Cian Cianin er et fuldstændigt vanvittigt projektet startet i 2018 af Margherita Barberotti og Valentina Melani, på de ekstremt stejle skråninger ned mod Riomaggiore (Cinque Terre) og Middelhavet. Skråningerne, der tidligere var dækket af vinmarker på de menneskeskabte terrasser, har i generationer stået uberørt og er nu dækket af skov og krat. Plot for plot har Margherita og Valentina ryddet krattet, reetableret stensætningerne og reddet oprindelige vinmarker med de lokale druesorter Bosco, Albarola, Vermentino, Bonamico, Pollera og Ciliegiolo. Et uhørt hårdt arbejde, der i de første årgange kun har givet druer nok til ca. 1800 flasker årligt, og på sigt kun vil give druer til det dobbelte.
Margherita og Valentina præsenterede deres tre vine Aut Aut, Contatto og Velia til vores 25 års Jubilæumssmagning i juni 2024. Både restauranter og privatkunder var ellevilde med vinene, men desværre var der ikke en eneste flaske til salg. Det er der fra efteråret 2025, men i ekstremt begrænset mængde, så hvis du er nysgerrig på levende vine, på autentiske Cinque Terre druesorter, dyrket under de mest ekstreme forudsætninger, så følg med her, når der ind i mellem kommer flasker til salg.
Colle Florido ligger i Abruzzo, den grønneste vinregion i Europa, da næsten halvdelen af arealet består af nationalparker og beskyttede naturreservater. Cirka 20 minutters kørsel ind i landet fra kystbyen Pescara og Adriaterhavet, har Andrea Ugolotti og hans kone Daniela fundet det perfekte sted for deres gård og familie.
Parret dyrker 3 hektar vinstokke fordelt på to marker, hvoraf de laver vin fra 1,2 hektar og lejer de resterende 1,8 hektar ud. Begge vinmarker deler den samme ler- og kalkholdige jord.
Lige over en hektar er beplantet med 25 år gamle stokke af Montepulciano, og på de resterende 2000 kvadratmeter står der 40 år gamle Trebbiano-stokke.
Gården er hverken biodynamisk eller økologisk certificeret, men arbejdet i både mark og kælder udføres maksimalt skånsomt og uden nogen som helst for for unødvendig indgriben – hvilket også mærkes i samtlige vine. De er på samme tid bund solide og spillevende!
Efter flere års arbejde hos mere konventionelle vingårde, startede Chiara Penati og hendes mand Michele Conoscente i 2010 den 1,5 hektar lille vingård Oltretorrente. Parret er agronomer fra Milano, og de havde længe overvejet, hvor i Italien deres projekt skulle ligge. Valget faldt på den stille landsby Paderna, som ligger i bakkerne i Tortona-området (Colli Tortonesi) i det sydøstlige Piemonte, et stille hjørne af regionen som adskiller sig markant fra det “tætpakkede” vinlandskab omkring Alba og Asti.
Navnet Oltretorrente betyder “På den anden side af bækken” og henviser til floden Scrivia, en biflod til Po-floden – men det kan også tolkes som “mod strømmen”, hvilket passer fint til Chiara og Micheles biodynamiske tilgang til vinfremstilling. I dag råder parret over 7,5 hektar, med vinstokke mellem 15 og over 100 år gamle i op til 300 meters højde – på skråninger, der er så stejle, at når det regner for meget, kan de ikke bruge deres lille traktor og må klare arbejdet med håndkraft, som i gamle dage. Den nuværende årlige produktion ligger på 25.000–30.000 flasker, hvilket er en markant stigning siden 2018, hvor nye marker blev taget i brug.
Siden Chiara og Michele overtog markerne, har de arbejdet på at genopbygge jordens naturlige frugtbarhed, ved eksempelvis at så græs, hvor der tidligere var pløjet hårdt. De har analyseret jorden i deres 10 forskellige parceller nøje for at finde ud af, hvilke planter der gavner hvert sted bedst.
