Bianka & Daniel Schmitt

Vi har kendt til vinene fra Daniel og Bianka Schmitt i en del år efterhånden, og har altid været enormt glade for deres rene, præcise og ærlige stil.

Skæbnen ville, at vores veje skulle krydses, og vi kan nu stolt meddele at vinene igen er at finde på dansk grund, hos Niche Vine!

Bianka og Daniel har hjemme i Rheinhessen, en region som er kendt for at være helt fremme i skoene, når det gælder unge talenter med biodynamisk tankegang og et kreativt, fremadskuende sind.
De overtog Daniels families vinmarker i 2012, og har siden arbejdet målrettet i først biodynamisk, sidenhen helt naturlig retning.

Vinene besidder koncentration, renhed og enorm drikkeglæde, og det gør sig gældende på alle niveauer – fra deres simple liter-vin “Freiheit Weiss” på blandede druer fra ståltank, til 2021 Voodoo Doll, gårdens intense Riesling med 3-4 dages skindkontakt efterfulgt af lagring med flor på gamle tonneaux.

Vi glæder os vildt til at få langet vinene over disken, så du kan få smag for sagen!

Barta

Der er terroir, og så er der terroir.

Barta Pince har til huse i Mád, en smule vest for Tokaj i det nordlige Ungarn, grænsende op til Slovakiet.

Gården producerer primært vin fra deres parceller på Király-hegy, Kongens Bakke, som er nogle af de stejleste marker i regionen.

Marken blev efter Anden Verdenskrig forladt og stokkene hevet op, da udbyttet simpelthen ikke var højt nok til at tilfredsstille tidens krav på masseproduktion, og den omkringliggende skov af Johannesbrødtræ åd sig langsomt ind på de stejle vulkanske terrasser, formet af hundredvis af års kultivering af vinstokke.

I 2003 opkøbte Barta imidlertid 10 hektar på den absolut stejleste del – Öreg Király-dülö, eller Old King Vineyard, og startede det benhårde arbejde med at genplante mestendels Furmint, men også 0,6 hektar af den aromatiske drue Hárslevelü.
Tanken var fra starten at arbejde økologisk, og fra 2017 opnåede de certificering.

Vinene er koncentrerede, storladne, præcise, personlige – om det er de søde vine på Furmint eller de tørre på Hárslevelü: det er ganske simpelt vin på et tårnhøjt niveau!

Bariou-Bodet

Producent: Bariou-Bodet

Land: Frankrig

Område: Touraine

Underområde: Azay le Rideau

Vi mødte første gang Jennifer Bariou og Thibaut Bodet i 2019, på den store naturvinssmagning La Dive Bouteille i Loire.

Da vi smagte deres Cheninpan var vi solgt – hvilken power, hvilken finesse, hvilket håndværk, hvilken kærlighed!
Skæbnen ville, at vores samarbejde først blev en realitet flere år senere, men vi kan nu stolt præsentere de smukke vine i vores sortiment.

Bariou et Bodet har til huse i Touraine, i den lille underapellation Azay le Rideau, hvor Sauvignon Blanc har måttet lade førertrøjen gå til Chenin Blanc. Her startede de domaine i 2018 og råder i dag over 9 hektar.
Arbejdet i både mark og kælder er biodynamisk, dog kun med økologisk certificering.

Stokkene er gamle, terroiret magert, og vinene ekstremt personlige og charmerende.

Ca’ dei Zago

Producent: Ca’ dei Zago

Land: Italien

Område: Veneto

Underområde: Valdobbiadene

Christian og søster Marika Zago er femte generation på familiegården Ca’ dei Zago i Valdobbiadene – et område, hvor reglen er storproduktion af billig Prosecco, og hvor man skal spejde langt efter hæderlige vingårde.

Ca’ dei Zagos marker ligger i den mere bakkede del af Veneto, hvor adgang med traktor ikke er en mulighed, hvorfor al arbejde foregår i hånden. De ca. 6 hektar giver i omegnen af 45.000 flasker årligt, og størstedelen af vinene laves som Col Fondo – nok bedre kendt som Petillant Naturel.

