Maria Ernesta Berucci kommer fra en vinproducerende familie i Piglio, en time syd-øst fra Rom, ved foden af Apenninerne, og har således altid haft vin flydende i årerne.
Maria besluttede i 2009, med hjælp fra broderen Francesco, at genoplive områdets ældgamle traditioner indenfor vinificering, og etablerede en enkeltvins-produktion af DOCG “l’Onda” fra familiens gamle Cesanese d’Affile stokke.
I 2015 mødte hun sin mand Geminiano, der med stor erfaring indenfor bla. geologi, bæredygtighed, permakultur og humanitært arbejde bidrog til en meget bevidst udvidelse af de oprindelige marker.
Flere vine er kommet til, ligesom de oprindelige 1,5 hektar gamle stokke er udvidet med yderligere 0,7 hektar nyplantning af gamle sorter som Passerina del Frusinate, Bellone og Ottonese.
I dag arbejder de på gården ud fra homøopatiske principper, med fokus på permakultur og nultolerance overfor svovl og kemikalier.
Da vi i 2019 var til den store Vin Nature smagning lige øst for Verona, stødte vi på dette utroligt venlige ældre par, der skænkede deres lige så venlige, umanipulerede vine.
De har til huse i Toscana, i Val d’Orcia, langt væk fra alting, og driver en lille Agriturismo i de smukkeste omgivelser, du nogensinde kunne forestille dig. Og midt i dette lille stykke af himlen har de et stykke jord med vinstokke plantet i 2009. Her står Sangiovese Grosso og Trebbiano, og også en lille mængde Malvasia samt lidt andre lokale sorter. Dette giver dem omkring 6000 flasker vin årligt – fordelt mellem en rød og en hvid.
Vi var så heldige at overbevise Elena og Andrea om at sælge os en palle med deres vine – så vi kan nu med stolthed introducere den hyggeligste vin i vores portefølje.
Walter de Battè har rødder i Provence, og kommer fra en familie af vinbønder – rækkende længere tilbage end han kan spore. Han er ikke uddannet ønolog, men vinen løber i hans årer, og han startede i 90’erne med at lave vin til det lokale kooperativ i det pittoreske Cinque Terre, Liguria. Han følte dog inden længe, at DOC-begrænsningerne og de følgende bureaukratiske processer satte en stopper for hans egen ide om, hvad regionen kunne byde på, og begyndte at lave egen vin udenfor DOC, på såvel indfødte som internationale druesorter og uden for mange regler.
Walter laver hovedsageligt vin under navnet [prima]Terra, men frigiver også et par enkelte vine under eget navn. Hans marker udgør et areal på 3,5 hektar, hvor han dyrker Bosco, Vermentino, Albarola, Vermentino Nero, Ciliegiolo m.fl.
Der arbejdes naturligt i marken såvel som i kælderen, for at bevare den markante terroirfølelse i vinene; markerne i Cinque Terre ligger på stejle terrasser helt ud til Middelhavet, og giver vinene en maritim, salt note.
Andrea og Sabina forlod begge to i starten af 00’erne lovende karrierer indenfor medicinalindustrien i Milano, for at forfølge drømmen om at lave vin og genfinde forbindelsen til naturen. De fandt efter længere tids søgen Castel del Piano, en gammel borg-ruin, som de satte i stand med formålet at lave agriturismo, samt etablere vineri i de gamle kældre.
Efter længere tids eksperimenteren med forskellige lokaler sorter har de nu etableret et landbrug med blomstrende polykultur, og en årlig produktion på ca. 12.000 flasker fordelt på 9 cuvéer.
Målsætningen er at være Co2-neutrale i al produktion, ligesom vinene er umanipulerede, ufiltrerede og usvovlede.
Thibault Ducroux er en purung, ambitiøs og svine dygtig vinbonde bosat i Villié-Morgon, i den centrale del af Beaujolais. Allerede fra hans første årgang 2019 viste han et tårnhøjt niveau, og siden da er det kun gået en vej.
Vi mødte Thibault til naturvinssmagningen BioTop i Montpellier i januar 2020, hvor han stod og skænkede sin netop aftappede, allerførste årgang. Flasken var uden etiket, og vinen helt ung, frisk og en kende ufærdig i sit udtryk – men vi fornemmede, at der var potentiale, og fik en aftale i stand om at hente vinen hjem senere på året, når den havde fundet sig selv lidt i flasken. Det skulle vi ikke fortryde!
Ducroux har vist sig at være garant for knivskarp Gamay, og for hvert år bliver han bare bedre og bedre.
Siden den spæde start har Thibault føjet både en Fleurie og en Morgon til porteføljen, samt en Morgon Corcelette – alle tre vine fra absolut øverste hylde
Rune Elkjær blev uddannet som sommelier i 1997 og blev herefter ansat på Kommandanten, den første restaurant i Danmark der fik 2 Michelin-stjerner. Her arbejdede han i nogle år, før den stigende interesse og fokus på vin ledte ham over i importørfaget. Med et udvalg af vine fra Rhône, Bourgogne og Champagne etablerede han således Norma Vin. Det blev til ti gode år, men efterhånden blev der tilbragt mere tid hos producenterne i Frankrig end på kontoret i København, så da muligheden bød sig flyttede Rune til Avignon for at starte et nyt liv som vinbonde.
