Olivier Pithon


Olivier Pithon har haft fødderne i vinmarker siden han som barn hjalp først sin bedstefar, og siden sin berømte storebror Jo Pithon, i fødeområdet Anjou i det vestlige Loire. Broderen var allerede i gang med at skabe sig et navn i Anjou, og det var naturligt, at også Olivier vil gå den vej. Det stod derimod ikke skrevet noget sted, at Oliver ville slå sig ned som vinbonde i Roussillon, på grænsen til Pyrenæerne og Spanien, i et område, der både hvad angår druesorter og klima, ikke kan blive meget mere forskelligt fra Anjou.

Efter at have arbejdet en årrække på vingårde i Bordeaux, Jurancon og Beaujolais, fandt Olivier sin første mark i Calce i 2001. En mark med mere end 60 år gamle Carignan stokke på en jordbund af skiffer – den samme jordbund Olivier var vant til hjemme i Anjou. Det er måske en af de vigtigste årsager til, at han er i stand til at lave vine med en syre og præcision, der er unik for området. Det er ekstremt balancerede og meget personlige vine – udpræget naturlige, men uden at give afkald på frugt, koncentration og renhed.

Det er stegende hedt om sommeren i Roussillon, hvor det ikke er usædvanligt, at temperaturen sniger sig op omkring de 35 grader midt på dagen. Derfor er det tankevækkende, hvor friske og elegante Olivier Pithons vine er, når man tænker på den koncentration, energi og solmængde, som vinene rummer. En del af forklaringen er den kolde og til tider voldsomme Tramontane-vind, der blæser ind over bakkerne fra nordvest, og beskytter druerne mod den værste sommerhede. Men vinden er ens for alle, og den vigtigste forklaring ligger i Oliviers tilgang til mark og kælder arbejde, og en unik fingerspidsfornemmelse for ædel vin, finesse og struktur. Det skaber vine med områdets naturlige saft og rige modne frugt, uden på noget tidspunkt at tendere overekstraktion.

Fra starten har Olivier Pithons marker været dyrket økologisk, men fra 2010 er driften af gården omlagt til biodynamik.