Gården blev grundlagt i 1924 som blandet landbrug (altså ikke udelukkende druer), og der har aldrig været benyttet kemi i markerne. En tradition Christian tager skridtet videre med biodynamisk praksis i både mark og kælder.

Ca’ dei Zago består dels af hovedmarken som snor sig i terrasser rundt om gården i en halvcirkel, med eksponering primært mod syd. Marken ligger i 250 meters højde, dækker 4,5 hektar og har jordbund rig på flint, sand, ler og granit. Her står overvejende gamle stokke Glera, men også Perera, Verdiso og Bianchetta Trevigiani. Hertil kommer en nærmest mikroskopisk mark på 0,5 hektar, Mariarosa, med enormt kalkholdigt terroir, samt det højestliggende lille plot på 0,8 hektar med sandet jord og ældgamle stokke, som giver druer til gårdens topvin på ren Glera.

Det kræver hårdt arbejde, og en god portion stædighed, at insistere på at lave kvalitetsvin i et område som Valdobbiadene, men Christian og Marikas indsats giver i den grad pote: det er højpotente, knivskarpe og enormt ekspressive mousserende vine fra absolut øverste hylde!

 

Da Lozzo

Da Lozzo brødrene hører til den nye generation af Prosecco producenter i Veneto – de har overtaget bedsteforældrenes gård, og arbejder intenst på at gøre produktionen sundere, renere og mere bæredygtig: alt sammen for at højne kvaliteten af deres vine.

De arbejder på 13 hektar vinmarker plantet med hovedsageligt Glera, men også Pinot Grigio og Merlot. Det giver dem ca. 15.000 flasker om året, og de hører således til de mindre producenter i regionen, som ellers er kendt for voldsom storproduktion.

Gården er økologisk certificeret siden 2018 og arbejder desuden med enkelte biodynamiske tiltag i både mark og kælder.

Pietracupa

Sabino Loffredo havde en lovende karriere som sportsudøver, men en ulykke satte en stopper for drømmen og den unge, talentfulde vinsmager vendte hjem til familiens vingård i Montefredane, Campania, og overtog driften ved årtusindeskiftet.

Indtil da havde Sabinos far Peppino drevet gården med stor succes, men med sønnens indtræden blev kvaliteten på ganske kort tid katapulteret helt op i øverste lag. Stålsatheden, som ofte kendetegner store sportsmænd, kommer Sabino til gode når det gælder vinproduktion.

Pietracupa arbejder primært med druerne Fiano og Greco, uden maceration og med lagring sur lie på ståltank. Det er ekspressive, mineralske og ultrapræcise vine med intensitet, nerve og enormt lagringspotentiale.

Hertil kommer en formidabel Taurasi på ren Aglianico og den mere “simple” Quirico med kortere lagring.

Arbejdet er konventionelt, men med respekt for miljø og natur. Biodynamiske certificeringer og nul-svovl politik er slet ikke pointen her – det er stor vin, godt håndværk. Ganske simpelt.

Cascina Gasparda

Roberto Salvaneschi er 3. generation på familiegården i Monferrato, nord for Asti i Piemonte. Her er fokus ikke kun på de almindeligt kendte druer Nebbiolo, Barbera og Dolcetto, men i lige så høj grad på de mere oversete druesorter Freisa, Grignolino og Cortese. Gården dyrker 6 hektar vinmarker, der er under konversion til økologisk certificering, men først og fremmest er ægte, rene og præcise Piemontevine, med en præcis druekarakter.

Chateau de l’Hospital

Château de l’Hospital er en lille, relativt klassisk producent i den lidt mindre prestigefyldte del af Bordeaux, kaldet Graves. Her hersker Merlot, og det er da også hvad slottet historisk primært har beskæftiget sig med.

Allerede i midt 90’erne blev l’Hospital økologisk certificeret, og fokus i markarbejdet tog gradvist en mere biodynamisk drejning.