Weingut Rudi Pichler

Producent: Rudi Pichler

Land: Østrig

Område: Niederösterreich

Underområde: Wachau

Rudi Pichler overtog ansvaret for familiegården i 1997, og har siden gjort Weingut Rudi Pichler til et af de mest fremadstormende og efterspurgte vinhuse i Wachau. De 14 hektar vinmarker ligger på nogle af Wachaus bedste parceller, som f.eks. Hochrain, Kollmütz, Kirchweg og Steinriegl, hvorfra Rudi Pichler laver nogle personlige og meget terroir-tro vine. Vine der besidder en fantastisk præcision parret med en kolossal koncentration.

Der anvendes ingen kunstgødning, vinene er selvfølgelig spontangærede og får en smule skindkontakt inden gæring, for at fremme karakter og terroir. 65% af markerne er Grüner Veltliner.

Vina Čotar

Producent: Vina Čotar

Land: Slovenien

Område: Kras

Underområde: Komen 

Branko Čotar og hans søn Vasja dyrker 7,5 hektar i Kras (Carso) 5 kilometer fra midddelhavet, og få minutters kørsel fra grænsen til Italien. De første druer blev høstet i 1974, for at lave vin til familiens restaurant. I dag er der ikke længere nogen restaurant, men en højt respekteret vingård, som har aftappet og solgt sine vine siden 1990.

Čotar er ikke bare en fremragende slovenske producent, men en af de helt tunge vingårde på den naturlige scene. Der er ingen manipulation i hverken mark eller kælder. Både rød og hvidvine macereres (dvs. får skindkontakt), der gæres kun med vildgær, bruges ingen hokuspokus og tilsættes ingen sulfit under hverken gæring eller lagring.

Markerne er ligeligt tilplantet med hvide og røde druer, og uanset farve er det stor balanceret vin, som kommer ud af deres kælder. Alle med en betydelig lagring og derfor ikke med særligt mange primæraromaer, men derimod stor kompleksitet. Macerationen varer fra 4-10 dage for hvidvinene og fra 10-20 dage for rødvinene. Hvad de hvide angår kan de nærmest beskrives som sofistikeret orange. Det er orangevine uden at teknikken har taget over, hvor balancen og friskheden stadig er i front. Alle vinene har lagret på en blanding af 225-2000 liters fade i henholdsvis 2-3 år for hvidvinene og 4-5 år for rødvinene, og de er selvfølgelig aftappet ufiltreret. Vinene er økologisk certificeret.

Bodegas Zarate

Producent: Bodegas Zarate

Land: Spanien

Område: Galicia

Underområde: Rias Baixas

Zarate har produceret vin i Rias Baixas i tre generationer. Eulogio Pomares, der leder ejendommen i dag, er uddannet på Universitet i Bordeaux. Han fungerer som konsulent for en række andre vingårde i området.

Zarate er med 50.000 flasker om året en af områdets mindre producenter. Målsætningen er vine med elegance, kompleksitet og en tydelig terroir-fornemmelse. Vine, der med deres friskhed og elegante frugt, er ægte madvine. Druerne kommer alle fra relativt gamle vinstokke, og vinen har ikke fået nogen fadlagring.

Læs mere om hvidvin fra Rias Baixas.

Bodegas Pinuaga


Bodegas Pinuaga ledes af Esther Pinuaga, som råder over 42 hektar med Tempranillo. Vingården ligger i den nordlige del af Castilla-La Mancha omkring en times kørsel syd og øst fra hovedstaden Madrid. Klimaet i Castilla-La Mancha er ekstremt. Distriktet har relativt kolde vintre og meget varme somre.

Det ikke er ualmindeligt, at temperaturen når op på 35 grader om sommeren og ned omkring frysepunktet om vinteren. Vingårdens marker ligger i 720 til 800 meters højde over havet, hvilket giver kølige nætter og tager brodden af den værste sommerhede om dagen.

Bush vines

Vinmarkerne får masser af sol om dagen, og temperaturen falder brat om natten. Det er med til at give rødvin med solmoden frugt og fin friskhed. Den livlige syre og friske rene frugt i vinen understøttes af, at alle vinstokkene dyrkes som bush vines uden opbinding. Bush vines har et lavt udbytte, og deres brede løvdække skærmer mod solen, så man undgår solbrændte druer og branket frugt i vinen.

Alle vinmarker og druer fra vingården er økologisk certificerede, og Bodegaens vine afspejler Esther Pinuagas bæredygtige tilgang til vinproduktion. Esther laver ganske enkelt rigtig god Tempranillo til næsten ingen penge, hvad enten vi taler om den unge, livlige og fadfri Finca Salazar eller den mere modne, fadlagrede og fløjlsbløde Nature. Ingen magiske tricks eller turboladet frugt – bare saftig, solmoden rødvin.

