Nicolas Grosbois

Kølig Cabernet Franc fra Chinon

Chinon ligger midt i Loire-dalen omkring 250 km fra Paris. Distriktet er kendt for at lave elegant og raffineret rødvin på Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon, som vokser i de bløde kalkstensbakker syd for floden Loire.

Familien Grosbois ejer et lille domaine på 9 hektar i “le Pressoir” i Chinon, hvor Nichcolas Grosbois dyrker Cabernet Franc på 13 forskellige parceller med varierende indhold af kalk og ler. Tidligere solgte familien det meste af høsten, men i dag aftapper domainet al vinen selv.

Nicolas Grosbois producerede sin første årgang i 2006 efter at have arbejdet 10 års som vinmager i New Zealand, Chile og Oregon. Nicolas Grosbois arbejder efter økologiske og biodynamiske principper, høster manuelt og altid med lave udbytter omkring 35 hektoliter per hektar, så kvaliteten af de plukkede druer er i top. Det er i øvrigt væsentligt mindre end de 55 hektoliter per hektar, som er den officielle maksimumsgrænse i Chinon.

100 % Cabernet Franc

Grosbois’ vine er lavet på 100 % Cabernet Franc i en ren, fadfri og frugtig stil. Vinen lagrer i betonkar og tilsættes kun en lille smule svovl i forbindelse med aftapningen på flaske.

La Cuisine de ma Mère er en slank og kølig Chinon, som har en dyb og saftig frugtkerne med fine toner af brombær og violer. Gabare kommer fra 35 år gamle vinstokke på en selvstændig parcel mad masser af kalksten. Den har en lidt mørkere og dybere frugttone end la Cuisine de ma Mère. Endelig er Clos du Noyer en storladen, intens og koncentreret vin, med en smule sødme, der som den eneste får en smule fad.

Begge vine er syrefriske, super saftige og passer godt til forårs- og sommerretter med kød og grøntsager – hvad enten det er mor eller far, som svinger gryderne i køkkenet.

Marie Thibault


Marie Thibault har arbejdet med vin siden 2002, og lavede sine første egne vine i 2004. I 2010 fik hun fat i sit nuværende parcel i Touraine: 3,5 hektar perfekt beliggende på en skråning i Azay le Rideau. Skråningen er sydvendt, og er en blanding af kalk og flint. De 3,5 hektar er plantet med ca. 50 år gamle vinstokke Chenin Blanc, Côt, Gamay, Sauvignon Blanc og Grolleau. I alt giver de kun ca. 12.000 flasker årligt.
Markerne har været dyrket økologisk siden hun overtog dem i 2010, og de første certificerede vine er fra årgang 2014.

Vi har 4 forskellige vine fra Marie Thibault: la Roue qui Tourne (Pétillant Naturel rosé – en udpræget saftbombe), la Roue qui Tourne Blanc (Pétillant Naturel på ren Chenin Blanc – mere struktur og tør finish), les grandes Vignes (en seriøs rødvin på Gamay og Côt) og Premier Nez (stor og struktureret hvidvin på ren Chenin Blanc).

Alle Marie Thibaults vine er udpræget naturvine, men i en både balanceret og nærmest nobel iklædning.

La Grange aux Belles

Naturvin fra La Grange aux Belles

La Grange aux Belles laver vild, alternativ og økologisk vin i Anjou. Vinduoen Marc Houtin og Julien Bresteau leder domainet, som er på godt 14 hektar med lokale druersorter som Cabernet Franc, Grolleau og Chenin Blanc.

Marc og Justins vine er velduftende og friske med en renhed og præcision, som gør dem velsmagende og indbydende med en meget ekspressiv frugt og udsøgt balance. Vinene er dyrket uden brug af pesticider og er lavet på gær, som findes naturligt på druerne i marken. De er lavet uden filtrering og minimal tilsætning af svovl inden aftapning for at bevare så naturligt et udtryk som muligt.

Chenin Blanc, Cabernet Franc og Grolleau

La Grange aux Belles vine skaber liv og festlig stemning med velsmagende fortolkninger af lokale druesorter fra Anjou. En vin som le Jardin du Vin viser, hvorfor den lokale druesort Grolleau er så god til at sprede velsmag og drikkeglæde med sine fine og indsmigrende toner af vilde jordbær og frisk kirsebærfrugt.