I Rhône gik jagten straks ind på at finde druer til hans vinprojekt, og han faldt efter nogen tid over Le Domaine Barbanot i Vaison la Romaine, et lille familiedomæne på 25 hektar med et lidt køligt terroir i 400 meters højde. De er ikke certificeret, men har altid arbejdet økologisk, og fra 2018 også med biodynamiske tiltage.
2009 var den første “prøveårgang”, og i 2010 blev den første kommercielle årgang frigivet. Elkjær-Amiel var født.
Stilen er usminket, rustik og naturlig, med en umiddelbarhed og nerve som man ikke ofte finder i den del af frankrig. En del af Runes vine er, lidt utraditionelt for området, monocépage vine, altså vine på en enkelt druesort. Det giver et renere og mere terroirpræget udtryk, hvor de enkelte sorter virkelig får lov at skinne igennem og vise deres potentiale.
Unge Silvia begyndte i 2015, med hjælp og støtte fra sin onkel Maurizio, at fremstille sin egen vin fra familiens vinmarker. Umiddelbart inden havde hun afsluttet sin bachelorgrad i landbrug, og arbejder med sin viden herfra med stor respekt for terroir og miljø! Hendes familie har lavet vin til venner og eget forbrug i årevis, men Silvia øjnede tidligt potentialet i jorden og de sunde vinstokke, og ønskede at tage det videre og producere sund og naturlig vin til salg og eksport.
Tilgangen til både mark- og kælderarbejde er ekstremt naturlig, og stilen i vinene er derefter – usminkede, upolerede og levende. Der bruges ingen kemikalier i marken, og der hverken svovles eller filtreres i kælderen.
Simon Gastrein er søn af to restauratører fra Lyon, og er egentlig selv uddannet kok, men startede i 2016 eget domaine efter at have arbejdet for nogle af forældrenes vinproducerende venner i en årrække. Første årgang 2017 kastede beskedne 1000 flasker af sig, og det var ikke meget vin der nåede til Danmark. Siden er produktionen, heldigvis for os, vokset en smule.
Markerne ligger udenfor det gængse nordrhône, hvor appellationerne ikke hersker, og man er tilladt lidt friere leg i kælderen. Stort set alle vine aftappes således som Vin de France. Derfor er vinene fra Hameau Toucheboeuf heller ikke klassiske rhône vine. Det er vine med lav intervention, vine som får lov at udvikle sig for egen vind i kælderen, på både fad og cuve, og som Simon ikke presser i nogen retning, og aldrig forcerer. Det kan jo godt lyde lidt flyvsk og naturvinsmoderne, men lad os med det samme slå fast med syvtommersøm: vinene er ganske vist naturlige, men der er intet flyvsk over Hameau Toucheboeuf!
Fra den naturstridigt syredrevne Viognier-baserede hvidvin l’Effrontée, over den afgrundsdybe orangevin Jupiter, til den indsmigrende, urtede og solbærmættede l’Enclume – Simon har gang i noget fuldstændig unikt, er en håndværker af guds nåde og perfektionist til fingerspidserne.
Udover “basisvinene” laver Simon simpel, saftig vin hos Maison Troupeau i en gammel nedlagt hønsefarm; en art naturvins kollektiv, hvor også øl- og ciderproduktion, DJ-sessions, langbordsmiddage og alt muligt andet godt får luft under vingerne.
Hertil laver Simon også – i ekstremt begrænset oplag – to appellationsvine: en Saint-Joseph samt en Condrieu. Her slår ord ikke rigtig til, men vi kan afsløre, at vi har at gøre med to på én gang klassiske og på samme tid vildt innovative udtryk fra nogle af Frankrigs bedste terroirs. Simons baggrund som kok fornægter sig ikke – det er gastronomiske vine fra absolut øverste hylde!
31-årige Cyril Milochevitch lavede sin første årgang i 2014 fra to hektar i Saint-Péray – og fra 2016 er der tilføjet yderligere to parceller med Syrah i blandt andet Saint-Joseph.
Domaine de la Sarbèche læner sig helt op ad en klassisk profil, med mørk røget dybde i sin røde Saint-Joseph, og både ekspressiv nashi pære og masser af mineralsk petroleumskerne i den hvide Saint-Péray; men Cyril arbejder ud fra biodynamiske principper i både mark og kælder, ligesom at vinene ikke filtreres, og alt efter årgang enten kun svovles marginalt ved aftapning, eller slet ikke.
Det er intuitivt og umiddelbar vin, men også stort. Som i rigtig stort.
Luc Devot lavede første årgang i 2017, efter en længere og mildest talt farverig karriere som blandt andet ballonskipper, festivalarrangør, kogemand og fisker.
Hans marker ligger i oplandet til Pyrenæerne, eksponeret stik syd, og med “jordbund” af store skiffer-blokke – terroir, masser af sol samt den konstante kølige Tramontanske vind giver netop hans vine deres kendetegn; krydrede og modne, men med rank syre og kølig frugt. Vinene er udpræget naturlige i stilen, men med en imponerende præcision,
Luc arbejder biodynamisk men er ikke certificeret – og svovler som udgangspunkt ikke.
Vi bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse ved at huske dine præferencer og gentagne besøg, samt til at måle antallet af besøgende på siden. Du kan klikke "cookie indstillinger", for at vælge hvilke typer af cookies du vil tillade.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Varighed
Beskrivelse
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Varighed
Beskrivelse
_ga
2 years
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_gat_gtag_UA_16516858_1
1 minute
This cookie is set by Google and is used to distinguish users.
_gid
1 day
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.