Tierra de Castilla

Bodegas Pinuaga frigiver sine vine under appellationen Vino de la Tierra de Castilla, som er den officielle betegnelse for IGP-vine fra den kastillanske højslette. IGP eller Vino de la Tierra er den spanske betegnelse for vin, der ligger et trin under DO eller Denominación de Origen i det officielle kvalitetshierarki for spansk vin. Tierra de Castilla befinder sig lige under DO La Mancha i det officielle hierarki. Men officielle betegnelser og appellationer er for jurister – her handler det bare om dejlig saftig rødvin.

Læs mere om spansk vin.

Ulibarri

UlibarriIker Ulibarri er basker, fårehyrde og vinbonde, og sammen med sin bror Asier har de deres gård i ca. 200 meters højde i Gordexola-området bakkerne mellem San Sebastian og Bilbao. Her har de 2,2 hektar vinmarker, en del skov og en masse får, som græsser frit mellem vinstokkene i vinterhalvåret. Mælken fra fårene bliver brugt til nogle suveræne oste, som Iker altid medbringer i stor stil til vinsmagninger rundt omkring i Europa.

Den traditionelle baskiske vin fra området hedder Txakolina, og er en syrlig, let mousserende sag, som bliver lavet på den mundrette drue ”Hondarrabi Zuri”. En vin, som bliver drukket i store slurke, og gerne skænket fra stor højde.

Ulibarri Artzaiak’s vine minder på ingen måde om områdets traditionelle vine. Dels er gården økologisk, hvilket er noget nær unikt i det fugtige område tæt på havet, hvor potentialet for råd og svamp er stort. Dels er høstudbyttet lavt, hvilket skaber helt anerledes koncentrerede druer, og dels laves vinene både med sur lie lagring, og med regelmæssig battonage (omrøring af vinens bundfald). Det sidste tilfører ilt til vinen, og er en af grundene til, at Ulibarri’s vine ikke har bobler.

Stilmæssigt har de en snært af ”Vinho Verde møder moden Chablis”. Der er masser af grønne salte toner, nærmest en smag af hav, men med en betydelig dybde og koncentration.

Weingut Dreissigacker

Producent: Weingut Dreissigacker

Land: Tyskland

Område: Rheinhessen

Underområde: Bechtheim

Jochen Dreissigacker har på kort tid gjort Weingut Dreissigacker til en af de hurtigst fremadstormende producenter i Rheinhessen. Hjulpet på vej og motiveret af et par af områdets største stjerner besluttede Jochen at gå hele vejen for at bringe Dreissigacker op i Rheinhessens elite. Markerne er hovedsageligt tilplantet med Riesling (60%),Weiss-, Grau og Spätburgunder. Gården har været certificeret økologisk siden 2007. Vinene er spontangærede. Hvidvinene har alle en kort periode med skindkontakt inden presning, for at fremme karakter og terroir. Der er et tydeligt personligt præg i alle vine, fra guts- til lagenweine. Røg, salt og en fantastisk frugt-syre balance. Det er koncentrerede og intense vine, med en fyldig frugt.

Peter Lauer

Producent: Weingut Peter LauerPeter Lauer

Land: Tyskland

Område: Mosel

Underområde: Saar

I landsbyen Ayl langs Saarfloden (sideflod til Mosel) ligger den 6,7 hektar vingård Weingut Peter Lauer. Den årlige produktion er blot 45.000 flasker, hvoraf en stor del bliver brugt på Lauer familiens egen restaurant. Gården ledes i dag af unge Florian Lauer, der er uddannet ønolog fra universitetet i Montpellier. Hele filosofien hos Lauer er naturlig, uden dog at være certificeret økologisk – og al gæring er spontangæring.

Markerne er tilplantet 100% med Riesling, med en gennemsnitsalder på 45 år – de ældste er op til 90 år. Hovedparten af parcellerne ligger på Ayler Kupp, en af Saar’s bedste vinmarker, med mindre parceller på markerne Saarfeilser, Sonnenberg & den ekstremt stejle Schonfels.

