Omero Moretti


Omero Moretti VignalungaI det centrale Umbrien, lidt syd for hovedbyen Perugia, ligger den historiske by Montefalco. Mod øst ligger Apenninerne og rundt om byen ligger det bakkede landskab, der lægger jord og skråninger til Montefalco vinene. Som mange andre af de historiske italienske vinområder, har Montefalco været igennem en tornerosesøvn, og det er først de sidste 25 år, at udviklingen er gået stærkt. Faktisk er antallet af vinproducenter fordoblet på 10 år, men det er dog stadig et ret beskedent antal – i dag lidt over 60 producenter.

En af de relativt nytilkomne er Omero Moretti. De har i mange år lavet olivenolie, og omlagde hele produktionen til økologi i 1992. I slutningen af 90’erne plantede Omero Moretti de først marker med vinstokke, og i dag er ca. 1/3 af deres 32 hektar plantet med vinstokke. Vinstokkene er således stadig ret unge, men det forhindrer dem ikke i allerede nu, at lave fremragende druer. Det drejer sig om talent, terroir og tradition på en ægte familiegård, hvor også den yngste generation, de to døtre Giusy og Lucia, tager del i arbejdet.

Der er noget befriende originalt og naturligt ved Omero Morettis vine. Lokale druer og traditioner skaber vine, der på en gang er balancerede og saftige, samtidig med de har en upoleret krydret charme og vildskab. Alle druer gæres på ståltank, og de røde vine lagres efterfølgende på store træfade i op til 24 måneder (Sagrantino). De kræver efterfølgende flaske lagring, og de kræver dekantering, men så er de til gengæld og skabt til mad. Det kan være det nordiske efterårs- og vinterkøkken, eller det kan være det helt traditionelle og lokale landkøkken, som de selv præsenterer her:

Lammekølle med urter
Strangozzi