Can Suriol

Producent: Can Suriol (Castell del Grabuac)

Land: Spanien

Område: Catalunya

Underområde: Penedès

Gården hedder egentlig Castell de Grabuac, men familien der står bag, Suriol, med Assis Suriol i spidsen, er for de fleste synonym med denne fantastiske økologiske Cava producent.

I generationer har Suriol skabt imponerende mousserende vine på de lokale druer Xarel.lo, Parrelada og Macabeu, siden midten af 90’erne tilmed med økologisk certificering. Gården har desuden en imponerende samling af gamle cava-årgange, og som en af ganske få producenter frigiver de stadig gamle vine regelmæssigt.

Dertil kommer en række stille enkeltmarksvine – både røde, hvide og orange, i en mere naturvinsorienteret stil.

 

Chateau Barouillet

Producent: Château Barouillet

Land: Frankrig

Område: Bergerac

Underområde: Monbazillac

Gennem 8 generationer har Chateau Barouillet været drevet af samme familie. I dag er det yngste generation, Vincent Alexis, som styrer gården i Bergerac, og med ham i spidsen er hele produktionen blevet omlagt til naturlig produktion. Markerne er i dag en blanding af økologisk certificerede og marker under konversion.

Barouillet laver relativt meget vin, med vægt på Monbazillac. Men der produceres også både aromatiske orangevine, knastørre hvide amphoravine og struktureret rødvin. Hertil kan Vincent bryste sig af at være manden bag Frankrigs største enkeltproduktion af usvovlet vin – hans mousserende Petillant Naturél “Splash!”.

Barouillet er lette og nærmest friske søde vine, med et citruspræg, som ikke er sædvanen i Monbazillac, og tørre vine med både krydring og friskhed.

Chateau la Grave Figeac


Chateau la Grave Figeac ligger i smørhullet mellem på den ene side Chateau Cheval Blanc og Chateau Figeac, og på den modsatte side af landvejen Chateau la Conseillante (Pomerol). Beliggenheden på Bordeaux’ højrebred bliver ganske enkelt ikke meget bedre. Gården har lidt mindre end 7 hektar vinmarker med 35% Cabernet Franc og 65% Merlot. Omlægningen til økologi blev startet i 2009, og alle vinene er i dag økologisk certificerede.
De små 7 hektar giver ca. 35.000 flasker vin årligt, der ligger på barriques i op til 15 måneder, hvoraf 50% er nye.

Weingut Rudi Pichler

Producent: Rudi Pichler

Land: Østrig

Område: Niederösterreich

Underområde: Wachau

Rudi Pichler overtog ansvaret for familiegården i 1997, og har siden gjort Weingut Rudi Pichler til et af de mest fremadstormende og efterspurgte vinhuse i Wachau. De 14 hektar vinmarker ligger på nogle af Wachaus bedste parceller, som f.eks. Hochrain, Kollmütz, Kirchweg og Steinriegl, hvorfra Rudi Pichler laver nogle personlige og meget terroir-tro vine. Vine der besidder en fantastisk præcision parret med en kolossal koncentration.

Der anvendes ingen kunstgødning, vinene er selvfølgelig spontangærede og får en smule skindkontakt inden gæring, for at fremme karakter og terroir. 65% af markerne er Grüner Veltliner.

Vina Čotar

Producent: Vina Čotar

Land: Slovenien

Område: Kras

Underområde: Komen 

Branko Čotar og hans søn Vasja dyrker 7,5 hektar i Kras (Carso) 5 kilometer fra midddelhavet, og få minutters kørsel fra grænsen til Italien. De første druer blev høstet i 1974, for at lave vin til familiens restaurant. I dag er der ikke længere nogen restaurant, men en højt respekteret vingård, som har aftappet og solgt sine vine siden 1990.

Čotar er ikke bare en fremragende slovenske producent, men en af de helt tunge vingårde på den naturlige scene. Der er ingen manipulation i hverken mark eller kælder. Både rød og hvidvine macereres (dvs. får skindkontakt), der gæres kun med vildgær, bruges ingen hokuspokus og tilsættes ingen sulfit under hverken gæring eller lagring.

Markerne er ligeligt tilplantet med hvide og røde druer, og uanset farve er det stor balanceret vin, som kommer ud af deres kælder. Alle med en betydelig lagring og derfor ikke med særligt mange primæraromaer, men derimod stor kompleksitet. Macerationen varer fra 4-10 dage for hvidvinene og fra 10-20 dage for rødvinene. Hvad de hvide angår kan de nærmest beskrives som sofistikeret orange. Det er orangevine uden at teknikken har taget over, hvor balancen og friskheden stadig er i front. Alle vinene har lagret på en blanding af 225-2000 liters fade i henholdsvis 2-3 år for hvidvinene og 4-5 år for rødvinene, og de er selvfølgelig aftappet ufiltreret. Vinene er økologisk certificeret.

Bodegas Zarate

Producent: Bodegas Zarate

Land: Spanien

Område: Galicia

Underområde: Rias Baixas

Zarate har produceret vin i Rias Baixas i tre generationer. Eulogio Pomares, der leder ejendommen i dag, er uddannet på Universitet i Bordeaux. Han fungerer som konsulent for en række andre vingårde i området.