Som noget meget atypisk aftappes vinene hos Peter Lauer efter deres fadnavne, og med enkelte undtagelser er det de specifikke parceller, der vinificeres og aftappes hver for sig. For eksempel kommer Fass 9 altid fra ”Kern” (en central del af Ayler Kupp-marken) og vinificeres altid som feinherb. Vinene adskiller sig fra det typiske let frugtede Moseludtryk. Dels har Saar vinene generelt mere syre og dels ligger Lauer’s vine meget længe på gærresterne, og som noget ret usædvanligt for området udføres af og til battonage. Resultatet er vine, der skal bruge tid på at åbne sig. Som helt unge kan de virke ret hårde, og med en tydeligere tone af terroir end af Riesling. Omvendt er det ikke vanskelige vine at drikke. De fleste af vinene har en del restsukker og vinificeres som feinherb (halvtør). Selv gårdens tørre vine har op til omkring 18 gr. restsukker, men da det modsvares af et meget højt syreniveau virker de tørre og er i perfekt balance.

Daniele Piccinin

Producent: Daniele Piccinin

Land: Italien

Område: Veneto

Underområde: Soave

Daniele Piccinin havde sin første høst i 2006 i San Giovanni Ilarione i bjergene nordøst for Soave. Den meget lille produktion kommer fra vinstokke, der vokser i 300-500 meters højde. Fokus er primært på den lokale (og næsten uddøde) drue Durello: En drue med et voldsomt og nærmest brutalt syreindhold, hvorfor den også lokalt kendes som Rabiosa.

Daniele laver ekstremt naturlige og personlige vine: Inden gæring har mosten en smule skindkontakt, hvorefter den gærer og lagrer på barrique og botti i ca. 12 måneder. Montemagro laves helt uden tilsætning af sulfitter, mens de øvrige vine afhængig af årgang, får en minimal mængde sulfit ved aftapning.

I gode år laver Daniele også en suveræn Pinot Nero, som stilistisk er noget af det tætteste man kommer på den “ægte vare” i Bourgogne.

Omero Moretti

Producent: Omero Moretti

Land: Italien

Område: Umbria

Underområde: Montefalco

I det centrale Umbrien, lidt syd for hovedbyen Perugia, ligger den historiske by Montefalco. Mod øst ligger Apenninerne og rundt om byen ligger det bakkede landskab, der lægger jord og skråninger til Montefalco vinene. Som mange andre af de historiske italienske vinområder, har Montefalco været igennem en tornerosesøvn, og det er først de sidste 25 år, at udviklingen er gået stærkt. Faktisk er antallet af vinproducenter fordoblet på 10 år, men det er dog stadig et ret beskedent antal – i dag lidt over 60 producenter.

En af de relativt nytilkomne er Omero Moretti, stærkt flankeret af datteren Giusy. De har i mange år lavet olivenolie, og omlagde hele produktionen til økologi i 1992. I slutningen af 90’erne plantede Omero Moretti de først marker med vinstokke, og i dag er ca. 1/3 af deres 32 hektar plantet med vinstokke. Vinstokkene er således stadig ret unge, men det forhindrer dem ikke i allerede nu, at lave fremragende druer. Det drejer sig om talent, terroir og tradition på en ægte familiegård, hvor også den yngste generation, de to døtre Giusy og Lucia, tager del i arbejdet.

Der er noget befriende originalt og naturligt ved Omero Morettis vine. Lokale druer og traditioner skaber vine, der på en gang er balancerede og saftige, samtidig med de har en upoleret krydret charme og vildskab. Alle druer gæres på ståltank, og de røde vine lagres efterfølgende på store træfade i op til 24 måneder (Sagrantino). De kræver efterfølgende flaske lagring, og de kræver dekantering, men så er de til gengæld også skabt til mad. Det kan være det nordiske efterårs- og vinterkøkken, eller det kan være det helt traditionelle og lokale Umbriske landkøkken.

Vino del Poggio – Andrea Cervini

Producent: Vino del Poggio

Land: Italien

Område: Emilia-Romagna

Underområde: Piacenza
Andrea Cervini

I norditalienske Emilia-Romagna, i bjergene syd for Piacenza, har Andrea Cervini lavet vin siden 2006. Andrea er ven med nogle af de tunge italienske naturvinsfolk, og det var dem, som fik ham overbevist om at starte som vinbonde.

Arealet er kun godt 4 hektar, som er plantet med Malvasia (hvid), Sauvignon Blanc, Barbera og Bonarda. De giver druer til en række forskellige vine, både macererede hvide (orangevin), røde og en Rosato. Vinene lagres relativt længe på både store træfade, ståltanke og flaske, så man f.eks. kan smage fuldt moden Barbera med maksimal kompleksitet og masser af tertiære noter. Her dufter rødvin ikke bare af mørke bær og fad, men af valnødder, lakrids og hængt kød.

Det er vanvittigt indtagende vine. På en gang slanke, bløde og elegante, og samtidigt intense, mørke og med god ekstraktion.