir-bevidste. Stilen er ren, tør (selv deres Pinot Gris er ikke voldsomt sød) og meget mineralsk. Samtlige vine spiller på en forfinet balance mellem frugt og syre, og kan ved første slurk virke en smule lukkede. Men det snyder. Jo længere tid vinene får i glasset, jo flere komplekse og forfinede lag dukker frem. Fællestrækket for Roland Schmitts vine er, uanset druesort, en meget intens kerne, og mineralsk drevet friskhed og lethed.

Vingårdens 7,2 hektar vinmarker kommer fra to marker: Grand Cru Altenberg og Glintzberg (der ligger som forlængelsen af Altenberg, men uden Grand Cru-status). Der er flere Altenberg-marker i Alsace, og Altenberg de Bergbieten er den nordligste beliggende og mindst kendte. Alle vinene er spontangærede, og ligger ca. 9 måneder sur lie på traditionelle store fade. Roland Schmitts samlede årlige produktion er 40.000 flasker. Vingården startede omlægning til økologi i midten af 90’erne, og er certificerede fra og med 2009 årgangen.

Læs mere om Alsace vin.

Domaine Maurice Schoech & Fils

De 9 hektar vinmarker ligger hovedsageligt i Ammerschwihr og Sigolsheim, og giver små 60.000 flasker årligt. De har parceller på berømte marker som Kaefferkopf, Mambourg og Rangen. Gården drives i dag af de to brødre Jean-Léon & Sébastien Schoech. Markerne dyrkes bæredygtigt. Der anvendes biodynamisk præperation, men gården er ikke certificeret økologisk eller biodynamisk, selvom produktionen har været bæredygtig i en årrække. Jean-Léon og Sébastien har dog påbegyndt den officielle registrering, og er nu under kontrolleret omlægning, med første certificerede økologiske årgang i 2014. Samtlige vine er ekstremt aromatiske, men uden undtagelse har vinene en forbløffende lethed, der er usædvanlig for denne del af Alsace. Frugten er både moden og koncentreret, men de er alle så syre-præcise at slutindtrykket er friskhed.

Læs mere om Alsace vin.

 

Domaine Laurent Barth

Laurent BarthLaurent Barth er den mindste af vores 3 nye Alsacehuse. Laurent overtog i 1999 markerne efter sin far, men var dog bundet af en kontrakt med det lokale kooperativ i Bennwihr, så første årgang i eget navn var 2004. Han har i dag 3,5 hektar fordelt på 27 forskellige parceller, der giver blot 18.000 flasker årligt. Markerne dyrkes økologisk og høstudbyttet er mindre end halvdelen af det tilladte i Alsace. Vinene er spontangærede. Der tilstræbes ingen malolaktisk gæring, men omvendt gør han ikke noget for at forhindre den. Det er ægte naturlig vin, og eventuelle fejl er en del af vinene karakter og sjæl. Vinene er intense, tørre og koncentrerede. Der er en stålsat renhed i samtlige vine, men også et element af rå kraft. Vine med en stor personlighed. Laurent Barth er på ingen tid blevet ekstremt efterspurgt, og mængderne er desværre små – rigtig små. Det er mikroproduktion når det er bedst, og Laurent Barth er ganske enkelt lidt af et geni.

Læs mere om Alsace vin.

Jean-Luc & Eric Burguet

Erik Burguet fra Alain BurguetJean-Luc og Eric Burguet har nu overtaget efter faderen Alain Burguet, som etablerede det anerkendte domaine helt fra bunden i midten af 70’erne. Arealet er i dag på ca. 8 hektar vinmarker, der alle ligger i Gevrey-Chambertin. Dertil kommer en fast kontrakt på druer fra yderligere 0,8 hektar Chambertin Clos de Bèze og Vosne Romanée 1. Cru. Tilsammen giver det en årlige produktion på ca. 35.000 flasker. Sammenholdt med, at Domaine Burguet er efterspurgt af vinentusiaster i hele verden, er det næppe den store overraskelse at vinene ikke er billige. Omvendt er intet billigt på det niveau, og sammenlignet med de større og mere berømte producenter i Gevrey-Chambertin er vinene fra Jean-Luc & Eric Burguet absolut rimelige i pris.

Gården drives i dag af sønnerne Jean-Luc og Eric (billedet). Dyrkningen er økologisk med retning mod biodynamik. Gården er ikke certificeret, men har altid været dyrket uden nogen former for kemisk manipulation. Alain høster sent – betydeligt senere end de fleste andre vinbønder i Gevrey-Chambertin, for at opnå maksimal modenhed. Druerne sorteres af to omgange, gæringen med vildgær tager ca. 14 dage, og vinen ligger 18-20 måneder på fad (fra 5-100% nye fade afhængig af appellation).

Intens og rig Pinot Noir

Stilen på gården er intens og rig, men samtlige vine er nærmest uhyggeligt balancerede og med mere finesse end ekstraktion. Det er vine med modne røde bær, lidt vilde toner og fløjlsblød finale. Der er ingen klodset sort frugt, kun elegante delikate toner. Det er på en gang koncentreret Pinot Noir til kælderen men også vine, der fungerer fantastisk godt som unge, grundet druernes store modenhed. Alain laver en enkelt Gevrey-Chambertin 1. Cru, men det er først og fremmest hans forskellige Gevrey-Chambertin villages, der har gjort ham berømt. En tur i hans kælder er en lærerig tur gennem kommunens komplekse terroir, og viser med tydelighed, at der ikke behøver at stå 1. Cru på etiketten, når bare vinen er fra de bedste vinbønder.

Læs mere om Bourgogne vin.