Zarate er med 50.000 flasker om året en af områdets mindre producenter. Målsætningen er vine med elegance, kompleksitet og en tydelig terroir-fornemmelse. Vine, der med deres friskhed og elegante frugt, er ægte madvine. Druerne kommer alle fra relativt gamle vinstokke, og vinen har ikke fået nogen fadlagring.

Læs mere om hvidvin fra Rias Baixas.

Bodegas Pinuaga


Bodegas Pinuaga ledes af Esther Pinuaga, som råder over 42 hektar med Tempranillo. Vingården ligger i den nordlige del af Castilla-La Mancha omkring en times kørsel syd og øst fra hovedstaden Madrid. Klimaet i Castilla-La Mancha er ekstremt. Distriktet har relativt kolde vintre og meget varme somre.

Det ikke er ualmindeligt, at temperaturen når op på 35 grader om sommeren og ned omkring frysepunktet om vinteren. Vingårdens marker ligger i 720 til 800 meters højde over havet, hvilket giver kølige nætter og tager brodden af den værste sommerhede om dagen.

Bush vines

Vinmarkerne får masser af sol om dagen, og temperaturen falder brat om natten. Det er med til at give rødvin med solmoden frugt og fin friskhed. Den livlige syre og friske rene frugt i vinen understøttes af, at alle vinstokkene dyrkes som bush vines uden opbinding. Bush vines har et lavt udbytte, og deres brede løvdække skærmer mod solen, så man undgår solbrændte druer og branket frugt i vinen.

Alle vinmarker og druer fra vingården er økologisk certificerede, og Bodegaens vine afspejler Esther Pinuagas bæredygtige tilgang til vinproduktion. Esther laver ganske enkelt rigtig god Tempranillo til næsten ingen penge, hvad enten vi taler om den unge, livlige og fadfri Finca Salazar eller den mere modne, fadlagrede og fløjlsbløde Nature. Ingen magiske tricks eller turboladet frugt – bare saftig, solmoden rødvin.

Tierra de Castilla

Bodegas Pinuaga frigiver sine vine under appellationen Vino de la Tierra de Castilla, som er den officielle betegnelse for IGP-vine fra den kastillanske højslette. IGP eller Vino de la Tierra er den spanske betegnelse for vin, der ligger et trin under DO eller Denominación de Origen i det officielle kvalitetshierarki for spansk vin. Tierra de Castilla befinder sig lige under DO La Mancha i det officielle hierarki. Men officielle betegnelser og appellationer er for jurister – her handler det bare om dejlig saftig rødvin.

Læs mere om spansk vin.

Ulibarri

Ulibarri Iker Ulibarri er basker, fårehyrde og vinbonde, og sammen med sin bror Asier har de deres gård i ca. 200 meters højde i Gordexola-området bakkerne mellem San Sebastian og Bilbao. Her har de 2,2 hektar vinmarker, en del skov og en masse får, som græsser frit mellem vinstokkene i vinterhalvåret. Mælken fra fårene bliver brugt til nogle suveræne oste, som Iker altid medbringer i stor stil til vinsmagninger rundt omkring i Europa.

Den traditionelle baskiske vin fra området hedder Txakolina, og er en syrlig, let mousserende sag, som bliver lavet på den mundrette drue ”Hondarrabi Zuri”. En vin, som bliver drukket i store slurke, og gerne skænket fra stor højde.

Ulibarri Artzaiak’s vine minder på ingen måde om områdets traditionelle vine. Dels er gården økologisk, hvilket er noget nær unikt i det fugtige område tæt på havet, hvor potentialet for råd og svamp er stort. Dels er høstudbyttet lavt, hvilket skaber helt anerledes koncentrerede druer, og dels laves vinene både med sur lie lagring, og med regelmæssig battonage (omrøring af vinens bundfald). Det sidste tilfører ilt til vinen, og er en af grundene til, at Ulibarri’s vine ikke har bobler.

Stilmæssigt har de en snært af ”Vinho Verde møder moden Chablis”. Der er masser af grønne salte toner, nærmest en smag af hav, men med en betydelig dybde og koncentration.

Weingut Dreissigacker

Producent: Weingut Dreissigacker

Land: Tyskland

Område: Rheinhessen

Underområde: Bechtheim

Jochen Dreissigacker har på kort tid gjort Weingut Dreissigacker til en af de hurtigst fremadstormende producenter i Rheinhessen. Hjulpet på vej og motiveret af et par af områdets største stjerner besluttede Jochen at gå hele vejen for at bringe Dreissigacker op i Rheinhessens elite.

Markerne er hovedsageligt tilplantet med Riesling (60%),Weiss-, Grau og Spätburgunder. Gården har været certificeret økologisk siden 2007. Vinene er spontangærede. Hvidvinene har alle en kort periode med skindkontakt inden presning, for at fremme karakter og terroir.

Der er et tydeligt personligt præg i alle vine, fra guts- til lagenweine. Røg, salt og en fantastisk frugt-syre balance. Det er koncentrerede og intense vine, med en fyldig frugt.