Arkiver: Producenter
Medoc/Graves
Chateau Lauduc
la Realtiere
Producent: Domaine la Realtiere
Land: Frankrig
Område: Provence
Underområde: Coteaux d’Aix-en-Provence
Pierre Michelland har som mange andre franske vinbønder arbejdet i udlandet og på en række forskellige vingårde, inden han overtog familiegården i 2001. Han driver gården med sin kone Sylvia.
Sammen har de gjort Domaine la Realtiere til en af devingårde omkring Aix-en-Provence, der tales om, og som der er blevet lagt mærke til, i den stadig voksende gruppe af økologiske, biodynamiske og naturlige vinbønder i Frankrig.
Domaine la Realtiere ligger i den østlige del af Coteaux d’Aix en Provence i et relativt koldt område for foden af Montagne Sainte Victoire. Det er den høje beliggenhed og det lidt barske bjergklima, der er nøglen til den friskhed, der præger alle vinene. Selvfølgelig er de mørke, saftige og præget af den provencalske beliggenhed, men der en kølighed over frugten, som er sublim.
De 12,5 hektar ligger sydvendt, og beskyttet af olivenlund og skov. Produktionen er på blot 45.000 flasker årligt, hvoraf lidt mere end halvdelen er rosé!
Gården har været dyrket økologisk siden 1994, og været certificeret i en årrække. I 2011 tog Pierre skridtet videre, og startede fuldstændige konversion til biodynamik. Stilen er uprætentiøs og drikkevenlig. Vine, der ikke er overgjorte, og som man får lyst til at drikke i store mundfulde.
les Tètes
Producent: Les Tètes
Land: Frankrig
Område: Loire
Underområde: Touraine
Les Tètes er et venneprojekt mellem Phillipe Meslier og Nicolas Grosbois, som også laver vin under Grosbois-fanen i Chinon. Sammen med to venner har de fået mulighed for at lave vine fra andre appellationer og på andre druesorter, end dem de kender (Chinon/Cabernet Franc).
Resulatet er en rød, hvid, rosé og en PetNat i den saftige, simple og drikkeglade ende til en fornuftig pris. En stor del af druerne er købt fra naturvinsvenner i sydfrankrig, og derfor finder vi både Grenache Blanc, Colombard og Macabeu, samt lidt Merlot og Syrah i vinene. Det giver en bred og spændende smagsprofil.
Vincent Caillé
Producent: Domaine le Fay d’Homme – Vincent Caillé
Land: Frankrig
Område: Loire
Underområde: Muscadet Sèvre et Maine
Gården hedder egentlig Domaine le Fay d’Homme, men de fleste taler om manden bag – Vincent Caillé.
Han er 5 generation på gården, og manden som gik den økologiske vej, og har gjort familiegården til en ekstremt præcis Muscadetproducent, med fokus på områdets mange forskellige terroirs. Vinene er selvfølgelig spontangærede, og får en lang sur lie lagring.
Undergrunden i Muscadet er gammel havbund, meget lig Champagne og Chablis. Det giver vine med en mineralsk rygrad, nærmest lidt henad knuste østersskaller, og en rank, lidt citruspræget syre. Sammen med den traditionelle lange lagring sur lie giver det et frisk og let udtryk, bakket op af cremet frugt og en vild evne til at lagre.
Marie Thibault
Producent: Marie Thibault
Land: Frankrig
Område: Loire
Underområde: Azay-le-Rideau
Marie Thibault har arbejdet med vin siden 2002, og lavede et par år senere sine første egne vine. I 2010 fik hun fat i sit nuværende parcel i Touraine: 3,5 hektar perfekt beliggende på en sydvendt skråning i Azay-le-Rideau. Undergrunden består af en blanding af kalk og flint, og er plantet med mere end 60 år gamle vinstokke Chenin Blanc, Côt, Gamay og Grolleau. I alt giver de kun druer til ca. 12.000 flasker årligt. Markerne har været dyrket økologisk siden hun overtog dem i 2010, og de første certificerede vine er fra årgang 2014.