La Chaussée Rouge er lavet på Cabernet Franc og Grolleau. Vinen er deklassificeret til en simpel Vin de Table, men vi er ligeglade med hvilken klassifikation, der pryder etiketten, for vinen er velduftende med elegant frugt og er et forbilledligt eksempel på en vin, der gør op med de rigide AOC-regler i Anjou.

Rødvinen Prince og hvidvinen Fragile er begge saftige og velsmagende vine med et rent og klart udtryk af henholdsvis Cabernet Franc og Chenin Blanc. Det er indbydende, modne og drikkevenlige vine med let og elegant frugt og en udsøgt balance mellem frugtsyre og sødme, som er skabt til at sparke liv i dine smagsløg. Orangevinen I’ve got the Blouge kan udfordre de fleste med sin kombinationen af næsten juicet saftighed, krydrede tone og næsten stilkede struktur.

Domaine du Closel


Den lille appellation Savennières ligger sydvest for Anjou og anses af mange for at være et af Frankrigs vigtigste hvidvinsområder. Distriktets berømte skifferholdige marker og skråninger langs Loire floden er grobund for kompleks, koncentreret og længelevende hvidvin i en kvalitet, som kan måle sig med et hvilket som helst andet område i Frankrig og i resten af verden.

Domaine du Closel er en lille økologisk vingård, der ligger midt i landsbyen Savennières. Domainet råder over 16 hektar vinmarker, hvoraf en stor del ligger på den berømte mark Clos du Papillon. Evelyne de Pontbriand overtog ledelsen i 2001 og har siden løftet Domaine du Closel op blandt de allerbedste hvidvinsproducenter ikke bare i Savennières eller Loire men i hele Frankrig.

Økologi og vildgær

Det er som regel en kliche at sige, at hver en sten er blevet vendt, men ikke her. Domainet har lavet geologiske undersøgelser af jordbunden på alle parceller. Dyrkningen er blevet økologisk certificeret i 2008 og er nu ved at overgå til biodynamisk produktion.

Kælderarbejdet er ændret. Al gæring foregår på vildgær, og vinene passer sig selv. Der tilsættes svovl, men kun det nødvendige og i stadig mindre mængder. Domainets parceller vinificeres separat og forskelligt, og Clos du Papillon gærer og lagrer nu på træfade. Målet er at udtrykke det klassiske Savennières terroir, at bevare vinenes renhed og sikre at de bedste årgange fortsat kan lagre 20-25 år uden problemer.

Hvad enten vi taler om den friske”la Jalousie” eller den dybe og intense Clos du Papillon, så viser domainets vine en klar linje og uhyggelig præcision. Syreniveauet er højt, og vinene har en kerne og dybde, der er fantastisk med masser af grønne og rene toner af honning, bivoks, selleri, fennikel og frisk kål.

Domaine la Tour Vieille


Vincent Cantié og Christine Campadieu sammenlagde to små gårde i Collioure og Banyuls i 1982, og sammen blev det til Domaine la Tour Vieille.

På de stejle skiffer skråninger har Domaine la Tour Vieille 12 hektar vinmarker. Produktionen er delt nogenlunde lige mellem hvid- og rødvin (aoc Collioure) og hedvine (aoc Banyuls). Målet er mest mulig naturlig og bæredygtig produktion, men gården er ikke certificeret.

Olivier Pithon


Olivier Pithon har haft fødderne i vinmarker siden han som barn hjalp først sin bedstefar, og siden sin berømte storebror Jo Pithon, i fødeområdet Anjou i det vestlige Loire. Broderen var allerede i gang med at skabe sig et navn i Anjou, og det var naturligt, at også Olivier vil gå den vej. Det stod derimod ikke skrevet noget sted, at Oliver ville slå sig ned som vinbonde i Roussillon, på grænsen til Pyrenæerne og Spanien, i et område, der både hvad angår druesorter og klima, ikke kan blive meget mere forskelligt fra Anjou.

