les Cortis

Producent: Les Cortis

Land: Frankrig

Område: Bugey

Underområde: Le Grand Colombier

Jérémy og Isabelle Decoster Coiffier arbejdede i en årrække for et par anerkendte naturvinsbønder i Chablis, men startede i 2016 eget domaine i Bugey, under navnet Les Cortis. Parret råder over 6 hektar vinmarker plantet med primært Mondeuse, Chardonnay, Gamay og Altesse, men også en smule Chasselas, Corbeau og Pinot Noir. Markerne er under konversion til biodynamik, og der vinificeres så naturligt som muligt. Tiden i Chablis fornægter sig ikke; stilen er fersk og let, uden noget unødigt fadpræg og med en fin mineralsk stil.

les Vignes Herbel

Producent: Les Vignes Herbel

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Anjou

Nadège Herbel bor i Rochefort sur Loire, ca. 20 km fra Angers, og har siden 2005 lavet vin fra den lille mark La Pointe. Marken dækker beskedne 2,6 hektar og består af 1 hektar Chenin Blanc plantet i 1920 samt 1,6 hektar Cabernet Franc og Sauvignon plantet i 1974. Undergrunden på La Pointe er domineret af lilla skifer og ler, og giver sammen med den høje alder på stokkene masser af kompleksitet og kraft til druerne.

La Pointe er økologisk certificeret i 2003, og er siden 2006 overgået til biodynamisk produktion og certificering. Vinene fra La Pointe viser stor koncentration og et godt gemme-potentiale, moden frugt og masser af struktur – og er efter Nadèges eget udsagn udprægede mad- og fordybelsesvine.

I 2010 og 2011 plantede Nadège ca. 0,4 hektar Chenin Blanc ud på engen ved siden af La Pointe – og herfra kommer lidt lettere vine i en let tilgængelig soif-stil.

 

Kamara

Producent: Kamara Estate

Land: Grækenland

Område: Centralmakedonien

Underområde: Thessaloniki

Kamara Winery ligger lige uden for Thessaloniki i det nordlige Grækenland, i regionen Centralmakedonien. Her råder familien Kioutsoukis, med far Dimitrios og datter Stavroula i spidsen, over 11 hektar marker tilplantet med hovedsageligt indfødte druesorter.

Vinene er ufiltrerede og meget lavt, eller slet ikke svovlede, og fremstår umiddelbare, saftspændte og charmerende. Familien går ind for permakultur, som vel bedst kan betegnes som en udvidet form for biodynamik – altså en meget naturlig tilgang til det at lave vin!

Hvis du sidste gang smagte Retsina fra en to-liters dunk i supermarkedet, så er det på tide at få kalibreret smagsløgene, og smage det rigtige Grækenland.

 

Juchepie

Producent: Domaine de Juchepie

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Coteaux du Layon – Faye

Da Eddy og Mileine Oosterlinck-Bracke i 1985 faldt over et gammelt “longère” – et traditionelt fransk stuehus – på en bakketop i Coteaux du Layon, med 0,65 hektar gamle stokke i baghaven, var drømmen at etablere et sommerhus, hvor de kunne strække benene langt væk fra deres gesjæft indenfor værktøjssalg i Belgien. Interessen for vin var stor, og det var da heller ikke tilfældigt, at jagten på huset gik ind på netop Juchepie-højen, som er kendt for at levere søde vine af høj kvalitet.

Skæbnen ville, at Eddy og Mileine d. 1 oktober 2001, på Eddys 50 års fødselsdag, flyttede permanent til Juchepie, og skiftede værktøj ud med vinstokke. Yderligere 6 hektar blev føjet til arealet, og vineri og kælder etableret.

I dag er gården kendt for at producere noget af det fineste søde Chenin, penge kan købe. Hos Juchepie tilsættes hverken sukker eller gær, og vinene filtreres let således at kun en minimal mængde sulfit er nødvendig under vinificeringen. Høstudbyttet er forsvindende lavt (5-15hl/ha), og det kan mærkes i vinene – der er en dybde og koncentration som er nærmest overnaturlig, og vinene synes udødelige i deres fremtræden.

Domainet er økologisk og biodynamisk certificeret.