I kælderen tilpasses både macerations- og lagringstider efter hvad året byder på – intet er standardiseret. Generelt presses de grønne druer som hele klaser i en pneumatisk presse, uden afstilkning og uden skindkontakt, og malolaktisk gæring er ikke nødvendigvis en del af processen. Til de røde vine høster de druerne sent for at sikre fuld modenhed, og derefter følger generelt lange macerationstider. Både rød- og hvidvin lagres altid “sur lie” – altså med bundfaldet – for at give vinen mere kompleksitet og naturlig stabilitet.
Guccione dyrkede oprindeligt korn, som de fleste andre på de bløde bakker i Contrada Cerasa, lidt syd for Siciliens hovedstad Palermo. Under Første Verdenskrig opstod der imidlertid et sort marked for korn, hvilket medførte en del tyveri og ballade – derfor besluttede Francescos tipoldefar at flytte fokus til vinproduktion, noget som de lokale bønder altid havde beskæftiget sig med, men kun til eget forbrug. Han lod tilmed et vineri opføre i en fløj af gården, som desværre sidenhen gik til grunde i det store Belice jordskælv i 1968.
I dag har Francesco genoplivet de gamle marker, og har 100% fokus på produktion af vin. Han råder over 14 hektar, hvoraf 7 hektar er dækket af Catarratto, Trebbiano, Nerello Mascalese og den sjældne Perricone. Gården er økologisk certificeret, men opererer i praksis biodynamisk. På de 7 hektar der ikke er under vin græsser Fransescos køer, geder og svin, og leverer værdifuld gødning til de gamle stokke. Al opbinding i vinmarken er i pergola-stil, således at druerne får optimal skygge i det varme klima, ligesom hver anden række deler jord med vilde blomster og hestebønner, som beriger jorden med kvælstof og tiltrækker et rigt insektliv.
Francesco Gucciones vine ligger ikke under for modeluner, og prøver ikke at være avantgarde. Det er Sicilianske vine på absolut topniveau, og vi tvivler på at der findes mange italienske vinnørder, for hvem navnet Guccione ikke ringer en klokke.
Domaine La Tour Saint-Hilaires rødder strækker sig helt tilbage til det 9 århundrede, hvor den lokale munkeorden opførte et kloster på bakketoppen lige udenfor Fontaines, midt mellem Rully og Mercurey. Lieu-dit’en Saint-Hilaire udgør 80 hektar, hvoraf ca. 75 hektar er skov, 4 hektar er enge og 1 hektar er vinmark. Efter den Franske Revolution solgte kirken ejendommen til Colombet familien, som opførte den jagthytte, som også i dag gør det ud for vineri. Gården blev i 1982 atter solgt videre til Valadon familien, og i 2000 blev den nuværende 1,02 hektar Chardonnay plantet ud af yngste generation William Valadon.
I 2014 købte ønologen Luc Cadel sammen med familien vingården, med planer om at lave sin egen vin. Han gik desværre ret pludseligt bort i 2017, hvorefter hans søn Valentin har overtaget. Det stod ikke skrevet i kortene at Valentin skulle lave vin, og han har egentlig en Master i Entrepeneurship & Innovation – men med et brændende ønske om at realisere faderens drøm, videreuddannede han sig i 2021 til vinmager ved landbrugsskolen i Beaune, sideløbende med at han lavede sin første årgang på La Tour Saint-Hilaire.
En af de unikke kendetegn ved Monopole-marken er undergrunden. Den består af et ganske tyndt lag sand og silt, og næsten ingen ler, før man når ned til den massive Kimmeridge klippe i ca. 50 centimeters dybde. Det er jord og undergrund, som har mere til fælles med Chablis end de omkringliggende appellationer. Det kan mærkes i vinen der produceres herfra, som har en voldsom intensitet og nærmest saltet syre, bundet op i et helt stramt skelet. Alt arbejde foregår i hånden, certificeret økologisk men efter biodynamiske forskrifter, og i kælderen tilstræbes så lidt indblanding som muligt, ligesom nyt fad holdes på et absolut minimum.