Efter at have arbejdet en årrække på vingårde i Bordeaux, Jurancon og Beaujolais, fandt Olivier sin første mark i Calce i 2001. En mark med mere end 60 år gamle Carignan stokke på en jordbund af skiffer – den samme jordbund Olivier var vant til hjemme i Anjou. Det er måske en af de vigtigste årsager til, at han er i stand til at lave vine med en syre og præcision, der er unik for området. Det er ekstremt balancerede og meget personlige vine – udpræget naturlige, men uden at give afkald på frugt, koncentration og renhed.

Det er stegende hedt om sommeren i Roussillon, hvor det ikke er usædvanligt, at temperaturen sniger sig op omkring de 35 grader midt på dagen. Derfor er det tankevækkende, hvor friske og elegante Olivier Pithons vine er, når man tænker på den koncentration, energi og solmængde, som vinene rummer. En del af forklaringen er den kolde og til tider voldsomme Tramontane-vind, der blæser ind over bakkerne fra nordvest, og beskytter druerne mod den værste sommerhede. Men vinden er ens for alle, og den vigtigste forklaring ligger i Oliviers tilgang til mark og kælder arbejde, og en unik fingerspidsfornemmelse for ædel vin, finesse og struktur. Det skaber vine med områdets naturlige saft og rige modne frugt, uden på noget tidspunkt at tendere overekstraktion.

Fra starten har Olivier Pithons marker været dyrket økologisk, men fra 2010 er driften af gården omlagt til biodynamik.

Mamaruta


Indtil 2009 var Marc Castan stadig med i det lokale kooperativ. I dag er alt lagt om, og Domaine Mamaruta er blevet en hardcore fremadstormende naturvinsproducenter.

Marc Castan har 13 hektar, der efter konversionen har været certificeret økologisk fra årgang 2012. De enkelte cuvéer repræsenterer forskellige terroir i Fitou – enten indlands eller kystnært. Alle vinene er enten minimalt eller slet ikke svovlede. Flere af vinene er lavet med maceration carbonic, i saftig soif-stil. Andre traditionelt med større struktur og mørkere frugt.

Catherine Bernard

????????????????????????????????????

Catherine Bernard har et nærmest mikroskopisk domaine lige uden for Montpellier. Hun er tidligere journalist, men valgte for 10 år siden at lægge sit liv fuldstændigt om. Hun købte en vinmark, iførte sig kedeldragt og udgav en bog om sit nye liv alene i vinmarkerne.
I dag har hun 3,6 hektar vinmarker med Grenache, Mourvedre, Marselan, Carignan og Cinsault. Det gav i starten to meget forskellige og meget personlige rødvine, som blot hed Vin de Table og Vin d Pays de l’Herault. Siden er der kommet yderligere fire vine til samlingen, samtidig med, at de oprindelige to vine har skiftet navn til le Carignan og la Carbonelle. Stilen er tør, struktureret og ekstremt ren. Nærmest enkel og rustik. Masser af mørk og moden frugt, men i ultra slanke udgaver. Vinene er enten slet ikke svovlet, eller marginalt svovlet ved aftapning.

Der krones sjældent dronninger i naturvinsverdenen, men hvis der gjorde, så ville Catherine være det oplagte bud på Sydfrankrigs kandidat. Alle tre vine er økologisk certificerede.

Camin Larredya


camin-larredyaJurancon appellationen ligger for foden af Pyrenæerne, i Bearnaise-bakkerne syd for Pau. De ca. 1000 hektar, som området dækker, gemmer på nogle af Frankrigs mest oversete, men voldsomt interessante vine. Vine lavet på unikke lokale druer. Historisk er vinene fra Jurancon søde (moelleux), og først fra 1975 har man lavet en appellation for tørre vin, AOC Jurancon Sec.

Jean-Marc Grussaute dyrker familiegården Camin Larredya, som har 9 hektar plantet med Petit Manseng (60%), Gros Manseng (37%) og Petit Courbu (3%). Gården har aftappet sine egne vine siden 1988, og med Jean-Marc Grussaute i spidsen, er Camin Larredya de sidste 10 år blevet indbegrebet af både øko-Jurancon og de små appellationers renæssance i Frankrig.
En producent med et lille udvalg af vine med stor personlighed, høj nørd-faktor og en plads på de sjove restauranters vinkort i hele hjemlandet.

Gården har været økologisk certificeret siden 2007.