 

 

Clos Roussely

Producent: Vincent Roussely

Land: Frankrig

Område: Loire

Underområde: Touraine

I Angé, en lille flække lige øst for Tours, driver Vincent Roussely som fjerde generation domaine Clos Roussely på 22 hektar. Oldefar Anatole anlagde vinproduktion og destilleri i 1917, og siden har markerne været på familiens hænder, mestendels som negociant virksomhed.

Men i 2001 overtog Vincent, omlagde produktionen til økologi, og har siden 2007 arbejdet efter biodynamiske principper. Der dyrkes primært Sauvignon Blanc på domainet, og stokkene er i snit ca. 25 år gamle.

Philippe Chatillon

Producent: Philippe Chatillon

Land: Frankrig

Område: Jura

Underområde: Poligny

Hvis man aldrig har mødt Philippe Chatillon, kan det være svært at tro på, at han er ved at være en ældre herre. Hans vine er umiddelbare, vilde og ekspressive, uden på noget tidspunkt at miste fokus. Hans erfaring henter han blandt andet fra sine 18 år som vinmager for Domaine de la Pinte.

I 2013, under en rundtur i Jura, fandt han imidlertid 2 hektar vinmarker med forskellige indfødte druesorter, og Domaine Philippe Chatillon var født. Han råder i dag over ca. 3,5 hektar vinmarker mellem Passenans og Arbois. Alle vine er økologisk certificerede, og i marken arbejdes der efter biodynamiske principper. I kælderen arbejdes der efter noninterventionistiske retningslinjer.

Det skal tilføjes, at Philippe ynder at spille harpe for sine vine, for at skabe bio-harmoni.

Ledogar

Producent: Domaine Ledogar

Land: Frankrig

Område: Aude

Underområde: Corbières

Domaine Ledogar dækker i dag 22 hektar omkring byen Ferrals-les-Corbières, og ledes af fjerde generation af familien, Xavier, som har arbejdet i markerne siden han var 12 år gammel.

Han overtog i 1997, og stoppede året efter med at sælge druerne til cooperativet for istedet at lave vin under eget navn (domainet hed før Grand Lauze).

Brormand Mathieu sluttede sig til i 2004, og i 2006 blev de økologisk certificerede af Ecocert. Markarbejdet foregår med hest, og der går æsler frit i marken til at bekæmpe ukrudt. Der benyttes ingen kemi, kun naturlig gødning og sygdomsbekæmpelse.

Enkelte vine aftappes helt usvovlede, andre med en smule svovl tilsat ved aftapnig. Markerne består mestendels af 60-120 år gamle stokke af Grenache og Carignan, men der står alskens gamle, lokale druesorter rundt på domainet. Blandt andet Cinsault, som bruges til cuvée les Brunelles.

 

Angol d’Amig – Marco Lanzotti

Producent: Angol d’Amig

Land: Italien

Område: Emilia-Romagna

Underområde: Modena

Marco Lanzottis rejse ind i vinens verden begyndte som tjener på den legendariske restaurant Stallo del Pomodoro, et lille Osteria i Modena med et omfangsrigt vinkort. Mange af gæsterne var lokale vinmagere, og Marco blev så inpireret af dem, at han inden længe tog på en slags pilgrimsfærd rundt i Emilia-Romagna for at lære mere om regionens vin. Han erhvervede sig snart en enkelt hektar vinmarker, og var i 2013 klar med første årgang af egne vine, med en produktion på blot 3000 flasker.

Udgangspunktet er ekstremt naturligt, med idéen om at vin skal betragtes som en fødevare – og derfor skal være ren, sund og velsmagende. Som Marco selv siger: “We are in the service of the grapes” – altså definerer druerne det endelige produkt, og ikke omvendt.

Han har i dag ca. 9,5 hektar marker og producerer mellem 15-20.000 flasker vin om året, fordelt på dels ’Scaramusc’, en old school Lambrusco samt en række andre mousserende vine, både hvid og rosé, andengæret med frossen most fra samme høstår. De lidt større vine får vi leveret udegorgeret – altså med masser af gærrester i flasken. Det er komplekst og stort!

Hertil kommer lidt stille vine, som absolut også er i en klasse for sig.