Valentin laver udover Monopol-vinen fra Tour Saint-Hilaire også et par negociantvine på druer købt af hans nabo. Det er simplere og lidt mere rustikke vine, men akkurat lige så charmerende som “den ægte vare”!
Noëlla Morantin laver vin i Touraine i Loiredalen. Siden 2008 fra 8,5 hektar lejede marker, men i dag ejer hun hele sit domaine, i alt omkring 6 hektar. Hertil kommer en smule opkøbte druer, som bruges i gårdens basisvine.
Efter et tilfældigt og inspirerende møde med en professor i vitikultur opsagde Noëlla sit job og begyndte i 2001 at studere ønologi, hvorefter hun påbegyndte praktik hos René og Agnes Mosse i Anjou.
Herfra fik hun den passion og forståelse for biodynamik, som skinner igennem hendes rene og ekspressive vine i dag.
Nöella dyrker Savignon Blanc, Chenin Blanc, Gamay, Côt og Cabernet Franc, samt en smule nyligt udplantet Romorantin. Næsten alle hendes vine får 1-1/2 års lagring sur lie på gamle fade – noget der bestemt ikke er sædvanen i Touraine, hvor vinen typisk frigives i det tidlige forår.
Det er vine med kæmpe charme og personlighed, høj drikkeglæde men også enorm seriøsitet!
Les Vignes du Fresche blev grundlagt i 2022 af Marc Houtin fra La Grange aux Belles og hans gode ven Daniel Craker, som tidligere har været både importør og kældermester i Bordeaux.
De arbejder med hele 32 hektar økologiske vinmarker i Coteaux de la Loire i Anjou, hvorfra Marc før har købt supplerende druer til Grange aux Belles i de år, hvor frosten har gjort kritiske indhug i høsten.
Tanken med Vignes du Fresche er meget lig La Grange aux Belles – sund og ren naturvin på tårnhøjt niveau, og til menneskepriser.
Derudover har de plantet i hundredevis af træer ud i vinmarkerne for at øge biodiversiteten og yde beskyttelse til stokkene, samt rykket trætte vinstokke op for at give plads til græsarealer, så heste til markarbejde og får til gødning og naturlig beskæring får plads at boltre sig på. Ydermere opsamles der regnvand, der er planer om solcelleanlæg for at dække energiforbruget i vineriet i sommerhalvåret, flaskerne består af letvægtsglas for at mindske transportomkostninger osv osv.
Med andre ord – der er tænkt over sagerne!
Radicalement Blanc og Rosé på hhv. Chenin Blanc og Pinot Noir/Gamay/Grolleau og Plumy PetNat på Chardonnay og Chenin Blanc står alle knivskarpt i glasset, syredrevne og modne, levende men tøjlet til perfektion.
Filep Wines er en lille familiegård på kun 2 hektar, grundlagt i 2013 af far og søn Miklós og Gergely. Miklós er oprindelig professor i biologi, geografi og geologi, og Gergö er uddannet i ønologi og vitikultur fra Corvinus Universitetet i Budapest. De dyrker mestendel de lokale grønne druesorter Furmint og Hárslevelü, men også en smule af den blå Kékfrankos.
Markerne ligger omkring de to landsbyer Tállya og Rátka, og hører til en række marker i området, som allerede i starten af det 19 århundrede blev klassificeret som værende blandt de bedste i hele den Ungarske vinregion Tokaj. Jordbunden er vulkansk, som man kender fra eksempelvis Etna på Sicilien og Puy de Dôme i Auvergne. Det er en type terroir, som bidrager med en nærmest røget mineralitet til vinene herfra, uanset hvilken druesort der er tale om.