Der er siden de oprindelige 3,5 hektar både tilføjet til og byttet lidt ud i markbeholdningerne, ligesom Marie sammen med sin mand Frantz Saumon også køber druer til en række negociantvine.
Alle Marie Thibaults vine er udpræget naturvine, men i en både balanceret og nærmest nobel iklædning. Det er vine med præcision i højsædet, knivskarpe og stabile og bundseriøse, men med en til alle tider spillevende frugt.
La Grange aux Belles
Producent: La Grange aux Belles
Land: Frankrig
Område: Loire
Underområde: Anjou
La Grange aux Belles laver vild, alternativ og økologisk vin i Anjou. Vinduoen Marc Houtin og Gérald Peau leder domainet, som er på godt 14 hektar med lokale druesorter som Cabernet Franc, Grolleau, Pineau d’Aunis og Chenin Blanc.
Vinene er umiddelbare og friske, med en renhed og præcision, som gør dem ekstremt nemme at drikke. Det er ekspressiv frugt og udsøgt balance hele vejen igennem.
Stokkene er dyrket uden brug af pesticider, og vinene bliver udelukkende til på gær, som findes naturligt på druerne i marken. Samtlige vine er lavet uden filtrering og minimal eller slet ingen tilsætning af svovl inden aftapning, for at bevare så naturligt et udtryk som muligt.
Domaine du Closel
Producent: Domaine du Closel
Land: Frankrig
Område: Loire
Underområde: Savennières
Den lille appellation Savennières ligger sydvest for Anjou, og anses af mange for at være et af Frankrigs vigtigste historiske hvidvinsområder. Distriktets berømte skifferholdige marker og skråninger langs Loire floden er grobund for kompleks, koncentreret og længelevende hvidvin i en kvalitet, som kan måle sig med et hvilket som helst andet område i Frankrig, og i resten af verden for den sags skyld.
Domaine du Closel er en lille biodynamisk vingård, der ligger midt i landsbyen Savennières. Domainet råder over 19,6 hektar vinmarker, hvoraf en stor del ligger på den berømte mark Clos du Papillon. Evelyne de Pontbriand overtog ledelsen i 2001 og har siden løftet Domaine du Closel op blandt de allerbedste hvidvinsproducenter ikke bare i Savennières eller Loire, men i hele Frankrig.
Evelyne gik desværre bort i 2025, men hendes familie driver gården videre i samme ånd.
Økologi og vildgær
Det er som regel en kliche at sige, at hver en sten er blevet vendt, men ikke her. Domainet har lavet geologiske undersøgelser af jordbunden på alle parceller. Dyrkningen blev i 2008 økologisk certificeret, og er i dag ydermere certificeret biodynamisk.
Kælderarbejdet er ændret. Al gæring foregår på vildgær, og vinene passer sig selv. Der tilsættes svovl, men kun det nødvendige og i stadig mindre mængder. Domainets parceller vinificeres separat og forskelligt, og “Clos du Papillon” gærer og lagrer nu på træfade. Målet er at udtrykke det klassiske Savennières terroir, at bevare vinenes renhed og sikre at de bedste årgange fortsat kan lagre 20-25 år uden problemer.
Hvad enten vi taler om den friske”la Jalousie” eller den dybe og intense “Clos du Papillon”, så viser domainets vine en klar linje og uhyggelig præcision. Syreniveauet er højt, og vinene har en kerne og dybde, der er fantastisk med masser af grønne og rene toner af honning, bivoks, selleri, fennikel og frisk kål.
Domaine la Tour Vieille
Producent: Domaine la Tour Vieille
Land: Frankrig
Område: Languedoc
Underområde: Banyuls/Collioure
Vincent Cantié og Christine Campadieu sammenlagde to små gårde i Collioure og Banyuls i 1982, og sammen blev det til Domaine la Tour Vieille.
På de stejle skiffer skråninger har Domaine la Tour Vieille 12 hektar vinmarker. Produktionen er delt nogenlunde lige mellem hvid- og rødvin (aoc Collioure) og hedvine (aoc Banyuls). Målet er mest mulig naturlig og bæredygtig produktion, men gården er ikke certificeret.