Alle Fileps vine både gærer og lagrer på gamle egefade, men målet er til hver en tid at understøtte den rene frugt, aldrig overskygge. Gården er ikke økologisk certificeret, men arbejdet foregår biodynamisk i marken, ligesom der hersker en noninterventionistisk tilgang til kælderarbejdet.
Ungarn har i de seneste år set en opblomstring af unge vingårde, som både bygger videre på en lang og rig vinhistorie, men samtidig bryder med traditionerne, med stærkt personlige og ekspressive vine til følge.
Det er sjældent man falder over guldkorn, og når man endelig gør, så er det med at slå til! Det gjorde vi – både faldt og slog til – og kan således byde Pruneto velkommen i folden.
Pruneto er en lille, traditionel vingård på 3,5 hektar i hjertet af Chianti Classico, nærmere bestemt det højtliggende Radda in Chianti. Giuseppe Lanza købte ejendommen i slutningen af 60’erne, før vinene fra Chianti havde nogen videre succes på det internationale marked. Markerne er sydvendte, ligger 550 meter over havet og huser udover Sangiovesestokke plantet i 1972 også en masse gamle oliventræer.
I 70’erne bestod Giuseppes søn Riccardo sin eksamen i Agricultural Science fra universitetet i Milano, rykkede ind på gården og lavede sine første vine, og i 1981 så den første Chianti Classico med Pruneto-navnet på etiketten dagens lys. Sidenhen er også en Riserva kommet til, ligesom der er plantet en smule Canaiolo og Merlot på den lille mark.
Stilen er ultraklassisk, old school, men frisk og rødfrugtet. I markerne arbejdes der økologisk og uden kemi, ligesom der i kælderen hersker en hands-off filosofi.
Riccardos søn Massimilliano har for nyligt overtaget tøjlerne, og skubber gården i en stadigt mere naturlig retning, uden at gå på kompromis med traditionerne i Chianti Classico. Det er ganske enkelt sådan her rigtig Chianti skal smage!
Stephan Krämer står sammen med sin kone Simone bag det, der bedst kan betegnes som en blandet landbrugsvirksomhed med omkring 70 hektar afgrøder, herunder markgrøntsager som gulerødder og rødbeder, sukkerroer, solsikker, havre, hvede, spelt og bælgfrugter. Der er desuden 4 hektar stejle vinmarker i Taubertal, som familien erhvervede i 1983.
De stejle terrasser ligger ved Tauberzeller Hasennestle og Röttinger Flint. Her står der Silvaner, Müller Thurgau, Riesling, Bacchus, Johanniter, Schwarzriesling og Regent, og derudover opkøber Kraemer også en smule Scheurebe fra gode venner.
Vinene er skarpe, rene og ærlige – alle med et nærmest salt mineralsk udtryk. Det stadig mere bæredygtige arbejde i vingården gennem de sidste par år har vist, hvad Stephan kan. Hans vine er mere autentiske, mere selvsikre og mere uafhængige end nogensinde før.
Vi bruger cookies for at give dig den bedste oplevelse ved at huske dine præferencer og gentagne besøg, samt til at måle antallet af besøgende på siden. Du kan klikke "cookie indstillinger", for at vælge hvilke typer af cookies du vil tillade.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Varighed
Beskrivelse
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Varighed
Beskrivelse
_ga
2 years
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to calculate visitor, session, campaign data and keep track of site usage for the site's analytics report. The cookies store information anonymously and assign a randomly generated number to identify unique visitors.
_gat_gtag_UA_16516858_1
1 minute
This cookie is set by Google and is used to distinguish users.
_gid
1 day
This cookie is installed by Google Analytics. The cookie is used to store information of how visitors use a website and helps in creating an analytics report of how the website is doing. The data collected including the number visitors, the source where they have come from, and the pages visted in an anonymous form.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.